Menu

Ακούω το έκτο και τελευταίο πόνημα των Archive σχεδόν ‘μανιωδώς’ τον τελευταίο καιρό και αυτό που ταλανίζει το μυαλό μου είναι τι είδους μουσική παίζουν τελικά αυτοί οι τύποι από το Λονδίνο. Μπορεί να τους κατατάξει κανείς κάτω από την ‘πλατιά’ ταμπέλα του εναλλακτικού ήχου αλλά θα ήταν αδικία να τους περιορίσεις μόνο εκεί. Συνδυάζουν με περίσσεια ευκολία και επιτυχία ήχους από trip-hop, electronica, rock ακόμη και jazz ενώ δεν λείπουν σε κάποιες συνθέσεις και οι ambient και οι hip hop αναφορές. Συνολικά πρόκειται για ένα άλμπουμ μελαγχολικό, συναισθηματικό, σχεδόν κλειστοφοβικό που σου δίνει την αίσθηση ότι γίνεσαι κοινωνός σε ένα soundtrack μιας ταινίας ονειρικού ρεαλισμού σαν ο ακροατής να το ακούει από την αρχή έως το τέλος ώστε να μάθει την πλοκή!

Όσον αφορά τις συνθέσεις του ‘Controlling crowds’ θα έλεγα πως ξεχωρίζουν εύκολα το ομώνυμο τραγούδι, ένα δεκάλεπτο έπος που σε βάζει κατευθείαν στην ατμόσφαιρα του δίσκου και θυμίζει παλιότερες εποχές του συγκροτήματος. Το ‘Quiet time’ με τον Rosko να συμμετέχει εκ νέου στα φωνητικά είναι αναμφίβολα ένα καταπληκτικό τραγούδι πάνω στα beats που τους έκαναν παγκοσμίως καταξιωμένους και που εμένα προσωπικά μου θυμίζει Moby, Delerium και Massive Attack μαζι! Στο ιδιαίτερο ‘Collapse/colide’ τα ιδιαίτερα φωνητικά της Maria Q δένουν αρμονικά με την ‘μυστηριώδη’ synth μελωδία και παντρεύονται σε μια μέθεξη ονειρικών και εφιαλτικών στιγμών συγχρόνως! Το ‘King of speed’, το οποίο αποτελεί και προσωπική αδυναμία, είναι ένα όμορφο σκοτεινό electro-pop κομμάτι, που σημειωτέον θα μπορούσε άνετα να το..χορέψει κανείς, με τα φωνητικά να μου φέρνουν ολίγο και από Bono. Tέλος να μην παραλείψω το έξοχο ‘Whores’ με την σχεδόν μελαγχολική jazz αισθητική να δένει απόλυτα με την όμορφη φωνή της Maria Q και να δημιουργούν ένα μείγμα trip hop αισθητικής, που σε κάποιους θα φέρει στον νου τους Portishead.

Ανακεφαλαιώνοντας, θα έλεγα πως το το εν λόγω άλμπουμ αποτελεί ένα από τα πιο ευχάριστα ακούσματα της χρονιάς που διανύουμε με πολλές δυνατές στιγμές αλλά και κάποιες ευχάριστες εκπλήξεις. Μπορεί να μην αποτελεί το magnum opus των Archive αλλά σε καμία περίπτωση δεν περνά απαρατήρητο. Και όσοι αναπολούν τις εποχές του ‘Londinium’ θα τους συνιστούσα να ακούσουν καλύτερα το ‘Controlling crowds’, μιας και θα ανακαλύψουν στοιχεία που θα τους παραπέμπει σε αυτό, αλλά συγχρόνως πιστεύω πως ένας ανοικτόμυαλος οπαδός τους θα βρει τουλάχιστον καλοδεχούμενη την εξέλιξη που  διακατέχει το πνεύμα του νέου τους δίσκου. Μετανιώνω που δεν πήγα στην τελευταία συναυλία τους!

Tracklist:
01. Controlling Crowds
02. Bullets
03. Words On Signs
04. Dangervisit
05. Quiet Time
06. Collapse / Collide
07. Clones
08. Bastardised Ink
09. Kings Of Speed
10. Whore
11. Chaos
12. Razed To The Ground
13. Funeral

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.