Menu

Κατάφεραν να βγάλουν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα albums της χρονιάς που σύντομα τελειώνει. Ακούγοντας το ομώνυμο CD τους δυσκολεύεται κανείς να πιστέψει ότι είναι το πρώτο ενός σχήματος που δεν έχει πολλά χρόνια που ξεκίνησε την προσπάθειά του, κι όμως φαντάζει απίστευτα ταλαντούχο και σχεδόν… “έμπειρο”. Οι POP EYE μίλησαν στοLost Echoes για πολλά και διάφορα πράγματα. Για την προέλευση του ονόματος της μπάντας, για ….σπανάκι, για τις πηγές της έμπνευσής τους, για την ευρύτερη ελληνική ηλεκτρονική σκηνή, τους… Depeche Mode αλλά και (μέσα στ’άλλα) για τα σχέδια που έχουν αρχίσει να κάνουν για τον επόμενο δίσκο τους! Αλλα ας δώσουμε το λόγο στους ίδιους….

LE – Πείτε μας δυο λόγια για την έως τώρα ιστορία του σχήματος, το ξεκίνημά σας, καθώς και τυχόν παλαιότερα projects σας.

POP EYE – Δεν είναι και καμιά μεγάλη ιστορία, το 2005 βρεθήκαμε, βασικά όταν έφτασε στα χέρια του Δημήτρη, ένα demo με 5 ορχηστρικά τραγούδια που είχε φτιάξει ο Γιάννης. Ο Δημήτρης μόλις είχε αρχίσει να γράφει τους πρώτους αγγλικούς στίχους και μελωδίες κι ενθουσιάστηκε από όσα άκουσε. Έπειτα μπήκε στο παιχνίδι κι ο αδελφός του Γιάννη, ο Μάρκος, που ήταν αρκετά δύσπιστος στην αρχή, αλλά μετά από τα 3 πρώτα τραγούδια πείστηκε, ευτυχώς. Μετά από τραγούδι σε τραγούδι κι από demo σε demo, αρχίσαμε να στέλνουμε δείγματα όπου μπορούσαμε, σε διαγωνισμούς, σε εταιρίες, σε ραδιοφωνικούς παραγωγούς, κι όλα πήραν το δρόμο τους. Τα προηγούμενα project ήταν εντελώς διαφορετικά, ο Μάρκος είχε ένα ελληνικό rock group τους Υστερίξ, ο Δημήτρης ένα έντεχνο σχήμα τους Ατραπός, κι ο Γιάννης πάλευε με τα προγράμματα, τα όργανα και τους ήχους.

LE – Από που προήλθε τελικά το όνομά σας (Ποιος από τους τρεις τρώει περισσότερο …σπανάκι);

POP EYE – Χα…το σπανάκι μας αρέσει αρκετά, ο Ποπάι όχι και τόσο. Όμως εμπνευστήκαμε το όνομα, από ένα έργο του φίλου μας, ζωγράφου-εικαστικού και φωτογράφου μας, Βασίλη Γρίβα. Ματιά στην POP, κι ο κόμικ χαρακτήρας. Ήταν όμως κι αυτό που προσδιόριζε τα συναισθήματα που μας δημιουργούσε η μουσική μας.

LE – Αγαπημένα είδη μουσικής εκτός από …την POP! Και αντίστοιχα αγαπημένες σας μουσικές μπάντες. Αν οι Pop Eye δεν ήταν POP, τι θα ήταν;

POP EYE – Εκτός από την POP? Δύσκολα μας βάζεις…ο Μάρκος ακούει αρκετή jazz και τα σύγχρονα παρακλάδια της, ο Γιάννης περισσότερο house και trance, ο Δημήτρης αρκετή ελληνική μουσική κι αρκετή electro (αν και λιγότερο ελληνική πλέον). Καλύτερα να μην αραδιάσουμε αγαπημένες μπάντες, όποιος ακούσει το cd μας, θα καταλάβει και τις επιρροές μας, άρα και τις μουσικές που μας έχουν στιγματίσει (ας δυσκολέψουμε κι εμείς λίγο τα πράγματα). Δε νομίζω να ήταν κάτι άλλο οι POP EYE, εκτός από αυτό που είναι…εξάλλου αν και πατάμε βασικά εκεί, όλο κι ολισθαίνουμε από τραγούδι σε τραγούδι και προς άλλες κατευθύνσεις.

LE – Ποια ήταν η πιο περίεργη/ιδιαίτερη στιγμή, αφορμή, κατάσταση – γεγονός που σας έχει εμπνεύσει για τη δημιουργία κάποιους κομματιού;

POP EYE – Δε μπορούμε να θυμηθούμε κάτι  περίεργο, ο Μάρκος είχε πει κάτι κάποια στιγμή, για μια βάφτιση, κάποια μελωδία, του είχε έρθει κατά τη διάρκεια του μυστηρίου. Οι πιο ιδιαίτερες στιγμές, είναι κατά τη διάρκεια του τζαμαρίσματος, που ξαφνικά ακούμε κάτι που μας αρέσει και κοιταζόμαστε σα χαζοί και με πλατιά χαμόγελα.

