Menu

Παλιότερα οι ΜΟΝΟ αναφέρονταν μαζί με τους Mogwai και τους Explosions in the sky ως σημεία αναφοράς για τη σύγχρονη μουσική post rock, η οποία χρωστάει τη μισή της ψυχή στην κλασική, αφού συχνά αποκλείει σχεδόν εξ ολοκλήρου τα φωνητικά και επιμένει στην ενορχήστρωση και την εξισορρόπηση μιας ροκ αισθητικής με την ορχηστρική παράδοση. Οι υπολογιστές είναι το καινούριο στοιχείο στη συνέχεια της κλασικής παράδοσης ,καθώς και μία επιτηδευμένη ανάμειξη ετερογενών ήχων και παλιών συνταγών, ώστε  το αποτέλεσμα να μοιάζει με κόμπο όπου το τέλος και η αρχή δύσκολα προσδιορίζονται. Δέκα χρόνια μετά την επίσημη δισκογραφική παρουσία τους οι Ιάπωνες ΜΟΝΟ αναφέρονται ως μία αυτόνομη μετεξέλιξη του experimental rock και της shoegaze σκηνής της προηγούμενης 15ετίας σε ένα σύγχρονο είδος κλασικής μουσικής με πρωταγωνιστικό ρόλο τα κιθαριστικά εφέ.

Με διάφορες επιρροές αφομοιωμένες οι ΜΟΝΟ, έχουν βρει την ισορροπία ανάμεσα στον δυναμικό κιθαριστικό ήχο και την αγάπη τους στους κλασικούς συνθέτες και παρέδωσαν στο κοινό μες στο 2009 το εξαιρετικό 5ο album Hymn to the Immortal wind με τη συνδρομή του Steve Albini. O τίτλος ακούγεται μεγαλεπήβολος και έτσι είναι. Οι ΜΟΝΟ έχουν μία μεγαλορρημοσύνη στο ταλέντο τους και δεν την κρύβουν ούτε στον τίτλο ούτε στα crescendos τους. Και επίσης μία εκλεπτυσμένη αίσθηση του κιθαριστικού ήχου, καθώς σμιλεύεται αρμονικά με τα έγχορδα και τα άλλα όργανα της ορχήστρας.

Είναι δύσκολη η αξιολόγηση του εν λόγω σχήματος, καθώς οι ΜΟΝΟ δεν έχουν στιχουργικά διάμεσα για να κάνουν τη μουσική τους κατανοητή. Διαθέτουν μόνο μουσική που καλύπτει όλες τις αποχρώσεις των συναισθημάτων και απευθύνονται σε ανθρώπους με συναισθηματική νοημοσύνη. Γι’ αυτό η προσέγγιση είναι γενική, ολιστική και λιγότερο εγκεφαλική, λογική. Τα  7 κομμάτια του άλμπουμ αποτελούν κεφάλαια μιας επικής ιστορίας αγάπης, η οποία οπτικοποιείται με ένα booklet εξαιρετικής αισθητικής, όπου η αγάπη φαίνεται να παίρνει υπόσταση στα σύννεφα, στη γη αλλά και μέσα από τις δοκιμασίες της. Η μουσική αφήγηση μοιάζει αινιγματική και έχει την αθωότητα ενός παραμυθιού, αλλά και το απροσδόκητο μιας απόκοσμης ιστορίας που μπορεί κανείς να απολαύσει μόνο αν κλείσει τα μάτια του. Τα «καλύτερα» του album: The Battle to Heaven και το Everlasting Light.

Track list
1.    Ashes In The Snow
2.    Burial At Sea
3.    Silent Flight, Sleeping Dawn
4.    Pure As Snow (Trails of the Winter Storm)
5.    Follow The Map
6.    The Battle to Heaven
7.    Everlasting Light

Το συγκρότημα των 4 μελών Tamaki, Yasunori Takada, Yoda and Takaakira “Taka” Goto ακολούθησε πρόσφατα περιοδεία στην Ευρώπη και στην Αμερική συμπράττοντας με ορχήστρα και μάλιστα ανανέωσε τις εμφανίσεις του στην Ευρώπη (27 Φεβρουαρίου στο club MYGA στην Αθήνα).

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.