Menu

Ο Al Jourgensen και η παρέα του επέστρεψαν για τα καλά! Αν και άργησα να αγοράσω το Houses of the Mole (Μολέ), εν τούτοις ήδη το κατέταξα ως έναν από τους πλέον πολύτιμους δίσκους της δισκοθήκης μου!

Αν λοιπόν ήδη από το Animonitysomina οι Ministry έχουν επιστρέψει σε θεματολογία που άπτεται των εξελίξεων, υπό το πρίσμα της θρησκευτικότητας, εδώ το πράγματα είναι πλέον ξεκάθαρα: ο εχθρός ονομάζεται George Bush, είναι φανατικός Χριστιανός και με τα φιλαράκια του (όλα στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων) έχουν βαλθεί να φέρουν τον κόσμο ανάποδα!

Η μουσική αυτή τη φορά ακολουθεί μονοπάτια που εν μέρει μόνο έχουν απασχολήσει τους Ministry στο παρελθόν. Αν και δεν είναι λίγα τα «δάνεια» τόσο από το θυελλώδες ΚεφαλήΞΘ, όσο και από το Animositysomina, εν τούτοις φαίνεται ότι τα διάφορα side projects (Lard, Revolting Cocks) έχουν επιδράσει πιο πολύ από ποτέ στον ήχο του συγκροτήματος! Έτσι, τα κομμάτια που ανοίγουν το δίσκο είναι HardCore! Ωμές κιθάρες και μπάσσα με λυσσαλέα τύμπανα, αλλά και καταιγιστικά samples από διάφορα πολιτικά, στρατιωτικά και θρησκευτικά πρόσωπα. Μπορεί ο Barger να έχει ήδη ξεκινήσει να απομακρύνεται από το σχήμα, ωστόσο η σφραγίδα του μένει ανεξίτηλη. Τα πράγματα θα μπορούσαν να έχουν τελειώσει εδώ, με τους Ministry να έχουν αλλώσει ακόμα έναν μουσικό χώρο και να έχουν έτσι ακόμα ένα άλμπουμ «δυναμίτη» στο ενεργητικό τους.

Όμως όχι! Ο Al έχει μάθει να κοιτάει το διάολο κατάματα και δεν είχε λόγο να μην το κάνει και αυτή τη φορά! Τα επόμενα tracks (Wrong, Wrap City, WTV) διαθέτουν εσωτερικότητα και μια ατμόσφαιρα που θα μπορούσε να παραπέμπει σε ταινίες τρόμου, όπου το αναπάντεχο θα συμβεί σε ανύποπτο χρόνο. Η διαπλοκή ανάμεσα στην εξουσία και τη θρησκεία, η βία των δυτικών κοινωνιών και ο ρόλος της τηλεόρασης προβάλλονται για μια ακόμη φορά, αποτελώντας μια εκ νέου αναφορά στο τρίπτυχο, έτσι όπως το είχαν αναφέρει στο ΚεφαλήΞΘ. To επόμενο track (World) μάς επαναφέρει στον εφιάλτη… Και συνεχίζει έτσι, με τις κιθάρες να πλέκουν τα πολυσχιδή μοτίβα τους (που πλέον κινούνται και σε rock’n’roll ρυθμούς, παραπέμποντας ακόμα και στον ήχο των …Motorhead!) και τα samples να προσφέρουν την απαραίτητη industrial ατμόσφαιρα, εμπλουτίζοντας την ηχοχρωματική παλέτα του συγκροτήματος, που σε αυτό το δίσκο εμφανίζεται ως κουαρτέτο (Alien Jourgensen, Mike Scaccia, Max Brody, Kol Marshall).

To lay out του CD δεν θα μπορούσε να ξεφεύγει από το κλίμα, αποτελώντας ένα άριστο σεμινάριο σημειολογίας, για όσους από εδώ και πέρα αποφασίσουν να ακολουθήσουν την αισθητική πρόταση που προσφέρουν οι Ministry.

Εν κατακλείδι, το Houses of the Mole ήρθε για να μείνει. Μπορεί άλλοι δίσκοι να μην βρήκαν την απήχηση που έπρεπε (θα αναγνωριστούν όμως από τους μελλοντικούς ακροατές), εδώ όμως η συζήτηση θα κρατήσει για πολύ καιρό. Ίσως όχι όσο κράτησε για το ΚεφαλήΞΘ, αν και κατά τη γνώμη μου κορυφαίος δίσκους του σχήματος είναι το Dark Side of the Spoon…

Αγνοήστε τους αν θέλετε, επικρίνετε τους αν μπορείτε. Oι Ministry βρίσκονται πολλά χρόνια μπροστά και έχουν πολλά να προσφέρουν στο ακροατήριο τους!

WRONG

What makes you think you’ve got a god-given right
For killing people in a needless fight
You’re like a rapist with a target in sight
Democracy

Whoever told you that you were bright
The skull and bones the conservative right
You’re like a plague turning day into night
Atrocity

Chorus

What makes you think that you could start this mess
Then crawl away to a world you detest
You’re f**kin’ evil, but you couldn’t care less
Conspiracy

What makes you think that we could ever believe
A major liar with a minor in greed
You make a profit of the people in need
Hypocrisy

Chorus

Your time is coming and it won’t be long
The bill of rights is now the bill of wrong
Already proven that you don’t belong
In history

Your time is over – You’ll be out on the street
What do you say to the people you meet
I saved the world because I didn’t repeat
My policy

Ministry – Houses of the Mole

1. No W
2. Waiting
3. Worthless
4. Wrong
5. Warp City
6. WTV
7. World
8. WKYJ
9. Worm

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.