Menu

Rock – Punk – Fun – Love – Radio – Seattle – Grunge – Guitars -Violins… Λέξεις κλειδιά ενός απρόσμενου μουσικού πάζλ που έρχονται να συμπληρώσουν οι αγαπημένοι μας Pearl Jam  με τον ένατο δίσκο τους. Με τον Brendan O’ Brien να αναλαμβάνει και πάλι την παραγωγή, ο Eddie Vedder γράφει στίχους για όλο το album (πράγμα που είχε να συμβεί από το VITALOGY, 1994) σε μία νέα εποχή για το group που εξακολουθεί να συνθέτει ομαδικά με τον ίδιο γνωστό ενθουσιασμό!

Μετά από δύο δίσκους (RIOT ACT, 2002 / PEARL JAM, 2006) πολιτικά φορτισμένους και γεμάτους κραυγές εναντίωσης για τα δρώμενα στην Αμερική επί θητείας George Bush, το τοπίο τώρα αλλάζει μετά την εκλογή του Barack Obama και η διάθεση για χαλάρωση και διασκέδαση είναι αισθητή στη νέα δουλειά των Pearl Jam. “Backspacing” στις γραφομηχανές του 1950 σήμαινε “να γυρίσω πίσω να δω το λάθος μου.” Ο Eddie Vedder διάλεξε αυτόν τον τίτλο όχι μόνο για το album, αλλά και για μια θαλάσσια χελώνα που στήριξε η μπάντα στο “Great Turtle Race” τον περασμένο Αύγουστο. Το “Backspacer” περιλαμβάνει έντεκα τραγούδια τα οποία μου άφησαν τις εξής εντυπώσεις:

Gonna See My Friend – Punk-Rock ζάλη για να βγει ο θυμός! Από τα τραγούδια που θα μπορούσαν να δώσουν σε συλλογές όπως τα «Music For Our Mother Ocean» που συμμετείχαν παλιότερα. Τύπου: «τα ακούω και κάνω surf!!!»

Got Some – Δυνατό κομμάτι για συναυλία, πρωινό ξύπνημα και γενικότερα ξεσήκωμα!

The Fixer – Πρώτο Single του album. Τυπική ραδιοφωνική rock μπαλάντα!

Johnny Guitar – Χιούμορ στους στίχους, αλλά δεν είναι για δεύτερη ακρόαση…

Just Breath – O Eddie Vedder μας χαρίζει άλλο ένα αριστούργημα σαν αυτά που έγραψε για το soundtrack “Into the Wild”. Με τη διαφορά ότι το συγκεκριμένο περιλαμβάνει όσο κανένα ως σήμερα στοιχεία ρομαντισμού και μας παροτρύνει προς το ειλικρινές, το ανθρώπινο, δηλαδή το αληθινό συναίσθημα.

Amongst The Waves – Grunge κέφια με ήχους παλιούς και γνώριμους της καλής εποχής των “Temple of the Dog” ή του soundtrack “Singles”.

Unthought Known – Mπαλάντα που πολύ θα ήθελα να ακούσω ζωντανά και σύντομα!

Supersonic – Radio Hit II!!! Punk όπως το εννοούν οι Pearl Jam: “I WANNA LIVE MY LIFE WITH THE VOLUME FULL!!!”

Speed of Sound – Αστεράκι βγαλμένο από την αγκαλιά του φεγγαριού γραμμένο για να μαγέψει…

Force of Nature – Μαζί με το “Unthought Known”. Typical PJ Thing!

The End – Ίσως η πιο δυνατή στιγμή του album. Με τσέλο, βιολί, βιόλα, ο Eddie Vedder με την κιθάρα του αποδεικνύει χωρίς κόπο τον λόγο που οι ακροατές γεμίζουν φανατικά τα στάδια τόσα χρόνια για να τον ακούσουν να τραγουδάει και να παίζει με τους ταλαντούχους μουσικούς και φίλους του. Μία φωνή που διαπερνά ψηλά δέντρα σε πυκνά δάση και αγγίζει τον ουρανό. Μία μπάντα διαχρονική που δεν εγκαταλείπει το κοινό της γιατί συνεχώς αναβιώνει μέσα από αυτό…

Εύχομαι σύντομα να τον ακούσουμε στην Ελλάδα να λέει αυτή τη φορά: «Είμαστε μπάντα για 19 χρόνια…» Εύχομαι πολύ σύντομα να μας έρθουν για άλλο ένα πολύ δυνατό live σαν αυτό του 2006. Ο Tom Tomorrow ανέλαβε από την αρχή της χρονιάς να ετοιμάσει τα σκίτσα και είχε την όλη ιδέα για το εξώφυλλο του cd. Ολοκληρώθηκε με τη συνεργασία των Αment και Vedder καθώς και άλλων συνεργατών.

Με μία φράση θα καταλήξω για το “Backspacer”: Θεωρώ ότι αξίζει τον κόπο…

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.