Οι Δαιμονία Νύμφη σχηματίστηκαν το 1994, κάνουν όμως την εμφάνισή τους στο χώρο της μυστηριακής σκοτεινής folk σκηνής με τον πρώτο τους δίσκο με τίτλο «Ο Βακχικός χορός των νυμφών» από τη γερμανική εταιρεία “Solistitium records” το 1998, ενώ το 2000 κυκλοφορεί το «Τυρβασία» απο την εταιρεία «Διιπετές». Το πιο σημαντικό βήμα στην πορεία τους όμως πραγματοποιείται το 2002, με την υπογραφή συμβολαίου με τη γαλλική εταιρεία Prikosnovenie, οπότε και θα κυκλοφορήσουν το ομώνυμο album τους. Φέτος η Νύμφη ακούγεται μέσω αρκετών σημαντικών συνεργασιών που επιχειρούν τη ‘διασκευή’ των αρχέγονων μουσικών της διαδρομών.
To artwork που συνοδεύει οπτικά το δίσκο ‘αναδίδει’ διάθεση επιστροφής σε χρόνους παρελθοντικούς, όταν και τότε η μουσική κινούνταν στους δικούς της σύγχρονους της εποχής και της αισθητικής της ρυθμούς.
Οι 9 διασκευές αντιστοιχούν σε κομμάτια ήδη υπάρχοντα στο album “Daemonia Nymphe” εκτός από εκείνες στο “Tyrvasia-nymphs of the Seagod Nereus” που περιέχεται στη δεύτερη κυκλοφορία του συγκροτήματος και στο “Hypnos” δημιουργία που είχε περιληφθεί στο “Hypnosoneirathanatos” του 2003.
Η ανάληψη της συλλογής αυτής των διασκευών γίνεται από την “Palace Of Worms” και όχι από την Prikosnovenie, δισκογραφική συνδεδεμένη με τη Δαιμόνια Νύμφη, αλλά και με άλλα γνωστά συγκροτήματα, όπως οι Collection d’arnell andrea.
Για όσους δε γνωρίζουν τη θεματολογία της Δαιμόνιας Νύμφης, αυτή αποκαλύπτεται τόσο από το όνομά της αλλά και τους τίτλους των κομματιών της. Η μουσική και στιχουργική εκφορά είναι δραματική με τη θεατρική του όρου έννοια, ενώ η θεματολογία κινείται ανάμεσα στους μύθους της ελληνικής αρχαιότητας με παραπομπές σε μη ανθρωπομορφικές, υπεραισθητές δυνάμεις, στο Νηρέα και τις κόρες του, τις 50 νύμφες Νηρηίδες, στη Σελήνη ερωμένη του Πάνα (ή μήπως στον κένταυρο Σειλινό, οπαδό του Πάνα; ), στους Σατύρους… Η παρουσία του Διονύσου έκδηλη σε όλη την τελετουργική, μυστηριακή της μεγαλοπρέπεια. Ήταν πράγματι τέτοια η μουσική έκφραση τότε, ή έστω μέρος αυτής;;
Σημαντικά είναι τα ονόματα που επιχειρούν τις διασκευές στο δίσκο αυτόν. Von Magnet, ήδη γνωστοί από τις πολλές αναφορές μου σ’αυτούς και από την flamenco αισθητική τους, Beefcake, πρωτοποριακοί στο χώρο της πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικής με τα κοφτά ηλεκτρονικά τους τεχνάσματα, ισχυρή επιρροή, ακόμα, για τους Radiohead όταν οι τελευταίοι ετοίμαζαν το KidA, Mimetic Fake και Dani Joss, ‘παιδί της Poeta Negra’, ο οποίος κάπου στο 2004 έβγαλε δικό του δίσκο ξέχωρο από τη συνεργασία του με S.Ink, των οποίων είναι βασικός συντελεστής. Η διασκευή αυτού του τελευταίου είναι και η πιο ξεχωριστή για μένα για τη μινιμαλιστική αντιμετώπιση της αρχικής original εκδοχής του κομματιού “Seagod Nereus”…Μάλιστα, η μουσική τεχνοτροπία του εδώ είναι πιο κοντά σ’αυτήν των Von Magnet, ενώ τους τελευταίους ελάχιστα τους αναγνωρίζω από τη διασκευή τους στο “Tyrvasia-nymphs of the Seagod Nereus”. Ανάλογη με αυτή του Dani Joss προσέγγιση στα πρωτότυπα κομμάτια έχουν οι Peekay Tayloh και Mimetic Fake, ενώ οι Nicodemos και Basilis μένουν πιο πιστοί στην αρχαιοπρεπή εκδοχή τους. Τέλος, οι Supermarket προτείνουν τη δική τους παιχνιδιάρικη ambient-oriented ανάλυση του original “Dance of the Satyrs”, διατηρώντας κάποιους ήχους φυσικών οργάνων και μετατρέποντας έτσι τη διασκευή σε σεβαστό εκπρόσωπο της world music. “Dance of the Satyrs” indeed!
Tέλος, το “Daemonia Nymphe Remixed” είναι συνεργασία σε μια πρωτότυπη μουσική απόπειρα. Μουσικά κομμάτια γεμάτα ήχους φυσικών μουσικών οργάνων μιας άλλης εποχής αποδίδονται σε πιο σύγχρονες εκδοχές τους, πάντα παραπέμποντας, όμως, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό στα μουσικά αρχέτυπα..
Tracklist
1 Von Nymph “Tyrvasia-nymphs of the Seagod Nereus” (Von Magnet Remix)
2 Beefcake “Hypnos”
3 Nikodemos Summoning Divine “Selene” Remix
4 Peekay Tayloh Hymn to Bacchus “Hello” Mix
5 Basilis “Nymphs of the”
6 Mimetic Fake “Message Horn’s Enchanting Echo “Fluty” Mimetic mix
7 Peekay Tayloh Ida’s Dactyls “Deads are Dead” Mix
8 Supermarket-Dance of the Satyrs “Prayer Mix”
9 Dani Joss “Seagod Nereus”
Σχολιάστε