Menu

Να ‘μαστε λοιπόν και πάλι στη δίνη των σκανδάλων. Siemens, Βατοπέδι, διάφορα «μικρά» και «μεγάλα» δωράκια εν ονόματι προεκλογικών «χορηγιών» και κάθε λογής «μίζα» που έλαβε μέρος (και με το αζημίωτο μάλιστα) την τελευταία δεκαετία, «στήνει» και πάλι τον χορό του και μας συμπαρασύρει σε ένα κακόγουστο ρυθμό καθημερινής απαξίωσης και απογοήτευσης. Όλα αυτά «αναμειγμένα» μαζί με διάφορα σενάρια, που κυκλοφορούν εντόνως τις τελευταίες μέρες και πάλι (γιατί άραγε;), περί πτώχευσης της χώρας μας και εξόδου μας από την ευρωπαϊκή ζώνη συνιστούν, αν μη τι άλλο, ένα «εκρηκτικό» μείγμα.

Λύση ξεκάθαρη δεν διαφαίνεται, δυστυχώς, στον ορίζοντα και κάθε πρόβλεψη είναι δύσκολη, αν όχι, επικίνδυνη. Κατά την ταπεινή μου γνώμη χρειάζεται να ενωθούν οι «υγιείς»(όσες έχουν απομείνει βέβαια..) δυνάμεις του τόπου μας και να προτάξουν μια ασπίδα σωτηρίας της χώρας μας. Το ξέρω ακούγεται κάπως «ρομαντικό» το όλο εγχείρημα αλλά δεν βλέπω να μας έχει απομείνει και κάτι άλλο. Να στραφούμε σε καινούριες και καινοτόμες λύσεις που θα έχουν σαν κεντρικό άξονα τον όποιο πλούτο της χώρας, όπως για παράδειγμα ένα μοντέλο ανάπτυξης όπου πολύτιμοι πόροι που διαθέτουμε-γη, θάλασσα, αρχαιότητες, δάση-θα αποτελέσουν πυλώνες δράσης με περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια εναλλακτικών επιλογών βιώσιμης ανάπτυξης. Η λέξη «καινοτομία», πιστεύω, πως πρέπει να  είναι η λέξη κλειδί της όλης προσπάθειας που καλούμαστε να καταβάλλουμε.

Διενέργησα μια μικρή έρευνα σχετικά με καινοτόμες εφευρέσεις-λύσεις που άλλαξαν άρδην τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι θεωρούσαν τον κόσμο  και τον κατέστησαν, ως επί το πλείστον, πιο ποιοτικό. Ιδού ορισμένες από αυτές (επέλεξα να σας παρουσιάσω κάποιες από τις όχι και τόσο προφανείς επιλογές όπως η τηλεόραση, το τηλέφωνο, το PC ή το Internet για τα οποία όλοι έχουμε, λιγότερο ή περισσότερο, διαβάσει ή ακούσει για αυτά):

–     Μπαταρία (1800) : Στα τέλη του 18ου αιώνα, ο Ιταλός φυσικός Λουίτζι Γκαλβάνι παρατήρησε ότι τα πόδια ενός νεκρού βατράχου τινάζονταν όταν ακουμπούσαν σε αυτά δύο κομμάτια μέταλλο. Ο Γκαλβάνι είχε απλώς δημιουργήσει ένα πρόχειρο κύκλωμα, το οποίο όμως στη συνέχεια το χρησιμοποίησε ο φίλος του, ο καθηγητής Αλεσάντρο Βόλτα, εφαρμόζοντας το σε μια βολταϊκή στήλη, πρόδρομο της σημερινής μπαταρίας.

–     Φωτογραφική μηχανή (1826) : Ο Βρετανός Wiliam Talbot εμπνεύστηκε τη συσκευή από την ανικανότητά του να ζωγραφίσει και, χρησιμοποιώντας χημικό χαρτί, έθεσε τα στάνταρ για την μετεξέλιξη της φωτογραφικής μηχανής. Το 1888 η Kodak εισήγαγε το φιλμ. Το 1975, ένας μηχανικός από την ίδια εταιρεία, ο Steven Sasson, θα «τραβούσε» την πρώτη εικόνα με ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, μεγέθους 0,001 megapixel.

