Menu

Αναρωτιέμαι συχνά, το πόση υπομονή και θέληση πρέπει να διαθέτει ένας άνθρωπος που επιθυμεί να μετουσιώσει τις καλλιτεχνικές και πνευματικές του ανησυχίες, σε Τέχνη. Με κεφαλαίο «Τ» η λέξη, εννοώντας βέβαια, ένα πνευματικό και όχι εμπορικό «προϊόν». Και αν αναφερόμαστε στη μουσική, όπου τα μέσα παραγωγής και διανομής γίνονται ολοένα και πιο προσιτά σε κόστος και λειτουργία, τότε η υπομονή και η θέληση πρέπει να καλλιεργούνται πρέπει να καλλιεργούνται από τον επίδοξο συνθέτη / μουσικό / στιχουργό εν είδη αρετής, όπως στους ασιάτες ασκούμενους των πολεμικών τεχνών! Είναι απίστευτο το γεγονός ότι ο κάθε Τριανταφυλλοβαλαντοsabrel και η κάθε Βισσοβανδοκοκκίνου βρίσκουν ένα άρτια οργανωμένο κύκλωμα προκειμένου να μας ζαλίζουν με ολοένα και χαμηλότερης πνευματικής στάθμης πολιστικά υποπροϊόντα και από την άλλη, να μην υπάρχει πλέον σχεδόν καθόλου χώρος για ανεξάρτητους δημιουργούς που λειτουργούν σε σαφώς υγιέστερη βάση.

Στην τελευταία κατηγορία ανήκουν και οι Garden In Black. Για την ακρίβεια, ο Θοδωρής Κολσουζόγλου, αποτελεί το ένα και μοναδικό μέλος του σχήματος που ανά τακτά χρονικά διαστήματα απασχολεί την ανεξάρτητη σκηνή, ήδη από τις αρχές του 2000. Ξεκινώντας με κασέτες και cdr, έφθασε πλέον να μας παρουσιάσει τον πρώτο του επίσημο, ομώνυμο, δίσκο. Ο ήχος γνώριμος, για όσους έχουν παρακολουθήσει αυτή την προσπάθεια: σκοτεινά electro μοτίβα, φορτισμένοι ηλεκτρονικοί ήχοι, παραμορφωμένα φωνητικά, αλλά όλα ενταγμένα σε πλαίσιο ατμοσφαιρικό, gothic. Και οι στίχοι, ελλειπτικοί, χωρίς να εκβιάζουν την κατηγοριοποίηση τους.

Ο Κήπος Στα Μαύρα «πλέκει» το πυκνοδομημένο σύμπαν του, χωρίς να λογαριάζει αναγκαστικά εάν η απόπειρα ενός τρίτου προσώπου να εισέλθει εντός του θα τον συνθλίψει ή τελικά θα τον παρασύρει σε μονοπάτια υφέρπουσας χαμηλής έντασης και αθέατου εσωτερικού τρόμου.

Η πλειοψηφία των συνθέσεων βασίζεται σε μοτίβα που άλλες φορές παραπέμπουν σε electro gothic καταστάσεις και λιγότερο σε καθαρόαιμο industrial. Και στις δύο περιπτώσεις, η επεξεργασία με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή έχει συμβάλλει τα μέγιστα, αν και ο ήχος του ηλεκτρικού μπάσου κάνει συχνά την εμφάνισή του. Κατά τα άλλα συνθετητές, φωνητικά δείγματα και ατελείωτο «κόψε-ράψε» επί των κυματομορφών αποτελούν τα εργαλεία έκφρασης. Τα τύμπανα αποτελούν συνδυασμό ανθρώπινης εκτέλεσης και ψηφιακών ήχων. Ίσως σε κάποιους ορισμένες στιγμές του cd να φαντάζουν πιο λιτές, σε σχέση με το συνολικό κλίμα. Ίσως κάποιοι άλλοι να ζητήσουν μερικά ακόμη πιο γρήγορα τραγούδια. Άλλοι πάλι να αναζητήσουν την ενορχηστρωτική καθαρότητα, με περισσότερες κιθάρες, όπως σε παλαιότερες συνθέσεις.

Όπως και να έχει, οι Garden In Black χρησιμοποιούν τελικά τα μέσα, και όχι το αντίθετο, όπως μπορεί να συμβεί σε αυτές τις περιπτώσεις. Για αυτό και δεν έχουν «ηθικό» πρόβλημα ούτε με τη χρήση της τεχνολογίας ούτε με την συχνή αλλαγή της ενορχήστρωσης σε ότι αφορά στις επιλεκτικές ζωντανές εμφανίσεις. Έχω παρακολουθήσει συναυλία με πέντε μουσικούς επί σκηνής αλλά και με δύο. Στην τελευταία εξ’αυτών μάλιστα υπήρχε και προβολή εικαστικού βίντεο.

Συνηθίζουμε να λέμε ότι το undergroung γεννάει τα καλλιτεχνικά κινήματα. Και εντός αυτού απαντώνται δημιουργοί με πραγματικά νέες προτάσεις και πρωτότυπες ιδέες. Ο δίσκος των Garden In Black και η συνολική παρουσία του Θ.Κ. εντάσσονται σε αυτή ακριβώς την κατηγορία και αξίζει να ασχοληθούμε μαζί τους.

www.gardeninblack.com
www.myspace.com/gardeninblack
www.deadscarletrecords.com

ΥΓ Στα πλαίσια της εισαγωγής του κειμένου, πρέπει να εντάξουμε και τις δισκογραφικές εταιρίες, οι ισχυρότερες των οποίων δύσκολα ξεφεύγουν από το τρίπτυχο «σουξεδάκι-κολλαράκι-μπουκαλάκι». Πρόβλημά τους. Για αυτό έχουν πάρει όλοι την κάτω βόλτα. Ευτυχώς, βρίσκονται κάποιοι άνθρωποι που έρχονται να υποστηρίξουν τις ανεξάρτητες προσπάθειες. Στη Φύση και τη Διαλεκτική δεν αρέσουν τα κενά. Η Dead Scarlet Records κάλυψε ένα κενό που είχε δημιουργηθεί στην εγχώρια (θολή) δισκογραφία, μετά το κλείσιμο της Cyberdelia και της Capp. Η δεύτερη μάλιστα αποτέλεσε και στέγη των GIB, ταλαιπωρώντας τους αρκετά…

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.