Menu

Εφόσον κάθε πολιτιστικό παρελθόν φέρει ένα αόρατο φορτίο που αφομοιώνεται ασυναίσθητα όπως ο αέρας που αναπνέουμε, η περιήγηση στη μουσική σκηνή των Κάτω Χωρών θα συνεχιστεί και εδώ μέσα στα πλαίσια του ευρύτερου πολιτιστικού πλαισίου, όπως αυτό διαμορφώθηκε από τη συσσωρευμένη πείρα των αιώνων.

Υπάρχουν οι τέχνες του χώρου και του χρόνου. Η ζωγραφική αποσπά τις εικόνες από το χρόνο, παγώνει το χρόνο στο χώρο. Έτσι οι πίνακες του  Frans Koppelaar, σύγχρονου Ολλανδού ζωγράφου, παγώνουν το χρόνο σε ένα στιγμιότυπο αστικού τοπίου με φως και σκιά, με αποτέλεσμα μία θαμπή σύνθεση από κτίρια, εικόνες και περιγράμματα ανθρώπινων φιγούρων. Απλές απόλυτα οικείες εικόνες που συναιρούν το ορατό και το αόρατο.

To ίδιο κάνει και η μουσική με ένα τρόπο παρόμοιο αλλά διαφορετικό. Η μουσική αναπτύσσει τις εικόνες μες το χρόνο συνεπικουρούμενη από τη φαντασία και τη συναισθηματική νοημοσύνη του ακροατή. Στη μουσική των Names συναιρούνται η πραγματικότητα των φαινομένων και τα ραδιοκύματα των συναισθημάτων ή τα αποσιωπημένα μυστικά του γενεαλογικού μας δένδρου. Συνενώνονται παραγνωρισμένες όψεις του κόσμου στον ελεγχόμενο κιθαριστικό ήχο και συνθεσάιζερ που χρωματίζουν τις απολήξεις του ήχου, ενώ τα ντραμς συμπυκνώνουν σταθερά τα  ρυθμικά «θραύσματα» του μπάσου. Μιλάω για ένα συγκρότημα αρχικά φοιτητών που τράβηξαν την προσοχή της εγχώριας new wave σκηνής του Βελγίου αφού συνδέθηκαν με τη Factory Records, και τη διαμόρφωσαν μαζί με άλλα ονόματα, παρόλο που δηλώνουν ότι ακόμη και σήμερα αδυνατούν να κατανοήσουν το εύρος της επίδρασής του στη μετέπειτα εξέλιξη των μουσικού κατεστημένου.

Η παραγωγή του Martin Hannett τόσο κάτω από την ετικέτα της Factory Records όσο και της Les Disques Du Crépuscule στα singles “Nightshift”, Calcutta” και το album “Swimming” διαμόρφωσε το συγκοπτόμενο ρυθμό της μελωδίας στους Names. Η πορεία τους στη συνέχεια γνωστή: πολλά όμορφα τραγούδια που θα μπορούσαν να στελεχώσουν τότε τουλάχιστον τέσσερα αλμπουμ, κάτι που δεν έγινε. Οι Names διαλύθηκαν το 1982 είτε γιατί ένιωσαν την ανάγκη για οικονομική ασφάλεια μέσα από σταθερά επαγγέλματα. (ο Sordinia έγινε σινεκριτικός, ο Deprez  δημόσιος υπάλληλος, ο Den Tandt καθηγητής λογοτεχνίας) είτε γιατί η εποχή του θλιμμένου ροκ έφτανε στο τέλος της.

Το 1997 το αρχικό τρίο Sordinia, Deprez, Den Tandt επανενώθηκε κάτω από το όνομα Jazz και μαζί με τον Erik Debruyne  στο μπάσο έδωσαν το άλμπουμ Night Vision. Οι Names επέστρεψαν το 2007 στο Plan K για μία βραδιά αφιερωμένη στη Factory Records και τον Απρίλιο του 2009 παρέδωσαν στην κυκλοφορία τη νέα τους δουλειά “Monsters Next Door” υπό την αιγίδα της Str8line Records. Αν ήταν στο χέρι μου να ονοματοδοτήσω το νέο τους άλμπουμ θα πρότεινα τον τίτλο του άρθρου Yesterday, today and tomorrow. Διότι είναι ένα πόνημα 12 τραγουδιών σε ένα λαβύρινθο αποχρώσεων που συμπυκνώνει μοναδικά την κιμπορντίστικη ευφορία των 80’ς και αφομοιώνει τη φυσική εξέλιξη του κιθαριστικού ήχου των 90΄ς που πολλοί αποκαλούν indie.

Εξηγώ: Τα τρία πρώτα τραγούδια δίνουν το στίγμα. Το I Am A Stranger here Myself κάνει μία ατμοσφαιρική εισαγωγή για να εκδιπλωθούν δυναμικοί κιθαριστικοί ήχοι στο Flesh Wounds, ένα κομμάτι που φανερώνει σαφώς τα μουσικά δάνεια των Magazine και Ultravox. To ίδιο συμβαίνει και στο Dreamless Το I Liked You Better When You Were Dead, που καταδεικνύει τις πρώιμες πανκ επιρροές των Clash. Kάπως έτσι συνεχίζουν τα κομμάτια  μέχρι το τελευταίο το In Time, οπότε κλείνει ο κύκλος με ένα μελαγχολικό ρεφρέν και οι ακροατές ελπίζουν ότι οι Names ήρθαν για να μείνουν. Εξάλλου οι προγραμματισμένες συναυλίες τους στην Ευρώπη για το φθινόπωρο που διανύουμε δείχνουν ότι αναζητούν πάλι μία δεύτερη, παράλληλη ζωή με την επαγγελματική τους καθημερινότητα. Μία φρέσκια ματιά λοιπόν σε οικείες και γνώριμες σκηνές, όπως επισημαίνει και ο Frans Koppelaar για την τέχνη του είναι ό,τι καλύτερο για να σκύβει κανείς με σεβασμό στο παρελθόν του και να παραμένει σύγχρονος με  τα ρυθμικά οράματα των επερχόμενων γενεών.

Tracklist:

01-I Am A Stranger here Myself
02-Flesh Wounds
03-I Liked You Better When You Were Dead
04-Friendly Fire
05-Welcome To Your Real Life
06-Halloween In June
07-Zeroes
08-Never Change
09-Traces
10-Arcadia
11-Dreamless
12-In Time

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.