Menu

Βρισκόμαστε δύο περίπου χρόνια μετά από την παρθενική τους δισκογραφική απόπειρα (τουλάχιστον με μεγάλη δισκογραφική εταιρεία), “Just a crash”, όταν οι Cyanna τάραξαν για πρώτη φορά τα νερά της ελληνικής δισκογραφίας στην αγγλόφωνη μουσική σκηνή. Σήμερα, το μουσικό project  των αδελφών Sid – με την υπόσταση πενταμελούς πλέον μπάντας – δίνει και πάλι δυναμικά το παρόν στα δισκογραφικά δρώμενα με το άλμπουμ “End is near”.

Με το πρώτο κιόλας άκουσμα του δίσκου καταλαβαίνει κανείς ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα εκρηκτικό μείγμα σύγχρονου rock’n roll με δώσεις από παλαιότερα rock-metal στοιχεία (και καταβολές των Cyanna), πιο κοντά σε ένα φυσικό και άμεσο ήχο με έντονο ωστόσο ρυθμό (όπως μας υπενθυμίζουν άλλωστε και στο τρίτο κομμάτι του δίσκου, San Quentin “the rhythm is all”…). Τα ηχοστρώματα είναι σαφώς πιο περίπλοκα σε σχέση με τη δομή του JAC και είναι εμφανές ότι τόσο οι κιθάρες με το μπάσο όσο και τα τύμπανα έρχονται στην πρώτη γραμμή, ενώ τα πλήκτρα πλαισιώνουν τα κομμάτια πιο διακριτικά «ντύνοντας» ομοιόμορφα το όλο σύνολο. Το μόνο σίγουρο ακούγοντας το ΕΙΝ – αν ειδικά έχεις παρευρεθεί σε live των Cyanna – είναι ότι θα σε παρασύρει και θα σε μεταφέρει μπροστά στη σκηνή, μέσα στην εξίσου δυνατή και εκρηκτική ατμόσφαιρα των συναυλιών τους. Αυτό γίνεται από το πρώτο κιόλας κομμάτι, “Βe the devil”, αρκετά γνώριμο άκουσμα αφού περιλαμβάνεται στα live τους αρκετό καιρό πριν από την επίσημη δισκογραφική κυκλοφορία του.

End Is NearΠέρα όμως από τα δυναμικά ακόρντα  και τα γοητευτικά ριφάκια, το ύφος του End Is Near, μεστό και άμεσο, συντίθεται εξίσου από τον ρεαλιστικό – στα όρια του κυνισμού θα λέγαμε – στίχο. Όλα τα κομμάτια, από το Motorhead-ικό(!) “End is near” ή το “Ρregnant” μέχρι τις πιο radio friendly στιγμές (υπάρχουν) φαίνεται πως έχουν κάτι να μας πουν… Οξύμωρα σχήματα, ταραγμένες προσωπικότητες και εξωπραγματικές φιγούρες μπλέκονται μεταξύ τους και συνθέτουν περίτεχνα ένα συνοθύλευμα ιδεών που με μία δόση ειρωνείας και έναν λανθάνων αυτοσαρκασμό καταφέρνει να καυτηριάσει τις ανθρώπινες σχέσεις αλλά και τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα γενικότερα – χωρίς βέβαια να λείπουν και οι στιγμές μιας πιο ρομαντικής και νοσταλγικής διάθεσης.

Αξιοπρόσεχτες στιγμές η επανεκτέλεση του “I wanna be your dog” (το έχουμε ακούσει από Stooges και Iggy Pop) καθώς και  η βαθύτερη μελωδία και η ερμηνευτική απόδοση του “I know you well” και, φυσικά, το τελευταίο κατά σειρά κομμάτι “Free falling”. Μπλεγμένες ατμόσφαιρες, γρήγορες εναλλαγές διάθεσης και εντάσεις  έρχονται να καταλήξουν στην απόλυτη γαλήνη, σε μία μεγάλη βουτιά προς το μέσα και το οτιδήποτε.

Extra κομμάτι το εξώφυλλο με την εικόνα μίας εγκύου, έρχεται  να συνοψίζει την κυκλοθυμία του όλου δίσκου μεταφέροντας την ένταση μιας επικείμενης αλλαγής, το πέρασμα σε «κάτι άλλο» μετά από το επερχόμενο τέλος προς κάθε κατεύθυνση.

Συνοψίζοντας, φαίνεται ότι πρόκειται για μία ιδιαίτερα προσεγμένη παραγωγή με έμφαση στο “ μήνυμα “ και παρόλο που οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι “The end is near” εμείς πιστεύουμε ότι οι Cyanna έχουν μακρύ μέλλον ακόμα…

Tracklist: Be The Devil, Perfect Mistake, San Quentin, End Is Near, Miles And Miles, I Know You Well, Pregnant, Let’s Make It Count, I Wanna Be Your Dog, Not The Kindest Person, (Like We Used To) Have A Good Time, Free Falling

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.