–     Ασπιρίνη (1899) : Οι μικρές ταμπλέτες με το ακετυλοσαλικυκλικό οξύ έχουν θεραπεύσει περισσότερες παθήσεις από οποιοδήποτε άλλο φάρμακο. Ο πρώτος που αντιλήφθηκε τη θεραπευτική ιδιότητα της ουσίας ήταν ο Ιπποκράτης, που έφτιαχνε ένα ρόφημα από φλοιό ιτιάς για πυρετούς και ποδάγρες. Πολύ αργότερα, ο Γερμανός Felix Hofman τελειοποίησε το γιατρικό και το λάνσαρε με το γνωστό όνομα.

–     Προφυλακτικό (1920) : Η χρήση του από τους Αιγυπτίους 3000 χρόνια πριν απασχολεί ακόμα τους αρχαιολόγους. Ένα είδους προφυλακτικού συνιστούσε και ο Ιταλός γυναικολόγος του 16ου αιώνα Gabrielle Faloppio. Από το 1920 τα προφυλακτικά κατασκευάζονται από λάτεξ.

–    Walkman (1979) : Σήμερα θεωρούμε τη «φορητή μουσική» δεδομένη, πολλοί από τους θαυμαστές της όμως ίσως να μη θυμούνται την εποχή που αυτή η συνήθεια απαιτούσε χρήμα και χώρο. Το walkman δεν ήταν ούτε ιδιαίτερα φτηνό ούτε ιδιαίτερα ελαφρύ και βγήκε στην αγορά από την Sony. Ήταν μια έμπνευση του γνωστού Akio Morita, ο οποίος ήθελε για συντροφιά στα ταξίδια του τις αγαπημένες του άριες (και συγκεκριμένα του Μπετόβεν αν δεν απατώμαι!).

–     Blackberry (1999) : Σχεδιασμένο από την καναδέζικη Research in Motion, προσέφερε σε πολλά εταιρικά στελέχη συνεχή πρόσβαση στα e-mails τους, αλλά και σε πολλούς διευθυντές τη δυνατότητα να αναθέτουν δουλειά στους υπαλλήλους τους οποιαδήποτε στιγμή. Ο εθισμός στη συσκευή οδήγησε στην προσομοίωσή του με το ναρκωτικό crack και την παράφραση του ονόματός του σε  «crackberry”.

Συνεχίζοντας με το μουσικό μέρος της στήλης μας, τούτη την φορά σας προτρέπω να «γυρίσουμε» πίσω τα ρολόγια μας στο 1979 (σημαδιακή ημερομηνία για το γράφοντα μιας και αποτελεί την ημερομηνία γέννησης μου-όχι δεν με έπιασε η κρίση των ..άντα ακόμη ή έτσι τουλάχιστον πιστεύω..!!), μια χρονιά ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα και «πειστική» για τα δρώμενα της εποχής. Ο λόγος για τον οποίο ισχυρίζομαι τα παραπάνω; Ρίξτε μια ματιά στα κάτωθι άλμπουμ και πιστεύω πως θα συμφωνήσετε μαζί μου.

1.     PINK FLOYD – ‘The Wall’ : Αμφιβάλλει κανείς πως αποτελεί τον κορυφαίο  rock concept δίσκο ever στη μουσική δισκογραφία; Αν ναι, τότε κάτι δεν πάει καλά με εσάς!! Αποθεώθηκε από τους μουσικούς κριτικούς αλλά και από τους ανά την υφήλιο μουσικόφιλους με τις πωλήσεις να ξεπερνούν τις 30 εκατομμύρια κόπιες. Δεν γνωρίζω πολλά άλμπουμ που να μπόρεσαν να καταφέρουν κάτι ανάλογο..Και αν κάποιος ισχυριστεί ότι το ‘The Wall’ πούλησε τόσο πολύ επειδή η μουσική που περιέχει είναι «εύπεπτη» τότε μάλλον πλανάται οικτρά! Σκοτεινές και ‘περιέργες’ μελωδίες «τεστάρουν» την μουσική αντοχή του ακροατή καθ’ όλη την διάρκεια ακρόασης του δίσκου. Όταν περιλαμβάνονται κομμάτια σαν το ‘Comfortably numb’, ‘Another brick on the wall(pt2)’ και ‘Run like hell’ όλα τα άλλα αποτελούν ιστορία. Οποιοσδήποτε μουσικός που σέβεται την ιστορία του θα ήθελε να είχε συνθέσει στην ζωή του κάποιο από τα προαναφερθέντα τραγούδια.

