Menu

Την περασμένη Κυριακή είχα την τύχη να παρακολουθήσω την πρώτη προβολή της ταινίας:  “I’m not there” σε μία από τις φετινές «Νύχτες Πρεμιέρας» που διοργανώθηκαν στην Αθήνα. Πρόκειται για το πιο πρόσφατο φιλμ του σκηνοθέτη Todd Haynes (Velvet Goldmine, 1998) που θα έλεγα ότι δεν έχει καμία σχέση με τα κλασικά ντοκιμαντέρ – αφιερώματα που έχουμε  δει ως τώρα…
Η ταινία αποτελεί μια απρόσμενη μεταφορά της ζωής του Bob Dylan όπως πολύ ξεχωριστά τη συνέλαβαν οι Todd Haynes και Oren Moverman.

Εδώ δε συναντάμε έναν ηθοποιό που διαθέτει τα ξεχωριστά χαρίσματα  του τραγουδοποιού (όπως σε άλλες περιπτώσεις είδαμε αντί του Jim Morrison τον Val Kilmer  ή αντί του Ray Charles τον Jamie Fox), αλλά βλέπουμε μία σειρά εκλεκτών ηθοποιών, όπως, την Cate Blanchett (ω ναι!), τον Christian Bale, τον Richard Gere και τον μικρό Marcus Carl Franklin να υποδύονται τον Dylan στις διάφορες φάσεις και τάσεις που οικειοποιήθηκε στη ζωή του έως σήμερα.

Λίγο πολύ όπως όλες οι μεγάλες «περσόνες» της Rock (βλέπε David Bowie) έτσι και ο Dylan δεν υπήρξε το ίδιο πρόσωπο σε όλη του την καριέρα. Αν και οι προσωπικές αξίες του, που ξεκάθαρα φανερώνονται στους στίχους του, δεν έχουν μεταβληθεί, ο ίδιος σαν άνθρωπος ακολουθεί την εκάστοτε εποχή και αυτό ακριβώς θέλει να περάσει και η ταινία. Δεν μιλάμε, βέβαια, για ανταπόκριση στη μόδα και στο mainstream, αλλά για καθορισμό του τι είναι μόδα και διαμόρφωση συνειδήσεων.

Αυτός ο ανένδοτος folk rocker, λοιπόν, με τα πολλά του πρόσωπα θα σας καθηλώσει και θα σας ταξιδέψει στην άλλοτε πολιτικά και άλλοτε ερωτικά παθιασμένη ζωή του. Αλλά και πάνω από όλα στην επαναστατική εποχή του. Η παραγωγή αναμφισβήτητα σέβεται αλλά και στηρίζεται στη μεταφορά του παραμικρού στοιχείου που θα σας πείσει ότι το ζήσατε όλο αυτό!!! Ότι ξέρετε πια πως ήταν ακριβώς η ατμόσφαιρα το ’60 και τι σπουδαίο ρόλο έπαιζε η μουσική για τον μουσικό και για τον κόσμο γενικότερα.

Μην τη χάσετε!!!

Αθηνά

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.