Menu

R.E.M., Kaiser Chiefs live @ MTV Day

Kallimarmaro Stadium Athens, Greece 05/10/08

I’ve got my spine, I’ve got my Orange Cash!

To MTV ήρθε στην Ελλάδα και διοργανώνει μία καταπληκτική συναυλία στο Καλλιμάρμαρο, με τους REM να κατέχουν τον πρώτο ρόλο. Ένα “φρέσκο” συγκρότημα στην “καλύτερη” στιγμή της καριέρας τους. Το καλύτερό όλων; Η είσοδός είναι δωρεάν. Κάποιος να μου υπενθυμίσει απλά ότι δεν είμαστε στο 1998 ή μάλλον καλύτερα στο 1988 που το MTV όντως κυβερνούσε τον κόσμο, μαζί με τους R.E.M. και οι teenagers δεν έβλεπαν music videos στο YouTube. Με είκοσι λοιπόν το λιγότερο χρόνια καθυστέρηση μπήκαμε και μείς μέτοχοι σε ένα ακόμη franchise. Όπως και να έχει μόνο το γεγονός του ότι το Στάδιο δεν γέμισε για άλλη μια φορά από Νταλάρες, Κότσιρες και Αλεξίου μια χαρά ήταν. Κάτι η υπερπροβολή κάτι οι Kaiser Chiefs στις 7 που φτάσαμε το γήπεδο μέτραγε 35 χιλιάδες άτομα περίπου. Πόλυ όμορφο stage και γενικά χαλαρή ατμόσφαιρα. Το μόνο γελοίο σκηνικό ήταν οι “ρεζερβέ” κερκίδες που μοίραζαν και μαξιλαράκι από αφρολέξ. Η συγκεκριμένη συναυλία είναι σίγουρα από τις πιο straight edge που έχουν γίνει ποτέ στην Ελλάδα μιας και στον χώρο δεν επιτρεπόταν ούτε ποτά ούτε τσιγάρα. Όσοι κάπνιζαν έκαναν το τσιγαράκι τους πάντως και οι πιο έμπειροι είχαν καβάντζα και τις μπυρίτσες τους. Καλύτερο σκηνικό ο 16χρονός πιτσιρίκας δίπλα μου που μασούλαγε σάντουιτς made by mama λίγο πριν βγουν οι REM.

Στις 7:30 λοιπόν βγήκε ο παρουσιαστής του Αμερικάνικου MTV μας καλωσόρισε και μας παρουσίασε κάτι φρούτα που έχουν διαλέξει για Έλληνες vjs. Τα οποία δυστυχώς ούτε Αγγλικά δεν ήξεραν να μιλήσουν καλά-καλά , ευτυχώς κατά την διάρκεια η παραγωγή τους έθαψε και άφησε του Ισπανούς vjs να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Λίγο πριν της οχτώ βγήκαν στην σκηνή η C:REAL και το μόνο ενδιαφέρον ήταν το γιατί η τραγουδίστρια μία έβαζε μια έβγαζε τα γυαλιά και αν την ενοχλούσε το τσουλούφι τους. Η όποια προσπάθεια τους να προσθέσουν κάτι στην pop έπεσε στο κενό με ανύπαρκτες συνθέσεις και μια άδεια και άκομψη σκηνική παρουσία. Ο κόσμος παρόλα αυτά τραγουδούσε. Είδατε τι ζημιά κάνει αυτή η τηλεόραση. Μετά από ένα μισάωρο μας χαιρέτησαν και νομίζω κάπου εκεί παρεμβλήθηκε η συνέντευξη των REM  (ΡΕΜ όπως τους έλεγε ο περισσότερος κόσμος). Οι συγκεκριμένοι δεν έδειξαν τόσο συγκινημένοι που έπαιζαν σε μία πόλη που είχε το ίδιο όνομα με την γενέτειρα τους και είπαν ότι σήμερα θα έκλειναν την περιοδεία με ένα full set 90 λεπτών. Ακλούθησαν περισσότερες φιλοφρονήσεις διαφημίσεις και να’σου στην σκηνή η Gabriella ή οποία πέρασε όπως ήρθε με μοναδική εξαίρεση την διασκευή στο “Wholla Lotta Love” των Led Zeppelin οπού κουνήθηκε αρκετός κόσμος.

