Menu

Η “Pleasantly Surprised” ήταν μία κασετοεταιρεία η οποία εστίασε σε post-punk, new wave, cold wave και τα χαρακτηριζόμενα ως “ethereal” συγκροτήματα, πολλά από τα οποία παράλληλα έκαναν καριέρα κάτω από τη “στέγη” της εταιρείας 4AD. Η κασετοεταιρεία αυτή υπήρξε δημιούργημα του Robert H. King και είχε ως έδρα τη Γλασκόβη της Σκωτίας. Ο αρχικός στόχος του Robert ήταν να φτιάξει ένα φάνζιν, αλλά τα περισσότερα από τα συγκροτήματα στα οποία έγραψε και ζήτησε συνεργασία, του έστειλαν demo κασέτες, οπότε σκέφτηκε αντί να γράψει για αυτά και να κριτικάρει τη μουσική τους, να κυκλοφορήσει μία κασέτα συλλογή με τα καλύτερα από αυτά και να αφήσει το κόσμο να σχηματίσει μόνος του γνώμη για τα group και τη μουσική τους. Ήταν ήδη 1982 και η μουσική σκηνή στη Μεγάλη Βρετανία ήταν στο φόρτε της.

Με την οικονομική βοήθεια που έδωσε ένας φίλος του, ο οποίος ήδη κυκλοφορούσε ένα φάνζιν, ο Robert κυκλοφόρησε τη συλλογή “An hour of eloquent sounds”. Η κασέτα κυκλοφόρησε μέσα σε ένα κλασσικό κίτρινο φάκελο 6″x9″ με πολλά φωτοτυπημένα ένθετα και περιείχε μουσική από ένα ευρύ φάσμα σημαντικών συγκροτημάτων της εποχής, όπως οι Birthday Party, Ludus, Wake, Cocteau Twins και οι Sunset gun (σημειώνεται ότι τα μέλη τους Deirdre και Louise Rutkowski υπήρξαν μετά τραγουδιστές των This Mortal Coil). Όπως δήλωνε ο Robert, “αρχικός στόχος μας ήταν να κυκλοφορήσει μόνο μία κασέτα, αλλά εξαιτίας της επιτυχίας της και της ανταπόκρισης του κόσμου, προχωρήσαμε στη κυκλοφορία της PS002. H ανταπόκριση των συγκροτημάτων ήταν τόσο θετική ώστε λάβαμε σαφώς περισσότερες demo κασέτες από όσες πραγματικά χρειαζόμασταν, με αποτέλεσμα να προτιμήσουμε να κυκλοφορήσουμε μία διπλή C60 κασέτα, αντί να αφήσουμε υλικό απέξω”.

Pleasantly Surprised

Μετά τη κυκλοφορία της PS002-“The Angels are coming” ο Robert και ο συνεργάτης του σταμάτησαν τη συνεργασία τους. Όπως είχε δηλώσει ο Robert “οι δρόμοι μας χώρισαν, οπότε μοιράσαμε την εταιρεία και φυσικά και τα χρήματα”. Με ένα καινούριο ενθουσιασμό και την οικονομική υποστήριξη μερικών φίλων, η εταιρεία διατηρήθηκε στη ζωή και συνέχισε τη πορεία της με μεγάλη επιτυχία. Στο ζενίθ της επιτυχίας, πουλήθηκαν και τα 5000 αντίτυπα της κυκλοφορίας PS005, των Test Dept. Στο σημείο εκείνο, η Pleasantly Surprised έφτασε να έχει mail order και διανομή σε όλο το κόσμο, περιλαμβάνοντας τις ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ισλανδία, Σκανδιναβικές χώρες, Ισραήλ, Ανατολική και Δυτική Ευρώπη, ακόμη και Ιαπωνία. Φυσικά η αιχμή του δόρατος ήταν η πατρίδα της, η Μεγάλη Βρετανία.

Pleasantly SurprisedΟι κασέτες ήταν όλες φροντισμένες στην εντέλεια, με μεγάλα ασπρόμαυρα ή έγχρωμα χαρτονένια εξώφυλλα, συσκευασμένες μέσα σε πλαστικές θήκες και σχεδόν όλες περιείχαν πολλά ένθετα, φωτογραφίες ή βιβλιαράκια. Όποιος έχει πιάσει στα χέρια του τις κυκλοφορίες της, καταλαβαίνει για τι μιλάμε… Απίστευτη δουλειά, που ακόμα και σήμερα φαντάζει υπερβολική για μια ανεξάρτητη εταιρεία (του μεγέθους της Pleasantly Surprised). Όπως είχε δηλώσει ο Robert, η φιλοσοφία της εταιρείας του βασιζόταν στο: ‘Ήθελα να κάνω όσα πιο πολλά μπορούσα για να βοηθήσω τα συγκροτήματα, να αυξήσω τη κυκλοφορία και να εκδώσω κασέτες με τη καλύτερη δυνατή συσκευασία, τόσο καλλιτεχνικά όσο και ποιοτικά”.

