Menu

Ο Nick Cave είναι ένας από τους σταθερούς επισκέπτες της Ελλάδας τα τελευταία 20 χρόνια, ως καλλιτέχνης αλλά και ως λάτρης της χώρας μας. Τον έχουμε δει στα Rockwave με άλλα μεγάλα ονόματα, αλλά και μόνο του σε πολύ ξεχωριστές βραδιές. Τον έχουμε ακούσει να μιλάει για το ελληνικό κοινό με πολύ αγάπη και να εξηγεί πόσο θερμά τον υποδεχόμαστε και πόσο μαγικά μεταμορφώνονται τα τραγούδια του όταν τα παίζει για εμάς.

Το θέμα με τον Cave ήταν πάντα η εμμονή του στο να γράφει ιστορίες σκοτεινές και παράξενες. Τα τραγούδια του είναι αρχικά μύθοι για πρόσωπα που βιώνουν ακραίες καταστάσεις που μοιάζουν φανταστικές και όμως είναι πολύ ρεαλιστικές! Σε νυχτερινά τοπία, με λυρισμό, συναίσθημα φλέγον και αγανάκτηση αρκετή, μας έχει δώσει πέτρες να πατάμε και μουσικές να ξεδίνουμε όλα αυτά τα χρόνια της δισκογραφικής του παρουσίας.

Η τελευταία του δουλειά, “Push the Sky Away”, είναι ακόμα νωπή στα ακούσματά μας, αλλά είναι πολύ σημαντικό ότι η περιορισμένη έκδοση του δίσκου, περιλαμβάνει το τραγούδι “Lightning Bolts”, το οποίο έχει γράψει για την Ελλάδα που τόσο τίμησε όλα τα “ήσυχα” για τη χώρα μας χρόνια. Με στίχους συγκινητικούς, επανέρχεται και σήμερα, με μήνυμα συμπαράστασης και δημόσιας κριτικής πάνω στην σκληρή πραγματικότητα που βιώνουμε και που προφανώς είναι και για εκείνον απαράδεκτη.

Η επιβλητική μουσική συνοδεύει τον δυναμικό του στίχο: “Στην κούνια της Δημοκρατίας, τα περιστέρια φοράνε μάσκες οξυγόνου…”. Είναι και πάλι ρεαλιστής και άμεσος, δίχως παράδοξα υπονοούμενα και πολιτικές ασάφειες… Ο Cave δεν υπήρξε ποτέ δημαγωγός, είναι αληθινός και ευθύς. Αναφέρει τον Δία ως κομιστή κεραυνών, που όμως χάθηκαν και δε θα επιστρέψουν.

Εκφράζει με αυτά τα λόγια το πόσο ξεχωριστή υπήρξε η χώρα μας και τα ερεθίσματα που έχει εισπράξει από αυτήν για τη ζωή του. Tη λύπη που νοιώθει για το ότι δεν αναγνωρίζεται διεθνώς πλέον η Ελλάδα, για το φως που την πλημμύριζε και τώρα έχει χαθεί… Για τα μάτια που μένουν κλειστά τη στιγμή που η χώρα έχει ανάγκη την πλήρη τους διαύγεια… Και για άλλη μία φορά στην ιστορία, η τέχνη το αναγνωρίζει αυτό, και οι υπόλοιποι απλά συμβάλλουν στο να κλείνουν όλο και περισσότερα μάτια και στόματα…

Πηγή & αποκλειστικές live φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο της Αθηνάς Πολ εδώ.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.