Scarlett Thomas: The end of Mister Y.
Μεταφυσικό θρίλερ; Παραψυχολογικό παραλήρημα; Όπως και να περιγράψει κανείς το βιβλίο της Thomas, το σίγουρο είναι ότι η συγγραφέας πετυχαίνει να σε κρατήσει σε αγωνία μέχρι την τελευταία σελίδα, πράγμα σπάνιο στις μέρες μας που οι «εύκολες συνταγές» πλοκής γεμίζουν τα ράφια των βιβλιοπωλείων. «Τι θα κάνατε αν βρίσκατε ένα καταραμένο βιβλίο, θα το διαβάζατε;». Αυτό είναι το ερώτημα που τίθεται στην Ariel Manto, τη νεαρή σπουδάστρια Αγγλικής φιλολογίας και ηρωίδα του βιβλίου. Η ηρωίδα το διαβάζει, φυσικά, και ο κόσμος όπως τον γνώριζε καταρρέει. Γιατί ο κόσμος που γνωρίζουμε δεν είναι μόνο αυτός, αρκεί μια δόση από το φάρμακο που συστήνει το καταραμένο βιβλίο και το ταξίδι σε άλλους κόσμους ξεκινάει. Και φτάνει μακριά. Στην αρχή της ίδιας μας της ύπαρξης.
Muriel Barbery: H Κομψότητα του Σκαντζόχοιρου.
Το βιβλίο που ξανάκανε την ανάγνωση ολοκληρωμένη ψυχαγωγία. Η Muriel Barbery παραδίδει μαθήματα ευφυούς λόγου, συγκίνησης, εύστοχης πλοκής και ευαισθησίας, αμπαλαρισμένα με τον πιο έξυπνο τρόπο. Η πλοκή είναι απλή, αλλά μέσα στην απλότητα κρύβεται η μεγαλύτερη δυσκολία: να χτίσεις καθημερινούς ανθρώπινους χαρακτήρες που έχουν κάτι διαφορετικό να πουν στον αναγνώστη. Το μίγμα των χαρακτήρων σε αυτή την περίπτωση είναι εκρηκτικό. Από τη μια έχουμε μια «παρ’ ολίγον» δεκατριάχρονη γόνο εύπορης οικογένειας που ζει στο πολυτελές διαμέρισμα της οικογένειας της και πλήττει. Πλήττει τόσο βαθιά και …εφηβικά που για να νικήσει την πλήξη της σκοπεύει να αυτοκτονήσει πριν γίνει δεκατριών και αφού ολοκληρώσει τα μαθήματα Ιαπωνικών που παρακολουθεί. Από την άλλη έχουμε τη θυρωρό της πολυτελούς πολυκατοικίας, μια πενηντάχρονη χήρα που πλήττει με το δικό της τρόπο. Πλήττει στη σκέψη της άποψης που έχει ο κόσμος για το επάγγελμα της και για να ξεφορτωθεί τους ένοικους της πολυκατοικίας επιβεβαιώνει την άποψη τους προβάλλοντας τους την εικόνα της ηλίθιας που περιμένουν από αυτήν. Στα κρυφά όμως η θυρωρός είναι διανοούμενη. Όχι απλά διαβάζει, όχι απλά «κατέχει» την κουλτούρα αλλά φτάνει στο σημείο να αναλύει τον Καντ και την φαινομενολογία. Το τι θα συμβεί μόλις γνωριστούν οι δύο πρωταγωνίστριες είναι η πραγματική απόλαυση αυτού του βιβλίου και η μεγάλη επιτυχία της συγγραφέως.
Danila Comastri Montanari: Σατουρνάλια. Οι έρευνες του Πόπλιου Αυρήλιου στην αρχαία Ρώμη.
