Menu

The hawk is howling: τίτλος αινιγματικός .Θα μπορούσε να είναι η αρχή ενός παραμυθιού ή το τέλος του. Το ουρλιαχτό είναι  κι αυτό μουσική, μια μακρόσυρτη ιαχή στο σκοτάδι, ένας οιωνός ή ένα κατευναστικό παιχνίδισμα της νύχτας. «Το γεράκι  ουρλιάζει» μαζί με τις κιθάρες των Mogwai, άλλοτε αιφνίδια και απελπισμένα κι άλλοτε υποτονικά και παραπονεμένα.

Το νέο album των Mogwai δεν εκπλήσσει, αλλά πιστό στο γνώριμο ύφος των αργόσυρτων κιθαριστικών μελωδιών, εκπληρώνει τις προσδοκίες των post-ακροατών.

Το ύφος των κομματιών διαμορφώνεται από τις μουσικές αντηχήσεις των οργάνων και όχι των στίχων. Η θεματική των κομματιών  κυριολεκτικά συνδιαμορφώνεται από τη διάθεση του ακροατή και την πρόθεση του δημιουργού. Έτσι το “The sun smells too loud” θα μπορούσε πραγματικά να είναι μια βαθιά αναπνοή μες στην πρωινή λιακάδα, ενώ το “Scotland’s shame” είναι ένας κλιμακούμενος αναστεναγμός ενός αδιόρατου καημού.

Αν και η μετάφραση των μουσικών εναλλαγών σε εικόνες είναι στο χέρι του ακροατή, το συγκρότημα αρέσκεται στην αισθητοποίηση της μουσικής του με καρτουνίστικη τεχνική, όπως συμβαίνει στο βίντεο “Batcat animation”. H αισθητική των βίντεο είναι ανατρεπτική και διφορούμενη. Μία ιστορία μιας νυχτερίδας που κλαίει για ένα λουλούδι σαν το μικρό πρίγκιπα δεν είναι κάτι καθημερινό, αλλά στα πλαίσια μιας ντανταϊστικής λογικής ιντριγκάρει, ξαφνιάζει και ίσως συγκινεί.

Δεν ξέρω γιατί ακούγοντας το συγκεκριμένο album ανακάλεσα ένα πίνακα του Νταλί “The meditative flower”. Ίσως γιατί η μουσική των Mogwai είναι πραγματικά διαλογιζόμενη και μοιάζει να σε καλεί σε μία παρτίδα σκάκι. Μιλάμε για ηλεκτρικά ξεσπάσματα με αιτία και επιμελημένα ασαφείς μουσικές προθέσεις με άποψη. Ή αλλιώς  για ένα παραμύθι με όνομα, αλλά χωρίς τέλος… Για όποιον θέλει να εντάξει τα  νυχτερινά μουρμουρητά του σε μουσική μυθιστορία, θα έχει την ευκαιρία να το κάνει στις 19 Φεβρουαρίου στο Gagarin.

1. “I’m Jim Morrison, I’m Dead”
2. “Batcat”
3. “Danphe and the Brain”
4. “Local Authority”
5. “The Sun Smells Too Loud”
6. “Kings Meadow”
7. “I Love You, I’m Going To Blow Up Your School”
8. “Scotland’s Shame”
9. “Thank You Space Expert”
10. “The Precipice”
11. “Dracula Family” (Japanese Bonus Track)
12. “Stupid Prick Gets Chased by the Police and Loses His Slut Girlfriend” (Japanese Bonus Track)
13. “Devil Rides” (Japanese Bonus Track)

The Limited Edition contains the documentation “Adelia, I Want To Love: A Film About Mogwai by Vincent Moon”, the “Batcat”-video directed by Dominic Hailstone and the video “Batcat Animation” created by Fernando Alberto Mena Rojas.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.