Menu

“In stark contrast to last winter’s Opencast Heart EP, ‘Incurable’ brings to mind the mid-80’s 4AD Records ethereal romanticism of This Mortal Coil, Cocteau Twins and Dead Can Dance. It’s a glacially produced, though spiritually warm, set of songs which evoke beautiful, though bleak, European Winter landscapes, lost causes and broken hearts.” IMPORTANT RECORDS

Αυτή η παρουσίαση ξεκίνησε να γράφεται από το τέλος προς την αρχή, δηλαδή από εκεί που ξεκινάει η ουσία του δίσκου. Τα υπόλοιπα κομμάτια, αναμφίβολα εξαιρετικά, διευκόλυναν στο να αποκτήσει ο δίσκος ύφος ενιαίο και διακριτικά νοσταλγικό.

Παρόλ’ αυτά προέχει η επιλεγείσα από το συγκρότημα σειρά των κομματιών για την «εξιστόρηση» της μελωδίας, και συνεπώς η παρουσίαση θα ακολουθήσει των υποδεικνυόμενο από τους καλλιτέχνες δρόμο της.

Η εισαγωγή στον κόσμο των Piano Magic γίνεται και στα δύο πρώτα κομμάτια του EP με τη φωνή της Angèle David-Guillou. Σε αυτές τις δύο μουσικές προσπάθειες ο άφθονος λυρισμός και η στιχουργική μαεστρία του Glen Johnson προβάλλονται σε ψυχρές μουσικές φόρμες, οι οποίες αναδύουν (κι είναι αυτό τόσο περίεργο!) μια οικεία ζεστασιά. Οι κυκλικές επαναλήψεις των μελωδικών αποδόσεων των πλήκτρων, «πατούν» σε διαφορετικά κάθε φορά στιχουργικά μοτίβα, κι έτσι προσφέρουν στον ακροατή ποικιλία ηχητικών ερεθισμάτων. Στο ομώνυμο του δίσκου ‘Incurable”, επιστρατεύονται κυρίως οι ήχοι των αναλογικών synths, οι μεταλλικές παρεμβάσεις των κρουστών, ενώ στο “I Have Moved Into The Shadow” ο Glen Johnson εκφράζεται έμμετρα ποιητικά, χρησιμοποιώντας την αιχμηρή φωνή της Angèle, ως εξής:

“Across the frozen lake
beneath the tattered flags
A carnival of skates
The scissors scratch their names
Where once I held your hand
I cannot bear to stand”

To “Giant Mirror To Light Up Village” αποτελεί τη σαφή απόδειξη ή υπόδειξη του συγκροτήματος σχετικά με τις πρόσφατες υφολογικές μουσικές προτιμήσεις, κατευθύνσεις και, γιατί όχι, προτάσεις του. Ο Cedric Pin παραδέχεται για λογαριασμό των Piano Magic τις βασικές επιρροές του συγκροτήματος. Το συγκεκριμένο κομμάτι θα μπορούσε να συνοδεύσει επιλογικά μια συλλογή της 4AD, ίσως σαν αυτή που ακούω πρόσφατα: “Lonely Is an Eyesore”.

Στο τέταρτο και τελευταίο κομμάτι με τίτλο “Lights Come On At 3” επιτυγχάνεται η κορύφωση της δραματικότητας του δίσκου. Είναι από τις δημιουργίες εκείνες που σε συγκλονίζουν βαθύτατα όχι μόνο με την αρτιότητα της τεχνικής τους αλλά και με τη δυναμική της λιτότητας του στίχου τους. Είναι ένα μουσικό αστέρι που περιοδικά επισκέπτεται τις μυστικές ευαισθησίες μας για να τις κινητοποιήσει, είναι συμπαγείς στίχοι που διαλύονται σε μυριάδες μικροσκοπικά θραύσματα για να συνταιριαστούν και πάλι συναινώντας με την πραγματικότητα, σπασμένοι καθρέφτες και οι ακροατές «κοιτάζουν» συντετριμμένοι, είναι οι τρικυμίες και τα ναυάγια του προρομαντικού Turner σε φόντο μπλε και γκρι… Είναι όλες οι φανταστικές εικόνες από ταξίδια απραγματοποίητα…

Incurable EP, 2006
Produced and engineered by Tcherneyan at Murder Mile, October-December 2005.
Art direction, design and photography by Martin Andersen.

Tracklist:

1.    Incurable
2.    I Have Moved Into The Shadow
3.    Giant Mirror To Light Up Village
4.    Lights come On At 3

www.piano-magic.co.uk
www.myspace.com/lowbirthweight

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.