Menu

Ακούω, μόλις, με προσοχή, από την αρχή έως το τέλος, τον πιο πρόσφατο δίσκο των Mahogany με τίτλο “Connectivity”. Είναι κυκλοφορία του βιαστικού και παρελθόντος πλέον έτους 2006. Και μου θυμίζει όλες εκείνες τις γλυκόπικρες, πλούσιες, χειμαρρώδεις, κάπως παραμυθένιες μελωδίες παλιών μουσικών συλλογών: Να σας διαβάσω/προτείνω συστατικά;

Tin Foil Star – Before we start (Reprise) [from “Too Late Then, Too Late Now”, 1999]
Blonde Redhead – Four damaged lemons [from “Mélodie Citronique”, 2000]
Mahogany – Il dynamo de luce [from “Memory Column”, 2005]
Metrotone – Feel (from “The Less You Have, The More You Are”, 2000)
Locust – The Girl With The Fairytale Dream [from “Morning Light”, 1997]
Piano Magic – Shot through the fog [from “Writers Without Homes”, 2002]
Keiron Phelan & David Sheppard – Par Avion [from “O, Little Stars”, 2002]
The Montgolfier Brothers – Even If My Mind Can’t Tell You [from “Seventeen stars”, 2000]
Notwist – Consequence [from “Neon Golden”, 2003]
The Magnetic Fields – Smoke and Mirrors [from “Get Lost”, 1995]
…..

Θα συνέχιζα μέχρι να ‘γεμίσω’ ένα νυχτερινό δύωρο με dreamy shoegazer pop μελωδίες, όμως καλύτερα να συνεχίσω με το “Connectivity”, το οποίο άλλωστε με τον πλούσιο ήχο του (το αφτί δεν προλαβαίνει την εισαγωγή κι εναλλαγή των ήχων, φυσικών και ηλεκτρονικών), ξεφεύγει αρκετά σε δυναμισμό και αυτοπεπόιθηση απ’ όσα γνωρίζουμε για την dream-pop. Κι αυτό γιατί δεν πρόκειται για θολή, ασαφή, νωχελική pop, αλλά για καλοδουλεμένη ατμοσφαιρική dream-pop με στοιχεία ‘ζωηρής’ ρυθμικής indie-rock.

Δεν είναι τυχαίο ότι για τη δημιουργία του δίσκου συνέδραμε ο κύριος Cocteau Twin, Robin Guthrie, με τη μινιμαλιστική, βαριάς υφής αλλά αιθέριας πάντα αισθητικής κιθάρα του. Αλλά και οι καθοριστικές παρεμβολές του μπάσσο, τα σωστά τοποθετημένα παιχνιδίσματα του πιάνο, ο ήχος των κρουστών ως βάση και ξεκίνημα των ηλεκτρονικών συμπληρωμάτων των κομματιών, τα προσεγμένα rhythm sections που αναδεικνύονται εξαιρετικά με τις διάφορες αλλαγές tempo, όπως στην electronica των Stereolab, συνθέτουν αρμονικά και ομοιόμορφα, σε διαφορετικούς συνδυασμούς κάθε φορά, τη θεματική καθενός τραγουδιού. Τίποτα δεν χρησιμοποιείται τυχαία εδώ, όλα είναι αναγκαία για την ανάπτυξη και ολοκλήρωση των κομματιών αλλά και την εύστοχη εκτέλεσή τους.

Τα τρία πρώτα κομμάτια του δίσκου “Tesselation, Formerly Plateau One”, “The View From The People Wall” και “Supervitesse” (ίσως και το “Neo-Plastic Boogie-Woogie” σε ορισμένα σημεία του) αλλά τμηματικά και το “Domino Ladder Beta” -υπέροχο κομμάτι, στολίδι στο δίσκο- ακούγονται κοντά στον ήχο των Cocteau Twins ή την ατμόσφαιρα που ανέδειξε η 4AD γενικότερα, ενώ άλλα παραπέμπουν στην αισθητική των Hooverphonic, όπως το “Renovo”, ή στη ζωηράδα των Belle & Sebastian. Ως σύνολο, ο δίσκος είναι μια θεσπέσια μουσική κατασκευή, όχι αυστηρή, όπως ίσως τη χαρακτηρίσουν μερικοί, αλλά σφιχτή σε ορισμένα σημεία της και χαλαρή σε άλλα, ώστε αβίαστα να συμπεραίνει ισορροπία ο ακροατής.

Δεν ξέρω κατά πόσο στο εξώφυλλο αποτυπώνεται η λεπτή αισθητική του περιεχομένου του δίσκου, πάντως αυτό το τελευταίο και πολύχρωμο είναι, και στομφώδες και… ιδιότροπο όπου χρειάζεται. Περιέχει ήχους απ’ το παρελθόν δοσμένους με μοντέρνο τρόπο και στόμφο… και στο τέλος-τέλος, με έναν δυναμισμό που λίγα συγκροτήματα θα αποτολμούσαν σήμερα.

Στο album περιέχεται ένας bonus δίσκος με remixes από τραγούδια του Connectivity (one featuring Robin Guthrie and a second one his (and Liz Frazer’s) daughter Lucy Belle Guthrie). Περιέχονται, επίσης, videos των “One Plus One Equals Three Or More”, “Neo-Plastic Boogie-Woogie” και “Supervitesse”.

Παρεμπιπτόντως, το όνομα mahogany χρησιμοποιείται για ν’ αναφερθεί κανείς σε διαφορετικές ποικιλίες σκουρόχρωμου ξύλου. Δεν ξέρω που θέλουν να παραπέμπει το όνομά τους, πάντως η μουσική των Mahogany εμπνέει ζεστασιά και αποπνέει τη γλυκιά μυρωδιά σκουρόχρωμου ξύλου το χειμώνα, ιδίως μετά από βροχή…

Tracklist

DISC 1:
1.Tesselation, Formerly Plateau One
2.The View From The People Wall
3.Supervitesse
4.One Plus One Equals Three Or More
5.Mantissa
6.Neo-Plastic Boogie-Woogie
7.Windmill International A
8.Renovo
9.Domino Ladder Beta
10.My Bed Is My Castle
11.Springtime Save Our Country

DISC 2:
1.Supervitesse
2.My Bed Is My Castle
3.Domino Ladder Beta – (with Robin Guthrie)

* Οι Μahogany δημιουργήθηκαν το 1996 στο Brooklyn των ΗΠΑ. Το 2005 κυκλοφόρησαν τη συλλογή  “Memory Column: Early Works & Rarities, 1996-2004”, ενώ πιο πριν ακόμη, το 2001, το “Dream of a Modern Day”, και τα δύο με την Darla Records.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.