Στις 9:30 είχε έρθει η ώρα της μπάντας που περίμενε το μεγαλύτερο κομμάτι του κόσμου. Όσο περίεργο και αν σας φαίνετε οι Kaiser Chiefs είναι πολύ περισσότερο γνωστοί στις ηλικίες 16-22 απ’οτι οι R.E.M. Το κοινό τους υποδέχτηκε με ενθουσιασμό και ο Ricky Wilson ανταπέδωσε αντίστοιχα. Για μισή ώρα ξεσήκωσαν τον κόσμο με τις επιτυχίες τους όπως “Everyday I Love You Less and Less”, το καινούριο “Never Miss A Beat”, “Ruby”, “I Predict A Riot”, “Angry Mob” και εξαφανίστηκαν χωρίς να πουν κουβέντα. Σε σχέση με το πλήρες σετ που τους είχαμε δει πριν από 1 χρόνοo αυτό παρά την σύντομη διάρκεια ήταν σχετικά κουρασμένο. Ίσως παίζουν και κάποιο ρόλο τα εξτρά κιλά που έχει βάλει ο τραγουδιστής. Αργότερα όταν ρωτήθηκε από το MTV πως του φάνηκε, απάντησε “Εύκολο γιατί ήταν τόσο σύντομο!”. Εμείς κρατάμε το σχόλιο του νεαρού δίπλα μας “Είναι δυνατόν να παίξουν τόσο λίγο για να βγουν αυτοί οι παππούδες οι R.E.M. που δεν τους ακούει κανείς πια;”.

Καθαροί επαγγελματίες οι R.E.M. ξεκίνησαν με το πρώτο κομμάτι από τον τελευταίο τους δίσκο.  Χρειάζονταν όμως κάτι ποιο γνωστό όπως το “What’s the Frequency Kenneth” με το μαύρο γυαλί και τις ρομποτικές κινήσεις του Stipe για να απογειώσει (το μεγαλύτερο σε ηλικία πλέον) πλήθος. Διάλειμμα με το “Drive” και συνέχεια με το τελευταίο τους single “Man Sized Wreath”.Παρά το γεγονός του ότι το όλο show μεταδίδονταν ζωντανά από το MTV ο τραγουδιστής μας ρώτησε “How the Fuck are you?” και πριν το “Hollow Man” δήλωσε “That’s a new song that I like to sing”. Δηλώνοντας έτσι ανοικτά την αντίθεση του στην πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην χώρα του.  Με το “Electrolite” μας πήγαν λίγο πιο πίσω, δίνοντας μας μια ανάσα χαλάρωσής αλλά και μια δόση κατάθλιψης ταυτόχρονα. Περνώντας στο “The Great Beyond” όλοι χοροπήδησαν και τραγούδησαν ευτυχισμένοι. Κάπου εκεί άρχισε να βρέχει hits. “One I Love” με τον Stipe να’χει κατέβει κάτω και να τραγουδάει στην αγκαλιά του κόσμου. Ξεπερνάμε γρήγορα την χαλάρωση-συντήρηση με  το “She Just Want’s to Be” από το “Reveal” του 2001. Ακολουθεί πανδαιμόνιο με το “Losing my Religion” και τον Peter Buck στο μαντολίνο. Κάπου εκεί νοιώσαμε το πνεύμα των Replacements, των Husker Du και των Butholle Surfers που αντίστοιχα είχαν άχτι ή έκαναν παρέα με τους R.E.M. στα 80s. Η επόμενη μεγάλη στιγμή ήρθε στην εκτέλεση του “Orange Crush” ένα κομμάτι διαμαρτυρίας από το 1988 στο οποίο το ρεφραίν τραγουδήθηκε κλασικά μέσω τηλεβόα.

Το κόλπο της προβολής του setlist στα monitor και η γραπτή ερώτηση “Thelete kai allo?” απαντήθηκε με τρελό ενθουσιασμό από όσους είχαν μείνει. Μετά τις 11 μέρος του κοινού είχε αποχωρήσει γιατί είχε σχολείο την άλλη μέρα. Το encore ξεκίνησε με το “Supernatural Superserious” το όποιο στάθηκε άνετα δίπλα στο “It’s the end of the world As We Know It” που απογείωσε και τους τελευταίους καθιστούς από τις κερκίδες. Το “Man On The Moon” ήταν πιο συγκινητικό και από την ταινία την ίδια και συνέβαλε σε μια αξέχαστη καληνύχτα.

Κοιτάζοντας πίσω δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι αυτό που είδαμε δεν ήταν εντελώς αυθόρμητη συναυλία αλλά κάτι που υπάκουγε στις προσταγές και τα χρονικά περιθώρια της TV και έτσι ο αυθορμητισμός ήταν ιδιαίτερα περιορισμένος. Από την άλλη απολάυσαμε μια φοβερά επαγγελματική σκηνοθεσία στα monitor που έδιναν το κάτι παραπάνω στην όλη εμπειρία. Οι ίδιοι οι REM καταφέρνουν να γεμίσουν της σκηνή με το one-man-show του Stipe. Σίγουρα θα προτιμούσαμε ένα set list με κάποια παραπάνω κομμάτια από το παρελθόν αλλά δεν νομίζω ότι καμία μπάντα θα άφηνε ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία να προβάλει το τελευταίο της άλμπουμ στο MTV.

Χρήστος Αναγνώστου

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.