Menu

EL GRECO – ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙ ΤΟ ΦΩΣ;

Καλό το ερώτημα και η απάντηση επί της οθόνης ακόμα καλύτερη για τους ανήσυχους και αισιόδοξους…
Από την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου ξεκίνησε στους κινηματογράφους της χώρας μας η προβολή της ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή, την οποία εδώ και αρκετό καιρό περιμέναμε. Ο λατρεμένος αυτός ζωγράφος, πασίγνωστος από την ημέρα που εξαπλώθηκε το έργο του, έως σήμερα μας εμφανίζεται σε ένα φιλμ με πολύ καλή σκηνοθεσία αλλά και πολύ ιδιαίτερο cast.

O Nick Ashdon, ένας νέος πολλά υποσχόμενος ηθοποιός, μας εγκλωβίζει στο βλέμμα του από την αρχή του φιλμ σε αυτόν τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ασυμβίβαστος και παθιασμένος με την ελευθερία του νου και την έκφραση των πιο ενδόμυχων συναισθημάτων, ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος, υπήρξε ένας χαρακτήρας του οποίου τη μεταφορά επί της οθόνης αξίζει να παρακολουθήσετε. Αντιμέτωπος με τις σκοτεινές εκκλησιαστικές αρχές του 16ου αιώνα, θα πασχίσει να νικήσει τον πόλεμο ενάντια στον ιερέα και εχθρό του, Nino de Guevara, τον οποίο υποδύεται ο Juan Diego Botto.

Σκιά του Greco ο Νικολιός, ο εξαίρετος, δηλαδή, Λάκης Λαζόπουλος, ότι καλύτερο έχει να δώσει η ταινία, μαζί με τον Σωτήρη Μουστάκα στο ρόλο του Ticiano, τον οποίο τα δύο πρώτα λεπτά δεν αναγνώρισε κανείς μας!  Επίσης σημαντική η παρουσία της Laia Marull ως συντρόφου του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου. Το δυσάρεστο στοιχείο αποτέλεσε η εμφάνιση της Δήμητρας Ματσούκα η οποία είναι υποκριτικά ανεπαρκής για μία τόσο πλούσια σε ερμηνείες ταινία.

Επιπλέον, η προσπάθεια των συντελεστών να φέρουν το σενάριο της ταινίας πιο κοντά στο Ευρωπαϊκό και ευρύτερα ξενόγλωσσο κοινό μέσω της αγγλικής γλώσσας, έχει κάποια βάση. Όμως, ο Έλληνας θεατής περιμένει να διακρίνει περισσότερα ελληνικά γλωσσικά στοιχεία, πράγμα στο οποίο η ταινία υστερεί.

Ειδικά στις σκηνές που δεν είναι και λογικό να ακούμε ελληνικά αφού όλα τα πρόσωπα είναι θεωρητικά Έλληνες. Επίσης, με τη χρήση αγγλικών χάνεται η ευκαιρία συμμετοχής της ταινίας σε αυτές που θα προταθούν για ξενόγλωσσες.

Στη συνέχεια, αξίζει να αναφερθούμε στα τοπία που απολαμβάνουμε στην ταινία. Ξεκινώντας από την Κρήτη, τα γυρίσματα έγιναν και στη Ρόδο και την Ισπανία.  Έντονο το κρητικό στοιχείο και η επιρροή του στη ζωή του ζωγράφου, τονίζεται επίσης με την παρουσία του Λουδοβίκου των Ανωγείων, καθώς και του Ψαραντώνη.

Με τα αρνητικά της αλλά και τα πολύ θετικά της στοιχεία, η ταινία αξίζει την προσοχή σας, ειδικά αυτές τις μέρες που ο καιρός επιβάλει σινεμά και χουχούλιασμα…   ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΟ!!!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.