LE – Μουσικά ελληνικά σχήματα που γουστάρετε και εκτιμάτε αυτό το καιρό;

POP EYE – Ααααα…είναι πάρα πολλά κι αισθανόμαστε δέος που ανήκουμε σε μια τέτοια φουρνιά. Αν ξεχάσουμε μερικούς ας μας συγχωρέσουν, αλλά δε θα τελείωνε ποτέ αυτή η λίστα, και θα γράψουμε μόνο τους σχετικά πρωτοεμφανιζόμενους…GAD., Elica, Monsieur Minimal, Techsoir, Sleepin Pillow, B-sides, Exposed By Observers, Electric Litany, Transistor, Cyanna….e.t.c.

LE – Υπάρχει υλικό για επόμενο δίσκο; Έχει αρχίσει κάποια προεργασία για τη δεύτερη δουλειά σας ή είναι νωρίς ακόμα;

POP EYE – Έχουμε αρχίσει σιγά-σιγά να γράφουμε τα νέα τραγούδια, πιστεύουμε πως υλικό υπάρχει, αλλά τα τραγούδια θέλουν το χρόνο τους, να δοκιμαστούν μέσα μας και να δούμε τι κρατάμε και τι αφήνουμε πίσω, όπως και στο debut. Οπότε βλέποντας και κάνοντας.

LE – Με τη Shift Records πως έτυχε να συνεργαστείτε; Με τους GAD;

POP EYE – Η συνεργασία με τη Shift Records, έγινε με το γνωστό παραδοσιακό τρόπο, του στέλνω demo σε μια εταιρία. Βέβαια επειδή εκείνον τον καιρό, ήταν κι η περίοδος του hype γύρω από το όνομα μας, που αρκετές μπάντες περνάνε κατά διαστήματα, ίσως και κάποιο πουλάκι να μίλησε για εμάς. Ήταν και το airplay του The deepest sea στο Best Radio, και τελικά καταλήξαμε στη Shift. Με τους GAD. η συνεργασία ξεκίνησε, αφού βρεθήκαμε μαζί στη συλλογή του POP & ROCK, και λατρέψαμε τη μουσική τους. Όταν ήρθε η ώρα για την παραγωγή του cd μας, προσφέρθηκαν αφιλοκερδώς να μας βοηθήσουν, κι όπως έχουμε πει αν δεν ήταν οι GAD. ίσως να μη μιλούσαμε για POP EYE debut cd, αυτήν την ώρα.

LE – Πως βλέπετε την προοπτική για διανομή και τελικά… προσπάθεια καριέρας και στην υπόλοιπη Ευρώπη;

POP EYE – Εμείς μια χαρά, οι Ευρωπαίοι δεν είμαστε σίγουροι!!!
Μακάρι να γινόταν κάτι τέτοιο, ποιος δε θα το ήθελε…βέβαια εκεί θα έμπαινε το τεράστιο δίλημμα, παρατάς τη μέχρι τώρα επαγγελματική συ καριέρα ή όχι? Θα μπορούσε ένα ελληνικό συγκρότημα να ζήσει μόνο από τη μουσική?

LE – Back to the ..past. Έρχονται στην Αθήνα οι Depeche Mode και την ίδια μέρα παίζει για πρώτη φορά και Madonna! Δεν έχετε δει live ποτέ κανέναν από τους δυο. Που καταλήγετε;

POP EYE – Εύκολο…Depeche Mode βέβαια…δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, κι όχι γιατί δε μας αρέσει η Madonna, το αντίθετο μάλιστα, κάποιος από το γκρουπ έτρεχε από νωρίς το καλοκαίρι στη συναυλία της Madonna (βλέπε Δημήτρης), αλλά οι Depeche Mode είναι ένα απο τα γκρουπ που μας καθόρισαν μουσικά, δεν το συζητάμε.

LE – Ποιο θεωρείτε ότι ήταν το μεγαλύτερο μειονέκτημα της μπάντας που καταφέρατε να υπερκεράσετε στην πορεία σας μέχρι τη δημιουργία και τελικά την κυκλοφορία του album;

POP EYE – Επειδή είμαστε νέο συγκρότημα, κι αρκετά τυχεροί, όλα έγιναν πολύ γρήγορα, οπότε τα μειονεκτήματα ήταν πολλά, κι ακόμα παλεύουμε με αρκετά από αυτά. Ένα από τα βασικότερα μας το έλυσαν οι GAD, από άποψη παραγωγής, έπρεπε να την κάνουμε μόνοι μας, κάτι που μάλλον στην παρούσα φάση ήταν αδύνατο. Ένα άλλο βασικό μειονέκτημα ήταν η προφορά του Δημήτρη, που έπρεπε να βελτιώσει και συνεχώς προσπαθεί. Γενικότερα υπάρχουν θέματα που προσπαθούμε συνεχώς να βελτιώσουμε, να αναπροσαρμόσουμε, να δούμε με άλλο μάτι.

