Menu

Έλεγχος. Η απώλειά του αποτελεί τον πυρήνα της ταινίας που περιγράφει τη σύντομη ζωή του Ian Curtis.

Ασπρόμαυρη φωτογραφία, γκρίζα πόλη, μαύρος ψυχισμός.
Από τη μια μεριά η ρουτίνα, το δημοσιοϋπαλληλίκι, το αφιλόξενο Manchester. Ο γάμος, με τις συμβατικότητες και τη μιζέρια του.

Από την άλλη, η μουσική. Η εκτόνωση. Οι στίχοι που καταγγέλουν τη ζωή όπως μας την έμαθαν. Τις «διαστρεβλωμένες αλήθειες», το κοινώς αποδεκτό για το μέσο όρο των ανθρώπων.
Ανάμεσα στις δύο καταστάσεις, ο τραγουδιστής των Joy Division. Ο γάμος του δεν τον γεμίζει. Η μουσική δεν τον λυτρώνει. Διέξοδος δεν υπάρχει.

Control

Ο Ian νιώθει πως υποδύεται τον ρόλο της ζωής του. Δεν έχει διαλέξει την υπόθεση, ούτε τους συμπρωταγωνιστές…και αποφασίζει να την τερματίσει.

Η αφαιρετική σκηνοθεσία του Corbijn φωτογραφίζει τον ταραγμένο ψυχισμό του Curtis χωρίς να τον αναλύει. Δε χρειάζονται «υπότιτλοι». Φαίνονται πολύ λιγότερα απ’ όσα υπάρχουν. Λέγονται πολύ λιγότερα απ’ όσα εννοούνται.

Στην τελευταία σκηνή, μένει μόνο ο γκρίζος καπνός.
Θυμόμαστε τη δήλωση του Ian στο μεγάλο του έρωτα, την Annik : «Δεν είναι κάθε μελωδία προορισμένη να είναι όμορφη»…και ίσως δεν είναι όλοι οι άνθρωποι προορισμένοι να ζήσουν ευτυχισμένοι. Ή απλά.. να ζήσουν.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.