2.    THE CLASH – ‘London Calling’: Κυκλοφόρησε κάπου στα τέλη του 1979 και προσωπικά πιστεύω πως αποτελεί την τελευταία μεγάλη κυκλοφορία της δεκαετίας. Υπήρξαν το συγκρότημα που δίχασε όσο λίγα, μιας έφερε τον punk ήχο στα «σαλόνια» και γι αυτόν ακριβώς τον λόγο κατηγορήθηκαν από τους die hard fans τους. Όποιος και να έχει δίκιο, το ‘London calling’ παραμένει ένας εξαιρετικός δίσκος στον οποίο μπορεί κάποιος να βρει επιρροές από rockabily, punk, reggae, ska, pop, hard rock ακόμη και jazz πειραματισμούς. Δεν νομίζω κάποιος να ζητάει κάτι περισσότερο από ένα μόνο δίσκο! Όλα αυτά συνεπικουρούμενα από μια παραγωγή που ήταν κορυφαία ακόμη και για τα σημερινά δεδομένα, είχαν ως φυσικό επακόλουθο να ψηφιστεί ως το 8ο καλύτερο άλμπουm ανάμεσα στα 500 κορυφαία of all time του έγκριτου μουσικού περιοδικού Rolling Stone! Περιττό να αναφέρω την μουσική επιρροή που άσκησε ο εν λόγω δίσκος στην βρετανική alternative σκηνή..απλά ρωτήστε κάτι τύπους ονόματι Kaiser Chiefs, Razorlight, Arctic Monkeys κ.α να σας πουν..!! All time classic!!

3.    LED ZEPPELIN – ‘In Through The Out Door’ : Ίσως το πιο υποτιμημένο (και αδίκως επιτρέψτε μου να επισημάνω) άλμπουμ των Βρετανών κολλοσών της rock μουσικής. Αποτελεί κοινό τόπο να αναφέρω το γεγονός ότι αμέτρητα συγκροτήματα «πίνουν νερό» στο όνομά τους ενώ συγχρόνως τρέφουν τον απεριόριστο και καθολικό σεβασμό των συναδέλφων τους. Ο συγκεκριμένος δίσκος βρίσκει τους Zeps να πειραματίζονται με διάφορα μουσικά είδη παραμένοντας όμως πιστοί στο όραμά τους για την Hard Rock/Blues μουσική. Αποδίdω το γεγονός ότι υποτιμήθηκε το ‘In through..’ στο ότι τα κομμάτια βασίζονται λιγότερο στο κιθαριστικό παίξιμο του τρισμέγιστου J.Page αλλά στην ευφυΐα του μπασίστα J.P Jones στα πλήκτρα. Εντάξει, ίσως κατανοώ τους σκληροπυρηνικούς fans να «παραπονιούνται» για την ηχητική αυτή «αλλαγή» αλλά για όλους εμάς τους υπόλοιπους αποτελεί μια ευχάριστη και καλοδεχούμενη έκπληξη. Προσοχή όμως, σε καμία περίπτωση η μπάντα δεν έκανε «έκπτωση» στην ποιότητα των συνθέσεων! Ποιός άλλωστε θα μπορούσε να παραπονεθεί στα άκουσμα τραγουδιών όπως η καταπληκτική μπαλάντα ‘All my love’ , το blues/rock anthem του ‘Ιn the evening’ αλλά και το latin influenced ‘Foοl in the rain’; Είμαι βέβαιος πως άλλα συγκροτήματα θα «σκότωναν» να περιείχαν τέτοιες συνθέσεις στα άλμπουμ τους. Δυστυχώς η συνέχεια όμως δεν ήταν ανάλογη των προσδοκιών μας. Ένα χρόνο αργότερα πέθανε ο ντράμερ του σχήματος J.Bonham και όλα πια ήταν ιστορία..

