Menu

Η ιστορία  απλή. Το μήνυμα οικολογικό: ο άνθρωπος προσπαθεί να ξεδιψάσει την καταναλωτική του μανία και να καλύψει τις  γιγαντωμένες πλασματικές του ανάγκες  μέσω της εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πόρων άλλων πλανητών, εν προκειμένω της φανταστικής «Πανδώρας».

Η ασυδοσία και η κυνικότητα των ανθρώπων αντιπαραβάλλεται με την ευαισθησία και την ανθρωπιά των…εξωγήινων-ιθαγενών «Ναβί», οι οποίοι αποφασίζουν να αποκρούσουν την επίθεση των ανθρώπων πιστοί στις αρχές, τις παραδόσεις και τη θρησκεία τους, νιώθοντας άρρηκτα ενωμένοι με τη γη τους.

Τα ειδικά εφέ είναι σίγουρα εντυπωσιακά. Τα φυσικά τοπία της «Πανδώρας» αιχμαλωτίζουν το θεατή και ξυπνούν μια νοσταλγία για τη χαμένη αθωότητα.

Ο οικολογικός προβληματισμός είναι ευδιάκριτος, καίριος και απόλυτα επίκαιρος: η απομάκρυνση από τη φύση, από τη μάνα-γη, έχει μετατρέψει τον άνθρωπο σε ασυνείδητο και άπληστο ανθρωποειδές. Το πρόβλημα πρέπει να αρθεί άμεσα.

Εν  τούτοις, η ιστορία ξεδιπλώνεται ακολουθώντας όλα τα κλισέ: οι χαρακτήρες είναι μονοδιάστατοι και ευδιάκριτα «καλοί» ή «κακοί». Η διαβρωμένη ψυχή καθρεφτίζεται ακόμα και στα πρόσωπα των «κακών», που είναι γεμάτα ουλές.

Η αντίθεση ανάμεσα στην ανθρωπιά  που βιώνεται μες στη φύση και την απανθρωπιά που έχει προκαλέσει ο «πολιτισμός» είναι εν μέρει απλοϊκή, ή απλουστευτική. Δεν αρκεί ο «παράδεισος» για να αποδεσμευτεί ο άνθρωπος από τα πάθη και τα κατώτερα ένστικτά του και να εξαγνιστεί. Οι πρωτόπλαστοι αμάρτησαν μέσα στο ειδυλλιακό περιβάλλον της Εδέμ. Στην ταινία του Danny Boyle “the Beach” οι ήρωες ζουν μακριά από τον κακώς νοούμενο πολιτισμό, αλλά κουβαλάνε μέσα τους όλα του τα πάθη και τις αντιζηλίες.

Δεν αρκεί λοιπόν η «επιστροφή  στη φύση» για να θυμηθούμε  την ανθρώπινη υπόστασή μας, τις ηθικές αρχές και τις παραδόσεις μας. Γιατί, πάντα και παντού θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τη δική μας φύση, την ανθρώπινη, που μας κρατά δέσμιους της ύλης και της υπερβολής.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.