Menu

Δύο δώρα Χριστουγέννων για το 2009 από τον Πολωνό συνθέτη: ένα soundtrack  και μία αμιγώς χριστουγεννιάτικη επανέκδοση. Αυτοδίδακτος αλλά με μεγάλη μουσική εμπειρία στην κλασική μουσική και ιδιαίτερη αγάπη στους Πολωνούς ρομαντικούς συνθέτες αλλά και στον Paganini  και  το Sibelius, ο Zbigniew Preisner ξεκίνησε γράφοντας μουσική για φημισμένο καμπαρέ της Κρακοβίας, για να διοχετευθεί μετά στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Πολυβραβευμένος και ευρύτερα καταξιωμένος  μετά τη συνεργασία του στην περίφημη τριλογία του συμπατριώτη του Krzysztof Kieslowski απέδειξε ότι μπορεί να εκμυστηρεύεται τις σκέψεις του σε μουσικά χειρόγραφα με τρόπο προσιτό στο κοινό.

Ο συνθέτης υπογράφει τη μουσική για τη γερμανική ταινία A woman in Berlin του Max Farberbock. Η ταινία είναι βασισμένη στο ημερολόγιο μιας γυναίκας που περιγράφει τις προσπάθειές των γυναικών να επιβιώσουν μετά την είσοδο των σοβιετικών στρατευμάτων στο Βερολίνο τις τελευταίες μέρες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η συγγραφέας του βιβλίου στο οποίο βασίζεται η ταινία παρέμεινε ανώνυμη ,καθώς, όταν πρωτοεκδόθηκε το βιβλίο, απέσπασε εχθρικές αντιδράσεις από το κοινό, ίσως γιατί καταπιάστηκε με λιγότερο γνωστές πτυχές του πολέμου. Έτσι έγινε πασιφανές ότι και οι καλές προθέσεις, όπως η κομμουνιστική επαγγελία για τη χειραφέτηση του ατόμου, μπορούν να μετατραπούν στο «ριζικό/απόλυτο κακό», τους Ναζί, σύμφωνα με το φιλόσοφο Μάρκο Ρεβέλι, και ότι η βαρβαρότητα δεν είχε μόνο ένα  σκληρό πρόσωπο, των Ναζί, αλλά περισσότερα απ’όσα μπορεί να υποψιαστεί κανείς. Η ταινία, λοιπόν, παρουσιάζει την ωμή πραγματικότητα των καθημερινών βιασμών, αλλά και τις σχέσεις επιβίωσης των κατοίκων του Βερολίνου, ιδιαίτερα των γυναικών  για την εξασφάλιση των προς το ζην.

Το Anonyma αποδίδει με τόνους μελοδραματικούς και με τη χρήση ενός βασικού και κυρίαρχου μουσικού μοτίβου την υπονόμευση της γυναικείας υπόστασης και την αγωνία της επιβίωσης. Υπάρχει ένα βασικό θέμα που οριοθετείται από το πρώτο κομμάτι (Prelude)με πιάνο και επαναλαμβάνεται ή εμπλουτίζεται συνεχώς άλλοτε με τη συνδρομή της ορχήστρας και άλλοτε με την άρπα ή το hammond organ .To αποτέλεσμα  έχει οπωσδήποτε ροή, αλλά δίνει και την εντύπωση μιας συνεχούς επανάληψης, συμβατής με την τραγική ιστορία των βιασμών. Η μουσική δε μπορεί παρά να αποδίδει τη βαρβαρότητα του πολέμου. Τα κομμάτια εναλλάσσονται με την καμπύλη διακύμανσης του πάθους ως αναπόφευκτης τραγικής μοίρας  και καταλήγουν σε ένα δυνατό πιανιστικό κομμάτι (To Anonyma) που επισφραγίζει την αφηγούμενη ιστορία ως αφιέρωση σε κάθε γυναίκα που βίωσε την απειλή του πολέμου και ως ελάχιστη ηθική αποκατάσταση των παθόντων.

1.    Anonyma – Prelude
2.    Goodbye, my friend
3.    Berlin 1945
4.    Fear
5.    In the gates of hell
6.    Anonyma – Faith
7.    Between life and death
8.    The triumphant hordes
9.    Reaching tomorrow
10.    Anonyma – Hope
11.    I need to survive
12.    Prayer
13.    The next day
14.    Anonyma – Love
15.    The victors ball
16.    Catharsis
17.    Goodbye, my friend (End Titles)
18.    Berlin 1945 – Reminiscence
19.    We will never forget
20.    To Anonyma

Για όσους ενδιαφέρονται να δουν στα Χριστούγεννα μία φολκλορική διάσταση, επανεκδίδεται ένα παλαιότερο project του Zbigniew Preisner με τίτλο Christmas Carols με τραγούδια που προέκυψαν από τη συνεργασία Πολωνών συγγραφέων και ποιητών. Τα κάλαντα έχουν και στην Πολωνία μεγάλη παράδοση που χρονολογείται από το Μεσαίωνα, αλλά η συγκεκριμένη συλλογή έχει σαφώς  μία σύγχρονη, ανάλαφρη, ρεμβαστική και εορταστική διάθεση.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.