4.    SUPERTRAMP – ‘Breakfast In America’ : Απλά τα πράγματα. Το ‘Breakfast..’ ήταν το πιο επιτυχημένο, εμπορικά, άλμπουμ των Supertramp πουλώντας πάνω από 18 εκατομμύρια αντίτυπα «σκαρφαλώνοντας’ στο #1 στην Αμερική και βγάζοντας 4 υπερεπιτυχημένα singles συμπεριλαμβανομένου και του ομώνυμου-δεν υπάρχει περίπτωση να μην το έχει ακούσει κάποιος-τραγουδιού. Το ύφος του συγκροτήματος; Όμορφα δομημένα pop τραγούδια με συναίσθημα και αίσθηση της μελωδίας. Αποτέλεσε δικαίως το ζενίθ αυτής της σπουδαίας μπάντας!

5.    SCORPIONS – ‘Lovedrive’ : Εριστικό εξώφυλλο, απολαυστικό περιεχόμενο! Δέχομαι ότι ορισμένοι από εσάς ίσως «ξινίσουν» με αυτή την επιλογή μου αλλά να με συγχωρείτε, δεν θα μπορούσα να παραβλέψω μια από τις καλύτερες hard rock κυκλοφορίες όλων των εποχών! Άλλωστε, μιλάμε για το 1979 και όχι για το 2010 όπου λογικό είναι να έχει «κουραστεί» κάποιος με την «έκθεση» και διαφήμιση των ’Σκορπιών’ όλα αυτά τα χρόνια. Όμως μη μου πει κανείς πως δεν υπήρξε περίοδος στην ζωή του που δεν «απόλαυσε» έστω και για λίγο κάποια από τα τραγούδια τους! Επανέρχομαι στο ’Lovedrive’ και δηλώνω ευθαρσώς πως για τον γράφοντα αποτελεί την κορυφαία κυκλοφορία των δημοφιλών (κυρίως στην πατριδα μας..) Γερμανών καθώς περιείχε κομμάτια σταθμούς στην καριέρα τους όπως τα hard rock ’Another piece of meat’, ’Lovedrive’, το reggae inspired ’Is there anybody?’ το όμορφα «εμπορικό»  ’Loving you sunday morning’, οι «κλασσικές» πλέον μπαλάντες ‘Holiday’ και ‘Always somewhere’ αλλά και το bluesy instrumental ‘Coast to coast’. Ας σκεφτούμε λογικά και ας παραδεχτούμε πως όταν ένα συγκρότημα «κουβαλάει» 40 χρόνια μουσικής πορείας (φέτος οι ‘Σκορπιοί‘ αποχαιρετούν το πολυπληθές κοινό τους με την τελευταία παγκόσμια περιοδεία τους), είναι μαθηματικώς αποδεδειγμένο πως θα κυκλοφορήσει, για διάφορους λόγους, και ορισμένες «πατάτες». Όμως η αξία ενός σχήματος κρίνεται διαχρονικά και στο σύνολό της και εκεί πιστεύω πως οι άτιμοι οι Γερμαναράδες κερδίζουν το στοίχημα!

Υ.Γ. Καλή επιτυχία στην εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου. Καλώς ή κακώς το ποδόσφαιρο για πολλούς λαούς πλέον, και όχι οι θρησκείες, είναι το όπιό τους. Και ο Έλληνας τούτες τις μέρες έχει ανάγκη από μια δόση φαρμάκου που θα τον γλυκάνει για το καλοκαίρι και θα του δώσει κουράγιο να αντέξει για το φθινόπωρο..

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.