Menu

“Eyeless in Gaza has always striven for a timeless, transcendent feel… I love working with stillness and silence. For me, this is a way forward …it is a manifestation of the psyche”. (από πρόσφατη συνέντευξη του Martyn Bates στο Δημήτρη Αντωνόπουλο)

Αυτό είναι. Ένα μανιφέστο ψυχής από το Martyn Bates. Όχι μοιρολόγια καταραμένων τροβαδόρων ούτε αυτοοικτιρμοί περιπαθών ποιητών που στραγγαλίζουν τις λέξεις με τα παράπονά τους προς την ανάλγητη ζωή. Μουσική και σιωπή. Έλλειψη και όλο. Παρουσία και απουσία. Φωνή και άρρητον. Κενό και πληρότητα. Σιωπή. Όλα τα ζεύγη άψογα συνταιριασμένα απολήγουν στη σιωπή. Και ήρθε η ώρα για ένα παραμύθι – ο μύθος είναι άριστος βοηθός, όταν αυτά που μας κατακλύζουν δεσμεύουν τη γλώσσα και επιβάλλουν τη σιωπή.

Ας θυμηθούμε μία πριγκίπισσα που γνώριζε καλά τη σιωπή. Η ωραία κοιμωμένη έζησε μες στον ύπνο, για να μιλήσει γι’ αυτό που ήταν. Παρουσία εν απουσία. Και η μετέπειτα ζωή της δεν ήταν λιγότερο ζωή, επειδή βυθίστηκε στον ύπνο. Η σιγή, ανέπαφη από τις φωνές των άλλων, αντηχεί σαν τη λύρα του Ορφέα και ανασύρει τους ζώντες εν απουσία σε άδουσα ζωή. Το τίποτα γίνεται παν, το χάος, πολλαπλό και απροσδιόριστο, ανασυντάσσεται, αρθρώνει τα πρώτα φωνήεντα, κραυγές στη σιωπή. Δεν είναι τυχαίο που ο Μπερλιόζ  είπε ότι  οι παύσεις, οι κενές στιγμές όπου δεν ακούγεται τίποτα, είναι εξίσου σημαντικές, όπως και οι νότες.

Eyeless, μα όχι soundless, αόρατοι και ορατοί, οι Eyeless in Gaza έρχονται για μία ακόμη φορά να επιβάλλουν τη σιωπή τους με χάδι και  χτυπώντας τις παραμελημένες χορδές της ψυχής μας. Και το σπουδαιότερο, αφυπνίζουν ό,τι έχει αποκοιμηθεί. Γιατί ένα ακόμη προνόμιο της σιωπής είναι ότι εξοικονομεί χρόνο για να εκφραστούν οι αισθήσεις. Τα βλέμματα των ερωτευμένων διασταυρώνονται εν σιωπή. Οι χειρονομίες μιλούν, όταν οι λέξεις τελειώνουν. Παύσεις, σκέψεις, προσευχές, ύπνος-η μισή μας ζωή τελεί εν σιωπή.

Μακρηγορία περί σιωπής έκανα μέχρι εδώ, αλλά δε μπορεί να περιγραφεί διαφορετικά η δημιουργία της δυάδας Martyn Bates και Peter Becker, οι οποίοι επιστρέφουν με μία νέα συλλογή που περιλαμβάνει τραγούδια  από την πρώιμη σχετικά περίοδο της Cherry Red records και νέο υλικό, δοσμένα με μία φρέσκια ματιά, προσιτή στο σύγχρονο ευρωπαϊκό κοινό. Πάνω απ΄όλα, και αυτό το άλμπουμ, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Martyn Bates, συνοψίζει τη βιοθεωρία του συγκροτήματος: “κάτω από τον ήλιο υπάρχει κάτι περισσότερο -σε ένα σπόρο υπάρχει ζωή και θάνατος μαζί”. Δεν είναι τυχαίο που ο Martyn Bates ανάμεσα στις ποικίλες συνεργασίες του έχει μελοποιήσει τόσους ποιητές. Αποκαθιστά τον αρχετυπικό γάμο ποίησης και μουσικής σε ό, τι κι αν κάνει ή λέει και περιγράφει πάντα  τις δουλειές του περισσότερο με αναφορές στις πεποιθήσεις του και λιγότερο τεχνικά.

Η σχέση του Martyn Bates με τον  Peter Becker περιγράφεται τηλεπαθητική και διαφοροποιείται στο ότι ο πρώτος θεωρεί ότι η ηχογράφηση και η δισκογραφία είναι το μέσο διάδοσης της μουσικής, ενώ ο Peter Becker δίνει έμφαση στις συναυλίες και την άμεση επαφή με ένα κοινό που ολοκληρώνει την καλλιτεχνική δημιουργία ως ενεργητικός ακροατής. Και για όσους παρακολούθησαν την πορεία του συγκροτήματος από τη γέννηση του, στα θρυλικά 80΄s, είναι σημαντική η υπόσχεση ότι θα υπάρξουν νέες δουλειές προσεχώς .Μέχρι τότε οι ορκισμένοι οπαδοί του συγκροτήματος μπορούν να ακούν τους Eyeless in Gaza με τους συνειρμούς που συνοδεύουν τη μουσική αθόρυβα και που, σα λάσπη στα χέρια τους, μπορούν να αναμορφώνουν τους ήχους σε βιώματα. Πρόκειται για μορφώματα που, όπως λέει ο Καρούζος, “γιορτάζουν με τα χέρια τη λάσπη”.

Track list
1 Wildcat Fights (regular shorter version) / 2 Shorepoem (new Eyeless version) / 3 First Blue Distance / 4 The Keep / 5 The 3-D Picture / 6 Priests / 7 Reedsong / 8 Staring / 9 To Cry Mercy / 10 Summer Salt / 11 Here, Friend of Mine / 12 Brilliant Blue / 13 Long Calling Summer

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.