Menu

Η ηλεκτρονική μουσική σκηνή παραχώρησε «εν λευκώ» άπλετο χώρο στους Έλληνες Astralon για να δημιουργήσουν τις δικές τους εμπνευσμένες συνθέσεις. Με το πρώτο “Precious” EP τους μας εισήγαγαν στο δικό τους μελωδικό κόσμο, ο οποίος περιέχει εμπεριστατωμένες αναφορές σε μινιμαλιστικές μουσικές φόρμες αλλά και σε πιο «ογκώδεις» σκοτεινές / μελαγχολικές ηλεκτρονικές επιρροές.

Η ομάδα του Lost Echoes μίλησε με τα μέλη του συγκροτήματος και έμαθε λίγα πράγματα γι’ αυτό. Τα υπόλοιπα ευελπιστούμε να τα μαθαίνουμε μέσα από κάθε νέο μουσικό δημιούργημά τους.

Πώς σχετίζεται το όνομα του συγκροτήματος (Astralon) με τη μουσική που αυτό δημιουργεί;

Καταρχήν άστραλον είναι ένα τραγούδι από τον πρώτο δίσκο των ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ, ένα συγκρότημα το οποίο γουστάρουμε παρά πολύ και υπήρχε σημείο αναφοράς όσον αφορά την ηλεκτρονική κατεύθυνση του συγκροτήματος. Παράλληλα astralon είναι ένα εξελιγμένο βιομηχανικό υλικό, οπότε υπάρχει σαφής αναφορά στο industrial το οποίο είναι ένα από τα στοιχεία που συνθέτουν την μουσική μας. Επιπλέον είναι σαφής η αναφορά στην πατρίδα μας, τα άστρα(λον).

Πώς θα χαρακτηρίζατε την μουσική σας; Εμείς οι Έλληνες (κι όχι μόνο) πολλές φορές έχουμε την ανάγκη να κατηγοριοποιούμε και να βάζουμε (δυστυχώς) ταμπέλες σε δουλειές καλλιτεχνών. Πιστεύετε οτι αυτό τελικά είναι αναγκαίο κακό;

Αν πρέπει να βάλουμε μια ταμπέλα στην μουσική μας αυτή θα ήταν dark electro. Κατανοούμε ότι στην πληθώρα των μουσικών ειδών και στυλ υπάρχει η ανάγκη κατηγοριοποίησης οπότε είμαστε ok με τις ταμπέλες.

Στη μέχρι τώρα πορεία σας έχετε δεχτεί θετικά αλλά και αρνητικά σχόλια, όπως είναι και απόλυτα φυσιολογικό, δεδομένης της διαφορετικότητας στα γούστα του κόσμου. Πως αντιμετωπίζετε τις επικρίσεις και γενικότερα πώς αξιοποιείτε την θετική αλλά και την αρνητική αντιμετώπιση του κόσμου;

Τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά σχόλια είναι κάποια από τα στοιχεία που προσπαθούμε να αξιοποιούμε στην αναζήτηση της εξέλιξής μας. Αρκεί αυτά να γράφονται ή να εκφράζονται με τον σωστό τρόπο.

Τρία μέλη με πολλές – υποθέτουμε – κοινές μουσικές επιλογές και συμπάθειες αλλά και διαφορές. Ποια είναι τα 3 πιο αγαπημένα μουσικά σχήματα του καθενός;

Γιάννης: Depeche Mode, The Cure, The Smiths
Νίκος: Τangerine dream (1972-’77), Βrian Eno, Astralasia
Βασίλης: Νine inch nails, Νine inch nails, Νine inch nails

Astralon 2006

Στη μουσική σας συνδυάζετε από τη μία τους μινιμαλιστικούς ήχους των synths και από την άλλη τις δυναμικές και επιβλητικές ρυθμικές και φωνητικές παρεμβάσεις, οι οποίες δίνουν όγκο και μια σκοτεινή διάσταση στα κομμάτια σας. Πώς θα αναλύατε εσείς τους συνδυασμούς των ήχων που χρησιμοποιείτε στις μουσικές σας συνθέσεις; Τί προσφέρει η κάθε μία επιλογή στην διαμόρφωση του μουσικού προφίλ σας; Θα επιλέγατε ποτέ να κάνετε πιο pop κομμάτια προωθώντας τη μινιμαλιστική πλευρά των συνθέσεών σας;

Όλα είναι θέμα έμπνευσης και την στιγμή της δημιουργίας δεν υπάρχει κανένας περιορισμός όσον αφορά το ύφος του κάθε κομματιού σε σχέση με τους ήχους που πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Συνήθως μας οδηγεί το ένστικτο. Σίγουρα παίζει ρολό η αισθητική μας, όμως κατά βάση η ίδια η έμπνευση είναι αυτή που μας οδηγεί στο αποτέλεσμα. Την συνέχεια αναλαμβάνει η παραγωγή (production) όπου εκεί λειτουργεί πολύ η τεχνογνωσία, η εξέλιξη και η τριβή που υπάρχει καθημερινά με το αντικείμενο. Όσον αφορά το να κάνουμε πιο pop κομμάτια είναι και αυτό θέμα έμπνευσης, ε, και “λεπτών” αισθημάτων ΄;-)

Σας έχει περάσει ποτέ από το μυαλό να αλλάξετε εντελώς το μουσικό σας ύφος και στυλ; Να μεταπηδήσετε δηλαδή (έστω και προσωρινά) σε κάποιο διαφορετικό είδος μουσικής; Πόσο “μακριά” – όσο αφορά το μουσικό είδος – θα είσασταν διατεθειμένοι να πάτε αν ποτέ φτάνατε κοντά σε κάποια τέτοια απόφαση;

