Menu

Οι αδημονούντες φίλοι (ή, όπως έλεγε η Ντένη Μαρκορά, «παρακαλώ, οπαδοί») των Interpol μπορούν να ξεχαρμανιάσουν όσο περιμένουν το τέταρτο άλμπουμ της μπάντας από τη Νέα Υόρκη. Games For Days λέγεται το πρώτο single του Julian Plenti ο οποίος δεν είναι άλλος από τον Paul Banks, τη φωνή, στιχουργό και κιθαρίστα των Interpol. Το κομμάτι αυτό ανήκει στο πρώτο solo άλμπουμ του Banks που κυκλοφόρησε στις 4 Αυγούστου από τη Matador, την παλιά δισκογραφική των Interpol με τίτλο “Julian Plenti… is Skyscraper”.

Το οποίο “Julian Plenti… is Skyscraper”, ας ξεκαθαριστεί εξαρχής, ΔΕΝ είναι Interpol. Σίγουρα υπάρχουν τα άμεσα αναγνωρίσιμα στοιχεία, η φωνή, η κιθάρα, ο στιχουργικός σουρεαλισμός. Αντί όμως ν’ αρκεστεί σ’ ένα υφολογικό αναμάσημα της μπάντας του, αποτυπώνει τη δική του μουσική προσωπικότητα και, στα περισσότερα κομμάτια του άλμπουμ, καθίστανται σαφή και αυτά που έχει προσφέρει εκείνος στους Interpol αλλά και τι μπορεί να κάνει μόνος του (με τη βοήθεια του Logic Pro), αποδεσμευμένος από το πλαίσιο της ομαδικής δημιουργίας. Έτσι λοιπόν φεύγει από τις γνωστές φόρμουλες, χαμηλώνει τους τόνους, γίνεται πιο προσωπικός και η φωνή του, ως αποτέλεσμα, πιο ζεστή, πιο άμεση (σε σχέση με την παγωμένη και σχετικά απρόσωπη μεν, καθηλωτική δε ερμηνεία του στους Interpol) και, σε σημεία, λυτρωτικά συγκινητική.

Με την πρώτη ακρόαση ξεχωρίζει σίγουρα το Games For Days. Απόλυτα κατανοητό και αναμενόμενο: Έτσι μάθαμε τη φωνή του Banks, αυτές τις κιθάρες συνηθίσαμε, αυτά τα μεταδοτικά ρεφραίν τραγουδήσαμε. Λογική είναι η πλάνη που παθαίνει κανείς ακούγοντάς το, όταν νομίζει πως οι Interpol έβγαλαν καινούριο άλμπουμ και δεν το πήρε πρέφα –άλλωστε, με τη συμμετοχή του Sam Fogarino, λείπουν μόνο δύο από τα τέσσερα μέλη τους. Το Games For Days είναι τέσσερα λεπτά sugar rush, ένας τετράλεπτος οργασμός μετά από δύο χρόνια αποχής (όσα έχουν περάσει από το Our Love To Admire), ένα τετράλεπτο μακροβούτι σε κρυστάλλινα νερά μετά από ατέλειωτη πορεία στην άνυδρη έρημο. Ναι, είναι τόσο όμορφο αυτό το τραγούδι και το λέω χωρίς καμία απολύτως υπερβολή. Είναι βέβαια pure Interpol μέχρι τελευταίας ρανίδας –εξού και το ξεχαρμάνιασμα. Ακολουθώντας λοιπόν το Interpol-ικό ένστικτο, ο ακροατής αρχικά ξεχωρίζει τα κομμάτια εκείνα που τους θυμίζουν περισσότερο, τα Only If You Run (ξαδελφάκι του Rest My Chemistry, ίσως;), Fun Τhat We Have και No Chance Survival. Με το που γιατρευτεί όμως το στερητικό σύνδρομο, μπορούμε ν’ ακούσουμε το υπόλοιπο άλμπουμ πιο προσεκτικά, ανεπηρέαστα. Θα συναντήσουμε παραδοσιακές singer/songwriter συνθέσεις με ακουστική κιθάρα σε ισπανικού ύφους arpeggi (Skyscraper, On The Esplanade –από τις ομορφότερες κιθαριστικές μπαλάντες που άκουσα τελευταία), ενορχηστρώσεις με πνευστά, έγχορδα και πιάνο που βγαίνουν μπροστά και γίνονται από κομπάρσοι πρωταγωνιστές (Madrid Song, H) και, εν γένει, κομμάτια όπου η αγάπη του Banks για τη Νέα Υόρκη (ή η επιρροή της πάνω του) είναι τόσο έκδηλη όσο και σε ταινία του Woody Allen. Στιχουργικά πάλι, συνεχίζει να ασχολείται με τα προσφιλή του θέματα: Τη μοναξιά, την ανασφάλεια, την απομόνωση και τους ευσεβείς, αν και ελαφρώς… kinky, πόθους (Girl On The Sporting News).

Η πρώτη βουτιά του Banks στα βαθιά δεν έγινε με φανφάρες, τρομπέτες και μεγαλεπήβολες δηλώσεις. Αντίθετα χρησιμοποίησε ψευδώνυμο και κυκλοφόρησε το “Julian Plenti… is Skyscraper” τόσο αθόρυβα και under the radar που άργησαν να το αντιληφθούν ακόμα και fans των Interpol. Και αυτό του δίνει έξτρα πόντους γιατί, καθώς φαίνεται, ο Banks δεν είναι -τουλάχιστον ακόμα- άλλη μια ψωνισμένη ντίβα που θέλει να λογαριάζεται καλύτερος από τους υπόλοιπους συνεργάτες του.

Ενώ λοιπόν οι Interpol μάς πρότειναν ν’ ανάψουμε τους λαμπρούς προβολείς στο Turn On The Bright Lights, ο Paul Banks εδώ, στο πρώτο solo άλμπουμ του, μας προτρέπει να τους σβήσουμε και να τον ακούσουμε προσεκτικά. Ει δυνατόν σε κάποια μικρή μουσική σκηνή της αγαπημένης του μεγαλούπολης, λιτά διακοσμημένη, με ξύλινη μπάρα και τη μυρωδιά της μπύρας ν’ αρωματίζει την ατμόσφαιρα. Θα ήταν το ιδανικό ταξίδι αυτού του φθινοπώρου, που για πολλούς είναι η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείς τη Νέα Υόρκη…

Ακούστε:

Games For Days
On The Esplanade
Skyscraper
Only If You Run

Tracklist

1. Only If You Run
2. Fun That We Have
3. Skyscraper
4. Games For Days
5. Madrid Song
6. No Chance Survival
7. Unwind
8. Girl On The Sporting News
9. On The Esplanade
10. Fly As You Might
11. H

Δείτε το βίντεο του Games For Days(με cameo της Emily Haines των Metric)

2 Comments for "Julian Plenti… is Skyscraper (ο τραγουδιστής των Interpol σε solo μονοπάτια…)"

  • thanasis

    syginoume pou vlepw ot yparxoun kai alloi pou ektimoun toso tn paul banks oso kai ts interpol opws egw…ine pragmati ena para poly wraio album…axizei..cheers

    Απάντηση

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.