Η αληθινή ιστορία πίσω από το νεότερο δισεκατομμυριούχο της Ιστορίας, ξεδιπλώνεται από τον Ντέιβιντ Φίντσερ μαεστρικά, με σκηνοθεσία «κέντημα» και μοντάζ να γλείφεις και τα δάχτυλά σου. Αλλά… Facebook ακούω και Facebook δεν βλέπω! Η αλήθεια είναι ότι τις δύο ώρες της διάρκειας δεν τις παίρνεις πρέφα ούτε για αστείο. Ο ρυθμός είναι εντυπωσιακά ακριβής, για σκηνοθεσία και μοντάζ τα ανέφερα παραπάνω και τα σχόλια κάπου εκεί περιττεύουν – από τον Φίντσερ άλλωστε δεν περιμένεις τίποτα λιγότερο από αυτά (με εξαίρεση τον – αργόσυρτο σαν Επιτάφιο – Μπέντζαμιν Μπάτον…). Το πρόβλημα ξεκινάει από το γεγονός ότι από τη στιγμή που όλα αυτά θεωρούνται πλέον δεδομένα, θέλεις να δεις μέχρι πού μπορεί να φτάσει η εγκεφαλική βιρτουζιτέ αυτού του ανθρώπου. Το ταβάνι το έπιασε με το Fight Club, δε γίνεται να το ξεπεράσει.
Μπορεί όμως να το ξαναφτάσει και με το Social Network κλωτσάει μια καρδάρα γεμάτη γάλα χωρίς λόγο και αιτία. Ρίχνεται με τα μούτρα στην περσόνα του κεντρικού του ήρωα, αφήνοντας σε τρίτο πλάνο το ουσιώδες του πράγματος που είναι το φαινόμενο Facebook. Πολλές φορές μάλιστα, αυτό δείχνει να μην αποτελεί καν στοιχείο της ιστορίας, σα να είναι αόρατο. Εν ολίγοις, το φιλμ μένει στον αφρό και δεν βουτάει ποτέ στα βαθιά. Παρακολουθεί από απόσταση, πετάει τις σπόντες του και τα τσιτάτα του (εν είδη απολαυστικών, που και που, διαλόγων), αλλά το «σύστημα» καταρρέει πριν καλά-καλά χτιστεί. Όσο ενδιαφέρουσα κι αν είναι μια προσωπικότητα σαν αυτή του Μαρκ Ζάκενμπεργκ, όσο ιντριγκαδόρικη και «κοντά» σε ένα νέο άνθρωπο είναι η παρουσία του, από μόνη της δε φτάνει για να περιγράψει το, μάλλον «σκοτεινό», κοινωνικό και πολιτικό υπόβαθρο αυτού του οικοδομήματος που ονομάζουμε Facebook και για αρκετά εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο αποτελεί σχεδόν δεύτερη φύση.
Λείπουν οι όποιες εξηγήσεις, αναλύσεις ή έστω εικασίες για το τί είναι πραγματικά το Facebook. Σύμφωνοι, το φιλμ δεν είναι ντοκιμαντέρ. Πρέπει να κριθεί με όρους μυθοπλαστικούς και πάνω σε αυτό δεν μπορεί κανείς να φέρει εύκολα αντίρρηση. Είναι όμως γλυκόπικρο το τελικό συναίσθημα ότι, ναι, είδες μια ωραία και ενδιαφέρουσα ταινία για έναν τυπά που από τιποτένιος geek έγινε ένας ακόμα εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος, ενώ θα μπορούσες να είχες δει μια σπουδαία, μεγάλη στην ψυχή και στα… cohunes αναπαράσταση μιας κοινωνίας που εξελίσσεται και αποσυντίθεται μέσα σε μια διαδικτυακή κοινότητα. Και είναι κρίμα γιατί ο Φίντσερ μπορούσε να το κάνει. Απλά προτίμησε την πιο εύκολη, ανεμπόδιστη και πιο… κινηματογραφικά «εύπεπτη» οδό. Κακία δεν του κρατάς, απλά συνεχίζεις να αναρωτιέσαι…
THE SOCIAL NETWORK
* * *
Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Φίντσερ
Πρωταγωνιστούν: Τζέσε Αϊζενμπεργκ, Τζάστιν Τίμπερλεϊκ, Αντριου Γκάρφιλντ
Πάνος Κατσιμπέρης | skotseziko-ntous.blogspot.com
Σχολιάστε