Είμαστε τρεις διαφορετικοί άνθρωποι με κοινές και διαφορετικές επιρροές, όπως είπαμε παραπάνω, που στον ελεύθερο χρόνο τους γουστάρουν και πειραματίζονται και με αλλά είδη. Σίγουρα άμα μπει κανείς στα αρχεία του καθενός μας θα βρει πολλά διαφορετικά πράγματα. Άλλωστε όταν ξεκινήσαμε παίζαμε ένα είδος πειραματικού trip hop. Έχουμε σκεφτεί να κάνουμε διαφορετικά πράγματα, σαν side-project των Αstralon.
Τί πιστεύετε ότι μπορεί να ενεργοποιήσει την έμπνευση ενός μουσικού πέρα από τις επιρροές του;

Γυναίκες, καινούργια hardware, λεφτά, ελεύθερος χρόνος, υποχρεώσεις, οτιδήποτε, ακόμη και το κομπρεσέρ στην απέναντι οικοδομή.

Τί ποσοστό στήριξης των επιλογών και συμμετοχής στο δημιουργικό κομμάτι της μουσικής παραγωγής πιστεύετε ότι συνεισφέρει μια δισκογραφική εταιρεία σε ένα συγκρότημα του δικού σας μουσικού ύφους; Ποια τα στοιχεία της DNA Lab στη δική σας μουσική πορεία;

Είναι απελευθερωτικό να απολαμβάνουμε το είδος της υποστήριξης που μας παρέχει η dna lab. Είμαστε τελείως ελεύθεροι στην σύνθεση και τη δόμηση της μουσικής μας και κάνει το καλύτερο για την παραγωγή και την προώθηση μας. Είμαστε τυχεροί που ανήκουμε στο δυναμικό της dna lab.
Ποιό είναι το album που έχετε ακούσει περισσότερο μέχρι τώρα στη χρονιά που διανύουμε;

Γιάννης: Αν και έχει κυκλοφορήσει εδώ και 3 μήνες ακούω μανιωδώς το album των “ομόσταυλων” (dna lab). Expert Medicine – Swimming lessons. Acid jazz-trip hop-funky υπεροχές μελωδίες.
Νίκος: Pallyria-Methexy
Βασίλης: It’s all gone Pete Tong–O.S.T

Astralon

Το EP σας (‘Precious’) πέρα από πολύ αξιόλογο μουσικά, είχε και πολύ ενδιαφέρον και ιδιαίτερο packaging και artwork. Πιστεύετε ότι είναι απαραίτητο αυτό και γενικότερα ότι παίζει σημαντικό ρόλο ο τρόπος με τον οποίο θα παρουσιαστεί και θα προωθηθεί μια μουσική δουλειά, ακόμα και σ’αυτό το επίπεδο (artwork και συσκευασία); Να περιμένουμε κάτι παρόμοιο και με την κυκλοφορία του επερχόμενου album σας;

Πιστεύουμε ότι δεν είναι απαραίτητο γιατί στην ουσία η δυναμική της μουσικής υπερισχύει σε ένα album και όχι το περιτύλιγμα. Μας αρέσει όταν βλέπουμε ένα ωραίο artwork για ένα album και χαιρόμαστε που η εταιρία μας δίνει την δυνατότητα να έχουμε ενδιαφέρον artwork στις δουλειές μας. Το μονό σίγουρο για την επόμενη  δουλειά μας είναι ότι θα έχει το ίδιο προσεγμένο artwork όπως και η προηγουμένη.
Πότε περίπου θα πρέπει να περιμένουμε το πρώτο σας album;

Είμαστε στην φάση που έχουμε συγκεντρώσει το καινούργιο υλικό και αν όλα πάνε καλά θα έχουμε νέα δουλειά από το καινούριο έτος.

Με ποιον μουσικό παραγωγό θα θέλατε πολύ να συνεργαστείτε;

Brian Eno, Brian Eno, Brian Eno,
Θα σκεφτόσασταν ποτέ να χρησιμοποιήσετε την ελληνική γλώσα σε κάποια από τις επερχόμενες δουλειές σας;

Δεν έχουμε πρόβλημα με τον ελληνικό στίχο, εξάλλου είμαστε λάτρεις των Στέρεο Νόβα. Αν αισθανθούμε καλά με το να βάλουμε κάποια στιγμή ελληνικό στίχο στην μουσική μας τότε θα το κάνουμε. Άλλωστε οι Astralon στο παρελθόν έχουν υπάρξει με ελληνικό στίχο. Προς το παρόν δεν βλέπουμε ότι υπάρχει ικανό ερέθισμα ώστε να μας κάνει να αλλάξουμε τον στίχο.
Ποιο από τα live στα οποία έχετε παίξει σας έχει μείνει ως το πιο καλό και πετυχημένο;

Νομίζουμε ότι η καλύτερη μας εμφάνιση ήταν η συμμετοχή μας στο Eisplanet 2 Festival.

Ποιο είναι το πιο τρελό σας όνειρο για το συγκρότημα – για το άμεσο μέλλον; Πείτε μας γι’αυτό που πιστεύετε ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί και για κάτι που νομίζετε ότι δύσκολα θα πραγματοποιούνταν.

To πιο τρελό μας όνειρο το οποίο δεν πραγματοποιήθηκε και δύσκολα θα πραγματοποιούνταν ήταν το support στο live της Shakira (χαχα!!!)
Σοβαρά τώρα, το να μας κάνει παραγωγή ο Brian Eno ..ίσως σε μια άλλη ζωή. Το να κάνουμε κάτι στο εξωτερικό είναι ένα άλλο όνειρο που φαντάζει πιθανό, ίσως έχουμε νέα λίαν συντόμως…

1 Comments for "Astralon – συνέντευξη στο Lost Echoes"

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.