Menu

Καταρχήν καλό φθινόπωρο σε όλους! Μπορεί το καλοκαιράκι να μας άφησε πίσω, παρόλα αυτά όλοι εμείς στο lostechoes.net, με περίσσιο μεράκι, διάθεση και ένα αέρα ανανέωσης να μας διακατέχει, υποσχόμαστε να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε να σας κρατήσουμε συντροφιά με γνώμονα πάντα την κοινή, ανιδιοτελή μας αγάπη για την μουσική αλλά και για άλλα θέματα που θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας. Κινούμενοι σε αυτό το πνεύμα, ‘εγκαινιάζουμε’ την νέα αυτή στήλη, η οποία φιλοδοξεί να έχει μηνιαία παρουσία στο site, και έχει ως σκοπό να μας ‘ταξιδέψει’ πίσω στον χρόνο,(διαχρονικά αυτά τα ταξίδια ήταν και παραμένουν της μόδας… καημένε Αϊνστάιν!!!) κάνοντας μια μικρή και περιεκτική  ανασκόπηση στις σημαντικότερες/επιδραστικότερες μουσικές κυκλοφορίες (κυρίως από τον ευρύ χώρο της ροκ χωρίς όμως αυτό να είναι απαραιτήτως περιοριστικό) οι οποίες, κατά την ταπεινή μου γνώμη, ‘σημάδεψαν’ τις εκάστοτε χρονολογικές περιόδους με τις οποίες και θα ασχοληθούμε στα πλαίσια αυτής της στήλης. Στην παρούσα και συνάμα επετειακή μας στήλη θα κάνουμε μια ‘βουτιά’  στο μακρινό 1984, μια αρκετά καλή και ενδιαφέρουσα μουσική χρονιά, κατά την οποία είδαν το φως της δημοσιότητας αρκετές σπουδαίες κυκλοφορίες από σημαντικούς καλλιτέχνες/συγκροτήματα στο παγκόσμιο στερέωμα.

Ενδεικτικά θα αναφέρω πως την συγκεκριμένη χρονιά κυκλοφόρησαν τα (με τυχαία σειρά): ’Born in the USA’ του B. Springsteen, το ’Purple Rain’ του Prince, το ’Like a virgin’ της Madonna, το ’Reckless’ του Βryan Αdams, το ’Slippery when wet’ των Bon Jovi, το ’Some great reward’ των Depeche Mode, to ’Agent Provocateur’ των Foreigner, το ’Ιsolation’ των ΤΟΤΟ, το ’Love at first sting’ των Scorpions, το ’Perfect strangers’ των Deep Purple, το ’Ride the lightning’ των Metallica, το ‘Powerslave’ των Iron Maiden κ.α. Όμως, κατά την προσωπική μου άποψη, τα άλμπουμ που κατάφεραν και έκαναν ιδιαίτερη αίσθηση καθώς είτε είχαν να παρουσιάσουν το κάτι το διαφορετικό είτε αποτέλεσαν το peak των εν λόγω καλλιτεχνών/συγκροτημάτων είναι τα εξής:

1. Ηuey Lewis & The News – ‘Sports’ : Αποτελεί λαμπρό δείγμα ατόφιου mainstream ροκ άλμπουμ και σίγουρα την κορυφαία στιγμή της εν λόγω μπάντας. Πούλησε τρελά, κυρίως στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ενώ ‘έδωσε’ και 5 hit singles τα οποία τους επέτρεψαν να ακουστούν σε περισσότερο ετερόκλητο κοινό και να . Ιδιαίτερη μνεία αξίζουν τα ‘walking on a thin line και ‘heart & soul’ τα οποία όχι μόνο ξεχώρισαν την ίδια χρονιά που κυκλοφόρησαν αλλά και για το υπόλοιπο της δεκαετίας ως από τα σημαντικότερα ποπ/ροκ τραγούδια της εκείνης περιόδου. Όχι και άσχημα..