LE – Ερώτηση που κάνουμε σχεδόν σε όλα τα ελληνικά σχήματα (σιγά μην ξεφεύγατε !): Στέρεο Νόβα / ποια η γνώμη σας για το έργο τους και την κληρονομιά που άφησαν στις επόμενες γενιές της ελληνικής μουσικής σκηνής;

POP EYE – Ήταν, είναι και θα είναι πηγή έμπνευσης για κάθε νέο γκρουπ που σέβεται τον εαυτό του. Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψεις το ίχνος που άφησαν στον καθένα από εμάς. Και δε χρειάζονται πολλά λόγια για να τους περιγράψεις.

LE – Macintosh ή PC; Γενικότερα, τι “μουσικό” εξοπλισμό χρησιμοποιούν οι Pop Eye;

POP EYE – Βολευόμαστε και προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα με αυτά που μπορούμε να έχουμε, pcs δηλαδή. Μακάρι να είχαμε τα χρήματα να εξοπλιστούμε 100%, και να παρουσιάσουμε, κυρίως στις ζωντανές εμφανίσεις, κάτι μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό, ηχητικά αλλά κι εικαστικά, από άποψη εικόνας και φωτός. Όμως για την ώρα δεν είναι ιδιαίτερα εφικτό, προσπαθούμε βήμα-βήμα να εξελισσόμαστε.

LE – Ποια Ελληνίδα τραγουδίστρια θα επιλέγατε, αν είχατε την πρόθεση για -συνοδευτικά- γυναικεία φωνητικά σε κάποια κομμάτια του επόμενου δίσκου σας;

POP EYE – Μμμ…πολύ ωραία ερώτηση…είναι κάτι που έχουμε σκεφτεί κι αν προκύψει το κατάλληλο τραγούδι θα θέλαμε να επιλέξουμε μία από τις:
Την τραγουδίστρια των Ekos Quartet
Tην τραγουδίστρια των Transistor
Τη Sugaspank!
Την Κατερίνα Κυρμιζή
Την Ανδριάννα Μπάμπαλη
Τη φίλη μας την Ειρήνη, η οποία ντρέπεται πολύ
Τη φίλη μας την Ελισάβετ, πρώην τραγουδίστρια των En Garde
Την Τάμτα (αυτή είναι επιλογή του Δημήτρη μόνο)
Την Etten
Ή τελικά θα συνεχίσουμε με τα «ψεύτικα» ψηλά φωνητικά του Δημήτρη, χα, χα, χα.

LE – Θα σκεφτόσασταν ποτέ να συνθέσετε το soundtrack κάποιας κινηματογραφικής ταινίας; Αν πηγαίνατε πίσω στο παρελθόν -και μπορούσατε- ποια ταινία θα επιλέγατε;

POP EYE – Θα θέλαμε σαν τρελοί να κάνουμε κάτι τέτοιο, μάλιστα το demo από το οποίο προέκυψαν οι POP EYE, όπως είπαμε στην πρώτη ερώτηση, περιείχε 2 τραγούδια που ήταν σα να έχουν γραφτεί για κάποια ταινία, εντελώς κινηματογραφικά. Μακάρι να μας δοθεί η ευκαιρία, να γράψουμε μουσική για ταινία, ειδικά ο Γιάννης θα σκότωνε για μια τέτοια ευκαιρία (James Bond θυμίζει αυτό). Θα επιλέξουμε από μία ταινία ο καθένας, ο Δημήτρης θα ήθελε να έχει γράψει τη μουσική για τα «Μαθήματα Πιάνου», ο Μάρκος για το «V for Vendetta», κι ο Γιάννης για το  «Trainspotting”.

LE – Αν οι Pop Eye δεν ήταν …Eye, τι θα ήταν;

POP EYE – POP EAR ίσως…αλλά μάλλον το Eye μας πάει καλύτερα, γράφει σαν όνομα, είναι καλύτερο ως logo…ποιος ξέρει…POP BODY…POP SOUL…POP GOES MY HEART???
Ορίστε θυμηθήκαμε κι άλλη μια ταινία που θα ταίριαζε να έχουμε γράψει, αυτά τα όμορφα, ποπ τραγούδια, το Music & Lyrics!!!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.