Το μουσικό περιεχόμενο των κασετών περιλάμβανε demo, live ή διαφορετικές εκτελέσεις, οι οποίες παρείχαν στους μουσικόφιλους τη δυνατότητα να ακούσουν τα αγαπημένα τους συγκροτήματα ‘κάτω από μια διαφορετική σκοπιά’. Πέρα από τις κυκλοφορίες συλλογών από ακυκλοφόρητο υλικό (ακυκλοφόρητο με την έννοια ότι δεν ήταν νέα τραγούδια αλλά διαφορετικές εκτελέσεις τους που δεν είχαν κυκλοφορήσει πουθενά αλλού), η εταιρεία είχε τη τύχη να κυκλοφορήσει αυτόνομες συλλογές σπάνιου υλικού από συγκροτήματα όπως οι Band of Holy Joy, Test Dept, Clair Obscur, Dance Chapter, Dif Juz και God’s Gift. Οι φήμες λένε ότι ήταν στα σκαριά και μια τέτοια κυκλοφορία από τους Stockholm Monsters, αλλά το υλικό αυτό δεν ‘είδε ποτέ το φως της ημέρας’…

Pleasantly SurprisedΤο 1985, ο Robert ξεκίνησε τη παράλληλη λειτουργία μιας άλλης δισκογραφικής εταιρείας, της γνωστής Cathexis Recordings. Η πρώτη κυκλοφορία της ήταν η συλλογή ‘You Bet We’ve Got Sοmething against you’, με εταιρεία κυκλοφορίας την Cathexis Recordings/ Pleasantly Surprised. Απο το σημείο αυτό και μετά ο Robert ασχολιόταν κυρίως με την Cathexis και παράλληλα αναμείχθηκε στη κυκλοφορία ενός audio περιοδικού, του Total. Στη νέα του εταιρεία, όπως και στη Pleasantly Surprised, (η οποία εγκαταλείφθηκε και σιωπηλά ‘έκλεισε’…) κυκλοφόρησε πολλές συλλογές και μερικά άλμπουμς από συγκροτήματα κυρίως πειραματικά, avant guard και industrial, αλλά επεκτάθηκε και σε άλλα είδη, όπως field recordings και sound sculpture. Συγκροτήματα που συνεργάστηκαν με την εταιρεία του ήταν οι Current 93, In the Nursery, revolting Cocks, Clair Obscur, Legendry Pink Dots, Coil, Shock Headed Peters και πολλά άλλα.

Όλες οι κυκλοφορίες της Pleasantly Surprised έχουν εξαντληθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια και αποτελούν σημαντικά κομμάτια αναζήτησης από τους συλλέκτες. Αρκετές φορές έχουν αγγίξει (ή και ξεπεράσει) τιμές των 50 και 60 λιρών (UK) σε δημοπρασίες οι original κασέτες…

Παρόλο που μερικά από τα τραγούδια έχουν κατά καιρούς κυκλοφορήσει σε διάφορες εκδόσεις από τα ίδια τα συγκροτήματα (συνήθως σε μορφή remix), το περισσότερο υλικό της παραμένει ανέκδοτο σε άλλη μορφή πλην των original κυκλοφοριών (με εξαίρεση το Test Dept – ‘Ecstasy under Duress’ που το επανακυκλοφόρησαν και το Clair Obscur- ‘Clair Obscur’ που συμπεριλαμβανόταν στο LP τους ‘Play’). Ίσως κάποια μέρα, το υπόλοιπο υλικό της εταιρείας να επανεκδοθεί σε CD, κάτι που πολλοί φίλοι της μουσικής το αναμένουν υπομονετικά…

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ (η μάλλον ΚΑΣΣΕΤΟΓΡΑΦΙΑ) ΤΗΣ PLEASANTLY SURPRISED
—————————————————————-
PS001 V/A, ‘An Hour of Eloquent Sounds’, C60, 1982
PS002 V/A, ‘The Angels are coming’, 2XC60, 1983
PS003 V/A, ‘A State of Affairs’, C90, 1984
PS004 BAND OF HOLY JOY, ‘More Favorite fairytales’, C60, 1984
PS005.1 TEST DEPT, ‘Ecstasy Under Duress’ (Live), C60, 1984
PS005.2 TEST DEPT, ‘Ecstasy Under Duress’ (Live), C60, 1984
PS006 V/A, ‘Dreams and Desires’, C70, 1984
PS007 GOD’S GIFT, ‘Folie a Quatre’, C46, 1984
PS008 CLAIR OBSCUR, ‘Clair Obscur’, C24, 1985
PS009 DIF JUZ, ‘Time Clock Turn back’, C50, 1985
PS010 DANCE CHAPTER, ‘When the Spirit Hits’, C60, 1985
PS011 ARTERY, ‘Afterwards’, C75, 1985
PS012 V/A, ‘Document:Pleasantly surprised 82-85’, C60, 1985
PS013 (δεν κυκλοφόρησε, λόγω του αριθμού 13…)
PS014 V/A, ‘You bet we’ve got something against you’, LP, 1985

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.