Menu

Ένας πολιτικός, για να αποφύγει το πολιτικό κόστος, ζητά από τον οδηγό του να αναλάβει την ευθύνη ενός αυτοκινητιστικού δυστυχήματος που προκάλεσε ο ίδιος, προσφέροντας χρηματικό αντίτιμο. Γυρίζοντας σπίτι του από την φυλακή, ο οδηγός συνειδητοποιεί ότι τίποτα δεν είναι ίδιο με πριν. Η γυναίκα του και ο γιος του είναι επίσης θύματα ενός εξαθλιωμένου κοινωνικού συστήματος.

Αν για την περιγραφή του σεναρίου της νέας ταινίας του Nuri Bilge Ceylan χρειάζεται κανείς πέντε αράδες, φανταζόμαστε ότι για μια απλή αναφορά στα θέματα που αγγίζει χρειάζεται τουλάχιστον τις διπλάσιες.

Πολιτική σκοπιμότητα και διαφθορά που καταλήγει στην εκμετάλλευση των ασθενέστερων από τους πολύ ή λίγο ισχυρότερους, οικονομική ανέχεια, αποξένωση, ανεργία που οδηγεί είτε σε απόλυτη αδράνεια είτε σε βίαια ξεσπάσματα, προβληματισμός περί ηθικής, μυστικά και ψέματα που τραντάζουν  μια οικογένεια χτισμένη σε παραδοσιακές δομές, ο ρόλος του άντρα –συζύγου – πατέρα (τόσο του πολιτικού όσο και του οδηγού), ο ρόλος της γυναίκας – συζύγου – μητέρας και ο ρόλος του παιδιού που απέτυχε στις εισαγωγικές εξετάσεις και βρίσκεται κοινωνικά στο περιθώριο. Όλα τα συναισθήματα που κάνουν το μέτωπο να ιδρώνει είναι στο προσκήνιο: ο φόβος, η αγωνία, οι ενοχές, η άρνηση της αλήθειας και  – ίσως περισσότερο απ’ όλα – η ασφυκτική καταπίεση τόσο του μυαλού όσο και της καρδιάς.

Όντως διπλάσιες. Και δεν αναφέραμε τίποτα για την αισθητική αξία και μαεστρία της ταινίας που δικαιολογεί το βραβείο σκηνοθεσίας στις Κάννες, τις απίστευτες ερμηνείες των ηθοποιών που παίζουν κυρίως με τα μάτια παρά με τις λέξεις και το άλλοτε κιτρινιάρικο, άλλοτε απλώς μουντό φως που υπογραμμίζει την κάθε άλλο παρά υγιή ατμόσφαιρα.

Σκηνοθεσία: Nuri Bilge Ceylan
Παίζουν: Yavuz Bingol (Eyüp), Hatice Aslan (Hacer), Rifat Sungar (Ismail), Ercan Kesal (Servet), Cafer Köse (Bayram)

Άλλες ενδιαφέρουσες σκέψεις εδώ και εδώ.
Επίσημο site.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.