Menu

Γίνεται να συμπαθήσεις ένα γέρο γύρω στα 80, ρατσιστή, στριφνό, αφιλόξενο, που ή γρυλίζει ή φτύνει για να δηλώσει τη δυσαρέσκειά του, που μιλάει στον νεαρό ιερέα της ενορίας του σαν να είναι απλό παιδαρέλι, που φυλάει το αμάξι-αντίκα του σαν κόρη οφθαλμού ενώ τους γιους του δεν θέλει να τους κάνει παρέα, που είναι φόβος και τρόμος για τα εγγόνια του, πόσο μάλλον για τους Ασιάτες γείτονες του;

Ναι γίνεται. Ο Clint Eastwood βάζοντάς σας στο Gran Torino του, θα σας κάνει στην αρχή να γελάσετε με την ψυχή σας και στο τέλος, να μην βγάζετε μιλιά από τη συγκίνηση.

Μπροστά από την κάμερα, ως Walt Kowalski, είναι ένας παππούς που δεν σηκώνει αηδίες, φτηνές δικαιολογίες, μαγκιές, μικρές και μεγάλες υποκρισίες και έναν τεράστιο καταψύκτη, παρόλο που έχει τα κότσια και την κορμοστασιά να πείσει ό,τι μερικά χρόνια νωρίτερα θα τον σήκωνε με ένα χέρι. Ο κύριος Kowalski δεν θα κρατήσει ποτέ μπαστούνι, δεν θα ζητήσει ποτέ χάρη χωρίς να μπορεί να την ανταποδώσει και δεν θα χαμηλώσει ποτέ το βλέμμα σε μια κόντρα. Ακόμα και όταν κοιτάζεται στον καθρέφτη.

Πίσω από την κάμερα, ο Eastwood θα σας κλείσει το μάτι, θα σαγηνεύσει την ευφυΐα σας και θα τραντάξει για τα καλά την συναισθηματική σας νοημοσύνη. Είναι απέριττος, εύστοχος, ειλικρινής και το απίστευτο χιούμορ του είναι ένα ακόμα δείγμα της αστείρευτης πνευματικής και καλλιτεχνικής του διαύγειας. Φτιάχνει μια ταινία-υπόδειγμα με μικρό budget, χωρίς μεγάλα ονόματα στους τίτλους, χωρίς τρελά σκηνικά, χωρίς τίποτα που να βγάζει μάτι. Φορτωμένος χρόνια και χρόνια εμπειρίας όχι μόνο δεν επαναλαμβάνει ίδιες συνταγές, ίσα ίσα που κάνει τους νέους δημιουργούς να του βγάζουν το καπέλο και να εύχονται να μπορούν στα 78 τους να εκπλήσσουν τόσο, μα τόσο πολύ!

Σκηνοθεσία: Clint Eastwood
Παίζουν: Clint Eastwood, Christopher Carley, Bee Vang, Ahney Her
Σενάριο: Nick Schenk

Διαβάστε ακόμα:
Καθημερινή: http://trans.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_qsite1_1_26/02/2009_269015
Rolling Stone:
http://www.rollingstone.com/reviews/movie/23306978/review/24991126/gran_torino
Guardian:
http://www.guardian.co.uk/film/filmblog/2009/feb/23/gran-torino-you-review

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.