Menu

Seabound – Double-Crosser, Released: October 2006, Dependent Records

Εδώ και δύο χρόνια η ηλεκτρονική μουσική και ειδικότερα η synthpop/EBM/futurepop εκδοχή της μοιάζει να εκκολάπτει νέα είδη της αν και τα αποτελέσματα της εκκόλαψης αυτής δεν είναι προς το παρόν …ακουστά. Οι επαναλαμβανόμενες, κάποτε πιασάρικες, ρυθμικές αποδόσεις των synthesizers δεν είναι δυνατόν να ξεσηκώνουν πάντα την ίδια διάθεση στα club ή να προκαλούν τις ίδιες μελαγχολικές μεταπτώσεις στους ακροατές τους.

Χρειάζεται ανανέωση στην παραγωγή και στην έμπνευση, ανατροπή στη βασική μουσική ιδέα, επανατοποθέτηση των ήχων στο παζλ των συνθέσεων και φρέσκια αξιοποίηση όλων των επιμέρους στοιχείων για τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού μουσικού κομματιού: μπάσσο, μπότα και μινιμαλιστικά πιατίνια, λούπες φτιαγμένες από νέα υλικά, από πρωτότυπα riffs κλπ….τέμπο, μελωδίες, ρυθμός σε συνδυασμό με ‘τολμηρά’ συνθετικά εφέ να συγκροτούν νέες συνταγές επιτυχίας …for the dancefloor or elsewhere.

Τη δική τους σημαντική, ίσως καθοριστική, συμβολή στην ήδη διαμορφωμένη αλλά και στην εν δυνάμει ανανεούμενη σκοτεινή-μελαγχολική-χορευτική-ηλεκτρονική pop έχουν να προσφέρουν η σουηδική, νορβηγική και γερμανική παραγωγή. Οι Γερμανοί Seabound ανήκουν εδώ. Έχοντας στο δισκογραφικό ενεργητικό τους δύο ολοκληρωμένα album, έχοντας επιτύχει στα πρώτα τους βήματα παραγωγή από Covenant, «πλάθουν» μουσικά τις μελωδίες τους απλά, αλλά πάντα σε ένα επίπεδο επεξεργασμένης αισθητικής που σου μένει.

Το 2001 οι Γερμανοί dark-electro-poppers κυκλοφορούν το No Sleep Demon και τρία χρόνια αργότερα το Beyond Flatline. Επηρεασμένοι, όπως οι ίδιοι ομολογούν, από το έργο του Edgar A. Poe και του αρχιτέκτονα, θεατρικού συγγραφέα και μυθιστοριογράφου Max Frisch, δημιουργού του γνωστού “Homo Faber”, αλλά και επεξεργαστές της θεματολογίας ταινιών που πραγματεύονται ιστορίες για χαμένες αγάπες και διαψεύσεις ονείρων, δημιούργησαν κομμάτια όπως το AVALOST, HOOKED, POISONOUS FRIEND, κλπ.

Η νέα τους δουλειά κυκλοφορεί παράλληλα με τις νέες δισκογραφικές δουλειές των And One και Front Line Assembly όπως άλλοτε (2004) το Beyond Flatline κυκλοφορούσε μαζί με το Civilisation των τελευταίων (FLA), ενώ ένα χρόνο νωρίτερα είχε κυκλοφορήσει το Sternenstaub των Melotron (2003) κι ακόμα πιο πριν…ένα Northern Light από τους Covenant.

To Double Crosser μοιάζει ν’ ανατρέχει σ’ εκείνη την εποχή της μελαγχολικής, έντονα μελωδικής ηλεκτρονικής pop, θυμίζοντας έντονα τους Σουηδούς Covenant . άλλωστε ο Eskil Simonsson αναλαμβάνει την παραγωγή σε ορισμένα κομμάτια του παρόντος δίσκου. Με το πρώτο άκουσμα τα κομμάτια εκείνα που ξεχωρίζουν είναι τα Scorch the ground, The Promise, Sapphire, Castaway. Στον δίσκο αυτό δεν βρίσκει κανείς τις ηλεκτρονικές μελωδίες με το έντονα ρυθμικό περιεχόμενο που σε κάνει να χορεύεις με κλειστά μάτια, σιγοτραγουδώντας εκείνους τους στίχους που έχουν την ιδιότητα αυτόματης εντύπωσής τους στη μνήμη σου. Σίγουρα δεν θα βρεις ένα κομμάτι του στιχουργικού ύφους του ‘hooked’. Είναι δίσκος με προσεγμένες εισαγωγές, ολοκληρωμένα συνθετικά μέρη … και πολλές αναφορές σε “lost loves”, εμμονές σε πρόσωπα μυθοποιημένα από την πολλή σκέψη που τους αφιερώνεται, διαφυγή σε (ή φυγή με) νοσταλγίες και μνήμες, μεγάλες προσδοκίες κι άλλα τέτοια…

Πάντως, το καλό με αυτόν το δίσκο είναι ότι έχει τις πρέπουσες, σε ανεκτά επίπεδα, εναλλαγές «ύψους και βάθους» που μαρτυρούν δουλειά…Και η καλή δουλειά ακούγεται πάντα ευχάριστα σ’ ένα αυτί κουρασμένο από την καχεξία που προκαλεί η άγονη επανάληψη στην ηλεκτρονική μουσική.

Κι ένα στιχάκι για το τέλος: “Echoes separate truth from lies”…

Tracklist

01 Scorch The Ground [ version ]
02 The Promise
03 Doubleplusungood
04 Sapphire
05 Domination
06 Every Last Grain
07 Castaway
08 October Song
09 Traitor [ extended ]
10 Breathe

To bonus CD και τα εξής bonus tracks:

01 The Promise [ Club ]
02 The Promise [ Covenant Mix ]
03 Asymmetry [ Seabound vs. Tankt ]
04 Scorch The Ground [Rotersand Mix]
05 Poisonous Friend [Hymn]

Official site: http://www.seabound.de/

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.