Ο τίτλος του άρθρου είναι εμπνευσμένος από τον τίτλο του νέου άλμπουμ των Clan of Xymox “In Love We Trust” που ακούγεται σε έναν ακτιβιστή σαν παράφραση του τέως αμερικανικού μονοθεϊστικού δόγματος in God we trust ή σε ένα θεοσεβούμενο σαν το προοίμιο ενός χριστιανικού ύμνου. Μάλιστα οι Clan of Xymox προβάλλουν το λογοπαίγνιο ακόμα και στον τίτλο της τωρινής περιοδείας τους In live we trust tour χαριτολογώντας και διαφημίζοντας το πρόσφατο πόνημά τους που ολοκληρώθηκε στη νέα τους πατρίδα, τη Γερμανία, επιβεβαιώνοντας την αγάπη τους προς την ηλεκτρονική εκδοχή του gothic και την πίκρα τους για την ανέμπνευστη σκηνή του Άμστερνταμ σύμφωνα και με τις δηλώσεις του Ronny.
Εν αρχή ήταν οι Xymox, δηλαδή η τριάδα Pieter Nooten, Ronny Moorings and Anke Wolbert, η οποία κυκλοφόρησε το πρώτο τους EP με τίτλο “Subsequent Pleasures” ως Xymox. Στην συνέχεια ήρθε το συμβόλαιο με την 4AD και το 1985 κυκλοφόρησαν το ομώνυμο πρώτο τους LP και το 1986 το “Medusa” ως Clan of Xymox, εξίσου κατακλυσμικής ομορφιάς και τα δύο. Το 1987 συμμετείχαν στην συλλογή της 4AD “Lonely is an Eyesore” με το “Muscoviet Mosquito”, ένα από τα καλύτερα κομμάτια τους. Το συγκρότημα συγκίνησε τόσο με την ατμοσφαιρική μουσική όσο και με την αύρα μιας σύγχρονης ποπ δυναμικής που εντάχθηκε στα dance floors των clubs με προθυμία.
Οι εν λόγω συνέχισαν την πορεία τους ως Xymox και κυκλοφόρησαν το “Twist Of Shadows” to 1989, αφού υπέγραψαν στη Wing κινούμενοι σε ένα πιο pop-electro ύφος. Από ’δω και πέρα το συγκρότημα άλλαξε εταιρείες,ονόματα, συνεργάτες. Στο LP “Phoenix” του 1991, επιστρέφει ο Nooten, που είχε αποχωρήσει το 1989 για να αποχωρήσει οριστικά πια μαζί με την Wolbert λίγο μετά. Τα επόμενα album τους “Metamorphosis” (κυκλοφόρησε τελικά το 1993 από την Zoc Records) και “Headclouds” αντανακλούν τις dance επιδράσεις των ’90’s μάλιστα με αρκετή εμπορική επιτυχία. Το 1994 επανακυκλοφόρησαν το “Subsequent Pleasures” με την εταιρεία Double Dutch Records που υπήρξε η αφορμή για την επάνοδο των Clan Of Xymox. Το 1997 κυκλοφόρησαν το “Hidden Faces” κάτω από την ετικέτα της γερμανικής Tess Records. Δυο singles από το αλμπουμ, το “Out of the Rain” και το “This World”, σκαρφάλωσαν στο top 10 των ανεξάρτητων charts. Το 1999 οι Clan of Xymox κυκλοφόρησαν το “Creatures” και το 2001 το “Notes From the Underground”, οριστικά προσανατολισμένοι πλέον σε ένα πιο electro-gothic στυλ, αρκετά πια μακριά από τον γνώριμο ήχο των 80΄s. To 2000 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους live, με ηχογραφήσεις από την περιοδεία τους στην Κεντρική και Νότια Αμερική. To 2003 κυκλοφόρησε το “Farewell” και το 2006 το “Breaking Point”. Τον Μαιο του 2007 κυκλοφόρησαν το single “Heroes”, που περιλαμβάνει δυο αποδόσεις του τραγουδιού του Bowie.
