Menu

Ειπώθηκε ότι οι Portishead επέστρεψαν από την εξορία. Ίσως από την αυτοεξορία. Και πάλι, όμως μιλάμε με «μιντιακούς» όρους. Δεν είναι εξόριστος όποιος αυτοσυγκεντρώνεται σε  solo αναζητήσεις. Απλώς εργάζεται όπως ένας πραγματικός καλλιτέχνης: μιλάει, όταν έχει βρει τις λέξεις. Δεν είναι νεκρός κάποιος, για τον οποίο δεν έχουμε πρόσφατα νέα του. Απλώς κινείται και ανασαίνει σε διαφορετικές γεωγραφικές συντεταγμένες και προσωπικές συχνότητες.

Προφανώς το διάστημα της «εξορίας-απουσίας» αφορά στην περίοδο 1999 – 2005, μετά τα album “Dummy”(1994) και Portishead (1997). Κι έπειτα ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για το “Third”, η είδηση του οποίου αναβίωσε στους θιασώτες του εν λόγω συγκροτήματος την εικόνα της Beth Gibbons να τραγουδάει μ’ένα τσιγάρο στο χέρι, καθώς η φωνή της ακολουθεί την αιώρηση του καπνού, χωρίς να χάνει καθόλου από τη βαρύτητα ενός πηγαίου συναισθήματος. Γιατί η φωνή της μοιάζει να κουβαλάει όλες τις πληγές ενός συναισθήματος που σε πληγώνει, όταν το εμπιστεύσαι.

Ο καπνός, λοιπόν ξεδιπλώνεται σαν ένα μέρος μαγικού τρικ και τα κομμάτια αριθμούν έντεκα. Μετά το intro του Claudio Campos το Silence κάνει δυναμική εκκίνηση, ενώ το Rip κάνει την έκπληξη. Ρυθμός που ρέει αβίαστα συνοδευόμενος από όμποε και τη φωνή που σε απογειώνει ακόμα και σ’ένα μικρό δωμάτιο. Και φυσικά η βασική τριάδα των Portishead (G.Barrow, B. Gibbons, A.Utley) δεν ξεχνάει τα γνώριμα  trip-hop μονοπάτια, όπως στο Plastic και το Small. Στο πρώτο η αργόσυρτη αίσθηση εντείνεται με το κλαρινέτο, ενώ στο δεύτερο το ηχητικό αποτέλεσμα είναι περισσότερο κιθαριστικό και απολήγει φωνητικά στη βαριά ανάσα της Βeth Gibbons.

Ξεχωρίζει, επίσης, το εκκωφαντικά εκρηκτικό We carry on και ο επίλογος του album, Threads. Eδώ η φωνή αγκαλιάζει το μπάσο και την κιθάρα σ’ένα υποβλητικό λίκνισμα, αρκετά λεπτεπίλεπτο χάρη στο σαξόφωνο.

Με λίγα λόγια: μουσική αιωρούμενη με την ελαφράδα του καπνού, που διαχέεται στο χώρο, όπως ένα γυναικείο άρωμα. Μαγεία εμποτισμένη με βαρυθυμία και διάθεση περιπλάνησης.

1. Silence
2. Hunter
3. Nylon Smile
4. The Rip
5. Plastic
6. We Carry On
7. Deep Water
8. Machine Gun
9. Small
10. Magic Doors
11. Threads

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.