Menu

Επηρεασμένοι από μία ιδέα του Ιταλού “disco γκουρού” Fred Ventura να δημοσιοποιήσει κάποιες ηχογραφήσεις που είχαν παραμείνει “ξεχασμένες σε συρτάρια” για περισσότερα από 25 χρόνια και έχοντας τη πολύτιμη βοήθεια του “μάγου του mastering” Giovanni Versari, κατάφεραν στη Spittle Records να υλοποιήσουν τη κυκλοφορία της παρούσας συλλογής, αντιπροσωπευτικού δείγματος της νεοκυματικής σκηνής του Μιλάνου, που έδρασε στις αρχές της δεκαετίας του 80.

20 τραγούδια που αφηγούνται βήματα της σύντομης αλλά έντονης πορείας 4 συγκροτημάτων από τη περιοχή του Μιλάνο, από το post punk των “Other side”, στο σχεδόν funk των “State of the Art”, στις εμφανείς επιρροές από τους Kraftwerk στον ήχο των “La Maison”, μέχρι την electro-pop των “Jeunesse d’ Ivoire”. Τέσσερις μπάντες που αντικατοπτρίζουν την επικρατούσα ατμόσφαιρα μιάς undeground σκηνής που έσβησε γρήγορα, κυρίως λόγω της αδιαφορίας των μέσων ενημέρωσης και της μουσικής βιομηχανίας της εποχής εκείνης. Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στη σχετική σελίδα που έχει αναρτηθεί στο http://www.myspace.com/milanonewwave.

Ο κάθε ακροατής θα εκτιμήσει το περιεχόμενο της συλλογής ανάλογα με τα “γούστα” του. Σε γενικές γραμμές όμως, το επίπεδο όλων των τραγουδιών είναι τουλάχιστον καλό, ενώ οι “Jeunesse d’ Ivoire” μοιάζουν να είναι ένα επίπεδο πιο πάνω από τα 3 άλλα groups. Ιδιαίτερη προσοχή αξίζει (κατά τη προσωπική μου άποψη) στα Praise και Contrition (των “Other Side”), At night (των “State of the Art”), στα instrumental Mercedes και Narciso (των “La Maison”) και σε όλα των “Jeunesse d’ Ivoire”.

Είναι αναπόφευκτο να κάνουμε τη σύγκριση του ήχου της παρούσας συλλογής με τον ήχο των σχετικών συγκροτήμάτων που έδρασαν στη χώρα μας την αντίστοιχη περίοδο (εντάξει, ας υπολογίσουμε τη σχετική 3-4 ετών καθυστέρηση). Οι ομοιότητες είναι πάρα πολλές, τόσο μουσικά όσο και (δυστυχώς) ως προς τη μελλοντική τους εξέλιξη. Θα ήταν “ευχής έργο” να υπάρξουν και στη χώρα μας εταιρείες που να ενδιαφερθούν για αντίστοιχες κυκλοφορίες, ή έστω να πολλαπλασιαστούν προσπάθειες όπως αυτή της “Anna Logue” Records που κυκλοφόρησε το LP του εξαιρετικού ελληνικού group “Hands of Cain” της εποχής. Νομίζω ότι υλικό υπάρχει, η προσπάθεια αξίζει, απομένει μόνο το “ενδιαφέρον” (και από τη πλευρά των εταιρειών και από τη πλευρά του κοινού.)

Λίγα λόγια και για την εταιρεία που κυκλοφόρησε τη συλλογή. H Spittle records έχει την έδρα της στο Sieci της Φλωρεντίας. Έχει κυκλοφορήσει 14 CD έως σήμερα (πληροφορίες στη σελίδα www.spittlerecords.it). H πλειοψηφία του υλικού της είναι προέρχεται απο το ιταλικό New Wave των 80s και περιλαμβάνει ατομικές δουλειές συγκροτημάτων (μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται τα σχετικά γνωστά Neon, Diaframma, Rinf και άλλα), επανακυκλοφορίες κλασσικών ιταλικών συλλογών των 80s (όπως οι “Gathered” και “Body Section”) είτε συλλογές που ετοιμάστηκαν τα τελευταία χρόνια και περιλαμβάνουν μουσική από ιταλικά συγκροτήματα (ως επι το πλείστον παντελώς άγνωστα έξω απο τις πόλεις που έδρασαν) όπως και αυτή που παρουσιάζεται εδώ.

VARIOUS ARTISTS – Milano New Wave 80-83
SPITTLE RECORDS – Italy

Tracklist:

Other Side

01 The Taste Of The Fables

02 Central

03 Praise

04 December, Fragment

05 Contrition

State Of Art

06 Downtown

07 Dantzig Station

08 Venice

09 At Night

10 Show Me

La Maison

11 Igloo

12 Critical Situation

13 Mercedes

14 Jet Two

15 Narciso

Jeunesse d’Ivoire

16 A Gift Of Tears

17 Silent Imagery

18 Scenery

19 Praise

20 Moon

2 Comments for "Various Artists – Milano New Wave 80-83"

  • Nikos K

    Kalispera Tax,
    to cd auto den to kserw, alla enw prospathousa na epikoinwnisw mazi sou, exw xasei to mail, opws kai to tilefwno sou … kai tis kyriakes exeis xathei. Mipws thes na mou steileis mail/tilefwno giati exw kala nea na sou metavivasw.
    nikos
    spanknsit aat gmail doot com

    Απάντηση

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.