Και κάπως έτσι φτάνουμε στο “In Love We Trust” το οποίο ήδη ακούγεται στην εν εξελίξει περιοδεία των Clan of Xymox που περιλαμβάνει ευρωπαϊκές και μη χώρες, καθώς και τη γενέτειρά τους την Ολλανδία. Δεν ξαφνιάζει, επειδή είναι συναφές με τις δημιουργίες των τελευταίων χρόνων ούτε απογοητεύει, εφόσον ούτε αποκηρύττει τον ασθμαίνοντα από ένταση κιθαριστικό ήχο των πρώτων χρόνων ούτε και του δίνει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο τίτλος μιλάει για αγάπη, αλλά το εξώφυλλο, επιμελημένο από τη Mojca, μάλλον μας υποψιάζει για το σιδηρούν προσωπείο της αγάπης. Τα τρία πρώτα κομμάτια φέρουν γυναικεία ονόματα, εισάγουν πολύ ωραία και ρυθμικά στο περιεχόμενο του άλμπουμ και θα έλεγα ότι είναι και τα πιο όμορφα μαζί και με το Sea Of Doubt. Το 3ο και το 9ο κομμάτι (Desdemona, Love Got Lost), αν και δανείζονται ονόματα από το σαιξπηρικό έργο, δεν επαρκούν για να συνοψίσουν μουσικά το βάθος της τραγικότητας μιας συναισθηματικής κατάστασης, αλλά ικανοποιούν οπωσδήποτε τις προσδοκίες των ακλόνητων φίλων του συγκροτήματος. Εννοώ ότι ένας που τους παρακολουθεί πιστά από το 1985, τουλάχιστον δε θα σκεφτεί ότι έχασε τα νιάτα του ακούγοντάς τους. Όσο για τα τρία τελευταία, τα Home Sweet Home, Love Got Lost, On A Mission θα μπορούσαν να ήταν ενσωματωμένα και στο προηγούμενο άλμπουμ, το Breaking Point και απευθύνονται κυρίως στους νεότερους φίλους των Clan of Xymox, που πιθανόν αναζητούν απαραίτητα τη χορευτική διάθεση στη dark εκδοχή της.
Αυτοί που συνεργάστηκαν για το αποτέλεσμα είναι οι εξής, όπως αναγράφονται στο επίσημο site: Ronny Moorings, Mojca Zugna, Mario Usai & Yvonne de Ray, Sound engineer: Heiko Duus, Light engineer: Lebo και η λίστα των τραγουδιών έχει την παρακάτω μορφή:
01. Emily
02. Hail Mary
03. Desdemona
04. Judas
05. In Love We Trust
06. Sea Of Doubt
07. Morning Glow
08. Home Sweet Home
09. Love Got Lost
10. On A Mission
Και για αποκατασταθεί μία εκκρεμότητα που αφορά τα μέλη των Xymox που αποχώρησαν, θα έλεγα ότι, αν και φαινομενικά ήταν ανενεργοί δισκογραφικά για πολύ καιρό, έκαναν μάλλον αξιοσημείωτες και αξιοπρεπείς επιλογές οι παλαιμάχοι Anke Wolbert και Pieter Nooten, καθώς έδωσαν πρόσφατα στο κοινό σόλο άλμπουμ και συνεργάστηκαν με τη Sophie Zeyl στην i-rain Records (http://www.i-rain.com). Είναι η περίπτωση όπου η ωριμότητα διευρύνει τα μουσικά αισθητήρια, αλλά αμβλύνει την εμπορική επιτυχία σε ένα αδιευκρίνιστα μεγάλο κοινό που δρα κάτω από την ετικέτα του gothic. Το σίγουρο είναι ότι οι Clan of Xymox, είτε στο αρχικό τους σχήμα είτε στο μετέπειτα έχουν κερδίσει από καιρό την εμπιστοσύνη μας, αλλά η εμπιστοσύνη είναι ένα συμβόλαιο που πρέπει να ανανεώνεται επενδύοντας στην αυθεντικότητα πριν κινδυνεύσει να ακυρωθεί.
Ιωαννης Γλυκος
Πολύ καλό review, πολύ όμορφο και περιεκτικό αφιέρωμα.
Συγκεκριμένα για το νέο album δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο. Ειδικά δε για το Sea Of Doubt… θυμίζει λίγο τους πρώτους δύο (η και το Twist) δίσκους και είναι πολύ αξιόλογο κομμάτι 🙂