Menu

“Immaculation in your eyes
Depravity within your mind
A suffer from a devotional alliance…
Purity is in your smile
A lack of confidence beneath your shy
Another heavenly defiance…” -‘Dinner without grace’- De/Vision
[from World Without End]

Πόσο καιρό έχετε ν’ακούσετε τέτοιους στίχους, τραγουδισμένους από σταθερή, μελαγχολική, αξέχαστη φωνή, ‘τυλιγμένους’ σφιχτά με μια μελωδικότατη synthpop μουσική??

Άκουσα το κομμάτι μετά από πολύ καιρό! Μετά έβαλα Camouflage και Depeche Mode… και ξαναγύρισα!

“In a world of lies
We are free from cares
We close our eyes…” -‘Free from cares’- De/Vision [from Unversed In Love]

Σκοτεινό, ethereal κομμάτι! Ναι, ναι ξέρω! Και το “Dress me when I bleed”… Steffen is singing, steadily, about all those things that are not easy, life and love, the painful though beautiful ones. And he then brings up the tragedy of the contradiction (pain and beauty)….Existencionalism via music??… ouuufff… Μετά τα μουσικά ακούσματα που είχα τον τελευταίο καιρό, τα αισθηματικά κι αισθαντικά κλπ κλπ… De/Vision made me think… disastrous but beautiful! The contradiction! xa!

Δεν ξαναγύρισα στους Camouflage, ούτε στους Depeche Mode… παρεμπιπτόντως, ε?

Τους προσπέρασα διακριτικά και προχώρησα στο τελευταίο album των De/Vision, οι οποίοι κατάφεραν επίσης να προσπεράσουν τους χαρακτηρισμούς που τους ήθελαν κλώνους των DM. Καλά….έκανα μια-δυο στάσεις στο “I Regret” από το Fairyland και στο αγαπημένο μου “Foreigner” του Void..

Τον δίσκο αυτόν των De/Vision δεν αξίζει να τον προσπεράσουμε, έστω κι αν κυκλοφόρησε πριν αρκετό καιρό. Γιατί σ’ αυτό το album ο Steffen ki o Thomas ξεπερνούν τα προσδοκόμενα, τον εαυτο τους και ένα μέρος των συνηθειών τους με την περιορισμένη χρήση των strings & percussions…well guitars, bass & drums.
Γιατί σ’αυτό το album επιστρέφει κανείς! Είναι η ποιότητά του τέτοια. Είναι ο ταξιδιάρικος ήχος του που δημιουργεί την ανάγκη! And “I assume it is a kind of healer”…

Πριν ακόμα ακούσω τον δίσκο, έβλεπα στο cover αυτό το ψηφιακό 6 και το βέλος να δείχνει προς τα κάτω. Σαν ιδέα δεν την «πολυσυμπάθησα»… Κι αν είναι να ομαδοποιήσω γι’ άλλη μια φορά τα cds μου στη δισκοθήκη λέω να βάλω το “6 Feet Underground” πλάι στις συλλογές των Depeche Mode, The Singles 81-85 & 86-98… Δεν μπορώ να πω πως υπάρχει άμεση μουσική ομοιότητα ανάμεσα στους δίσκους αυτούς, αλλά και μια εικαστική κατηγοριοποίηση θα ανανέωνε τις συνήθειές μου στην ταξινόμηση των δίσκων …Αλλά δεν θα το κάνω.
Μάλλον γιατί προς το παρόν θ’ αφήσω το 6 Feet Underground να παίζει γι’ αρκετό καιρό στο στερεοφωνικό, στο walkman….

Πάντως, η επιλογή του συγκεκριμένου εξώφυλλου δεν πρέπει να έγινε τυχαία. Very digital-like…electronic… Implying electro pop (?!). Το album είναι πιο ηλεκτρονικό από οποιαδήποτε άλλη δουλειά των De/Vision. Kαι όχι μόνο αυτό, αλλά μου έδωσε την ευκαιρία να περιγράψω τη φωνή του Steffen …its side effects! It can bring you six feet underground BUT no lower than that if you are already on that level

Ενώ ξεκινάει “I can’t breathe in this atmosphere” [ I’m not enough] και “My plane just hit the ground… Downfall” [i’m not dreaming of you: το πρώτο single] μπαίνει το τρίτο κομμάτι “I’m unputdownable, I found a light ιn the dead of night” και γίνεται αισιόδοξο διατηρώντας παρόλ’ αυτά την απροσποίητη μελαγχολία του. Ακολουθούν τα turn me on και 6 feet underground… “Lifeless yet alive and eager to live …I laugh bravely, I dare!”. To ομώνυμο κομμάτι αν και υποτονικό και σκοτεινό εχει τόσο καλοδουλεμένα τα samples…τις λεπτές αποχρώσεις των synths (ειδικά στο τέλος) with a subtle ‘flavour’ of stringed arrangements… ώστε άνετα βάζεις να το ξανακούσεις. Το υπέροχο 6ο τραγούδι [Aimee] μαζί με το ‘Unputdownable’, to You Are the One με την πολύπλευρη ενορχηστρωτική του δυναμική και to instrumental Klangmonaut είναι από τα κομμάτια που στο δεύτερο άκουσμα τα εκτιμάς ακόμα περισσότερο για το επιμελημένο τους ‘δέσιμο’! Πολύ γρήγορα ξεχωρίζουν!

Η αλήθεια είναι πως το ‘6 feet underground’ κινείται πάνω στις πετυχημένες υφολογικές γραμμές και παραγωγή του ‘Devolution’..Υπεύθυνοι γι’αυτό οι Josef Bach και Arne Schumann [που είχε επιμεληθεί επίσης του mixing στο “Devolution”]. Μαζί τους οι De/Vision επεξεργάστηκαν άφοβα τα διάφορα ηλεκτρονικά στυλ… Από το Right On Time στο Take Me Over (κι εδώ τα bpm ξεπερνούν δυναμικά τα 100) κι έπειτα στο Take Me to Heaven με τον διαπεραστικό ήχο των synths… Σα να ‘στριγγλίζουν’…

Το ‘Devolution’ δεν είχα την χρονική ευχέρεια να το απολαύσω, παρά μόνο αποσπασματικά… ‘Miss You More’, ‘Drifting Sideways’ and a few more…

To ‘6 feet underground’ όμως θα έχει τη μεταχείριση που του ταιριάζει! Το μόνο που θα ήθελα είναι λίγη περισσότερη στιχουργική αγωνία. Εκεί oi De/Vision δεν πρέπει να υποχωρούν. The ‘anguished’ character and depth of their lyrics should by no means be neglected!

Δύσκολα θα πετύχει κανείς κομμάτι από τον δίσκο αυτό σε κάποιο club. It’s not made for the dancefloor… It is not dance-oriented anyway… Indeed!

“Aimee
Take all your love out on me
There’s nothing to it
Take all your love out on me”

1. I’m Not Enough
2. I’m Not Dreaming of You
3. Unputdownable
4. Turn Me On
5. 6 Feet Underground
6. Aimee
7. Right On Time
8. Take Me Over
9. You Are the One
10. Beside You
11. Klangmonaut
12. Take Me to Heaven

Release date: June 28, 2004

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.