2. Van Halen – ‘1984’ : Το σημαντικότερο (και από πλευράς πωλήσεων- πούλησε πάνω από δέκα εκατομμύρια κόπιες μόνο στην Αμερική- αλλά και από απόδοσης) άλμπουμ μίας εκ των κορυφαίων hard rock μπάντας των ‘80s. Έφτασε στο Νο.2 τoυ Billboard Magazine (πίσω μόνο από το Thriller του Μ. Jackson) και περιείχε τα υπερδημοφιλή ‘Jump’, ‘Panama’ και ‘Hot for teacher’. Δεν υπάρχει περίπτωση να πάει κάποιος σε κάποιο ροκ κλάμπ και να μην ακούσει κάποιο από τα προαναφερθέντα τραγούδια. Τελευταίο άλμπουμ με τον εντυπωσιακό performer David Lee Roth πίσω από το μικρόφωνο αφού μετά από αυτόν τον δίσκο αντικαταστάθηκε από τον Sammy Hagar. Είναι ένα από αυτά τα άλμπουμ για τα οποία λέμε..ο λαός μίλησε!

3. Ηusker Du – ‘Zen Arcade’ : Οι Husker Du ήταν ένα από τα πιο ‘θορυβώδη’ ροκ συγκροτήματα στα τέλη του ‘70 και στις αρχές του ‘80. Όμως αυτό το διπλό concept άλμπουμ σηματοδοτεί την αλλαγή τους σε πιο  post/indie rock, ακόμη και pop, μουσικές κατευθύνσεις. Ανεξάρτητα από αυτή την μουσική μεταστροφή της μπάντας,  το εν λόγω άλμπουμ αποτελεί και την κορυφαία στιγμή της δισκογραφίας τους ενώ παράλληλα αποτέλεσε σημείο αναφοράς για πολλά κατοπινά συγκροτήματα που κινούνται στον alternative, post-punk χώρο. Ρωτήστε και τους Pixies να σας πουν..

4. Minutemen – ‘Double nickels on the dime’: Αν και το punk rock δεν είναι και η μουσική που θα προτιμούσα να βάλω στο σπίτι μου, εντούτοις τρέφω σεβασμό σε πρωτοποριακά σχήματα από όποιο χώρο και αν προέρχονται αυτά. Οι Minutemen με τον συγκεκριμένο δίσκο δεν πήγαν ένα βήμα μπροστά μόνο τον punk rock ήχο αλλά και όλο τον ροκ ήχο γενικά. Ακούγοντάς το θα ανακαλύψεις ακόμη, ψήγματα από jazz, country, psychedelic, egyptian-style rock(!!), blues, funk και folk, όλα σε ένα. Κι όλα αυτά σε…μόλις 43 τραγούδια!! Αν μη τι άλλο ενδιαφέρον! Είναι λοιπόν λογικό όλοι κάτι να εκτιμήσουν σε αυτό τον δίσκο. Οι φαν του punk το attitude και τον κοινωνικό σχόλιο που περνούν μέσα από τους στίχους τους, οι φαν του progressive rock, την μουσική τεχνική κατάρτιση των μελών της αλλά και τον πειραματισμό που επιδεικνύουν ενώ οι ΄κλασσικοί’ ροκάδες θα βρουν ενδιαφέρον τον φόρο τιμής που αποτιμούν στο παρελθόν και στις αγνές νοσταλγικές αξίες.

5. Prince & The Revolution – ‘Purple Rain’ : Με απλά λόγια ο δίσκος που ‘μεταμόρφωσε’ τον Prince σε superstar! Στο άλμπουμ αυτό ο Prince πάει παραπέρα από το να αποτυπώνει τις funk και R&B επιρροές του, αφού τις αναμιγνύει, με ιδανικό θα έλεγα τρόπο, με την pop, την rock ακόμη και την..hard rock! Για του λόγου το αληθές ακούστε το ‘καταιγιστικό’ ’Let’s go crazy’. Ξεχωρίζουν επίσης, το ομότιτλο τραγούδι που αποτελεί ένα τραγούδι ύμνο, μια μαγευτική μπαλάντα με ωραία κιθαριστικά μέρη αλλά και το ’When doves cry’ με την νεο-ψυχεδελική του ατμόσφαιρα. Ο Prince φτάνει σε συνθετική κορύφωση σε αυτό τον δίσκο, και συνεπικουρούμενος από τους The Revolution που δίνουν αυτό τον πιο ’επιθετικό’ και συγχρόνως πιο πειραματικό ήχο στα τραγούδια, μας προσφέρει το καλλιτεχνικό του δημιούργημα που θα μνημονεύεται ως ένα από τα καλύτερα και συναρπαστικότερα rock & roll  άλμπουμ που έχουν ποτέ ηχογραφηθεί! Ας μην αναφερθούμε καλύτερα στις διακρίσεις που έλαβε ο ίδιος ο Prince με την κυκλοφορία του ’Purple rain’. Πιστέψτε με είναι… πάρα πολλές!!!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.