Αστυνομική πλοκή στην αρχαία Ρώμη; Κι όμως ναι. Και μάλιστα χωρίς τη βοήθεια των σημερινών μέσων εξιχνίασης εγκλημάτων αλλά με το πνεύμα ενός άλλου Ηρακλή Πουαρό, του συγκλητικού Πόπλιου Αυρήλιου. Η Ιταλίδα συγγραφέας τοποθετεί τη συγκεκριμένη περιπέτεια του ήρωα της στην εποχή των Σατουρναλίων, τις ημέρες του καρναβαλιού όπου όλα είναι αντίστροφα, όπου οι πλούσιοι ντύνονται φτωχοί και οι φτωχοί έχουν για υπηρέτες τους πλούσιους. Οι φόνοι που συμβαίνουν στη διάρκεια των Σατουρναλίων μοιάζουν ασύνδετοι μεταξύ τους, όμως το σχέδιο είναι πολύ πιο περίπλοκο και επικίνδυνο από ότι φαίνεται αρχικά. Όπως ακριβώς πρέπει να είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα σε μια ταραγμένη εποχή όπως αυτής της αρχαίας Ρώμης όπου οι δολοπλοκίες και οι δολοφονίες ήταν συνυφασμένες με την ίδια την ύπαρξη της, τότε κοσμοκράτειρας, Ρώμης.
Χοσέ Κάρλος Σομόθα: Η Κλάρα στο μισοσκόταδο.
Μπορεί το ανθρώπινο σώμα να γίνει αντικείμενο τέχνης; Ναι, αν πρώτα ασταρωθεί και δεχτεί ειδική επεξεργασία ανάλογα με τα χρώματα που θα χρησιμοποιηθούν και τις τεχνικές που θα εφαρμοστούν πάνω του. Και αν αυτό το «έργο» δολοφονηθεί, τότε μιλάμε για την καταστροφή ενός έργου τέχνης ή για το θάνατο ενός ανθρώπου; Αυτή είναι η βασική ιδέα πίσω από το αριστούργημα του Σομόθα. Το πλαίσιο της φουτουριστικής πλοκής του βιβλίου βρίσκεται σε μια υποθετική εποχή της κοινωνίας όπου έχει επικρατήσει η Υπερδραματική Τέχνη. Η τέχνη που αντί για καμβάδες χρησιμοποιεί ανθρώπινα σώματα, ανθρώπους-μοντέλα που γίνονται οι πίνακες των ζωγράφων της Υπερδραματικής σχολής. Η Κλάρα Ρέγιες, η ηρωίδα του βιβλίου επιλέγεται από τον διασημότερο εκπρόσωπο αυτής της σχολής για να χρησιμοποιηθεί ως «καμβάς» στο νέο του έργο που θα παρουσιαστεί στο Άμστερνταμ. Παράλληλα, μια σειρά δολοφονιών ανθρώπων-καμβάδων έχει ξεκινήσει και η Κλάρα βρίσκεται στο κέντρο του ενδιαφέροντος και, φυσικά, του κινδύνου.
Χοσέ Κάρλος Σομόθα: Η θεωρία των χορδών.
Ακόμη ένα βιβλίο του Σομόθα, γιατί ξέρει πώς να μας κρατάει σε αγωνία σελίδα-σελίδα. Στο τελευταίο του βιβλίο η πλοκή ξεκινάει στη σύγχρονη εποχή αλλά ρίχνει ματιές σε όλες τις στιγμές της ανθρώπινης ιστορίας. Από την εποχή του Ιησού μέχρι την εποχή της Ιουρασικής περιόδου. Πώς; Μα φυσικά μέσα από την θεωρία των χορδών και τα πειράματα που έκανε μια ομάδα επιστημόνων και κατάφερε να καταγράψει εικόνες των εποχών που αντίκρισε μέσα από τα πειράματα της. Μόνο που οι επιστήμονες μαζί με τις εικόνες που αντίκρισαν είδαν και κάτι πολύ πιο βίαιο και απειλητικό. Αυτή η «οντότητα» δέκα χρόνια μετά αρχίζει να δολοφονεί τους επιστήμονες που συμμετείχαν στα πειράματα με το χειρότερο τρόπο. Συγκλονιστική πλοκή, ευφυή ευρήματα, ό,τι ακριβώς περιμένει κανείς από ένα συγγραφέα του ύψους του Σομόθα.
Σχολιάστε