Menu

Τελικά υπήρχε πιο ακατάλληλη χρονική περίοδος ακρόασης του συγκεκριμένου demo από αυτή του περασμένου Πάσχα; Η επιβεβλημένη ιερότητα εκείνων των ημερών με είχε φέρει στα όρια της ενοχής και του εσωτερικού αυτομαστιγώματος, μια και το παράταιρο με την ευλάβεια  της περιόδου περιεχόμενο του εν λόγω demo ξύπνησε τις Ερινύες σε χρόνο dt…οι Mary & The Boy άλλωστε δε φείδονται ακραίων εκφραστικών μέσων, που κατά βάση μεταχειρίζονται τη συνειδητή χυδαιότητα, τον παρορμητικό αισθησιασμό και την ανόθευτη ελευθεριότητα για να προτάξουν το εκάστοτε αισθητικό ζητούμενο.

Από τη μέρα όμως που έσκασε η είδηση της εξιλέωσης στα μάτια των πιστών απανταχού της Γης του Ιούδα, πρόσωπο που λειτουργούσε ανέκαθεν ως το κατεξοχήν παράδειγμα αποφυγής, άρχισα να αναθεωρώ τους ενδοιασμούς μου…ο καιρός μοιάζει γόνιμος για ανατροπές και ανίερους παρεμβατισμούς. Επειδή όμως κι ο φόβος φιλάει τα έρμα, οι βουλές της μοίρας ανέβαλαν εν τέλει το χρονικό πλαίσιο κριτικής θεώρησης του δίσκου, για μερικούς μήνες μετά…θεμιτότερο, ώστε τα συμπεράσματα να είναι και περισσότερο κατασταλαγμένα.

Κατά μία έννοια κι οι Mary & The Boy είναι θιασώτες της προδοσίας. Πως αλλιώς άλλωστε να ονοματίσεις τη στάση τους απέναντι στην πολιτική ορθότητα που κυριαρχεί σε σχεδόν σύσσωμη την ελληνική μουσική σκηνή. Δεν μπορείς να τρέφεσαι εξ αυτής ως συμμέτοχος των ίδιων μέσων και “σκαλοπατιών” που αναδεικνύουν και τους λοιπούς καλλιτεχνικούς συναγωνιστές, αλλά να τη φτύνεις τόσο απροκάλυπτα, τόσο ανερυθρίαστα, εκθέτοντας τη μετριότητα και το συντηρητισμό της μέσα από το ίδιο σου το έργο. Προδοσία και μάλιστα ολκής…

Για να περάσουμε όμως και στο διά ταύτα, οι Mary & The Boy είναι ένα υπόδειγμα αντισυμβατικότητας εν τη γενέσει τους. Αντίθετα με το καθεστώς και τις κλισέ επιταγές, η απαρχή συναντά το -ημιτελές ακόμα- συγκρότημα υπό τη σκέπη της οικονομικής ανάγκης…πόσα αλήθεια group έχουν σχηματιστεί προκειμένου να χρηματοδοτήσουν το γύρισμα κινηματογραφικής ταινίας φίλου; Πρωτοτυπούν ακόμα κι εδώ, αποδεικνύοντας εκ του αποτελέσματος πως οφείλεις να μην υποτιμάς κανένα πρωταρχικό ερέθισμα, εκτός κι αν προτιμάς να αυτο-αναιρεθείς. Βασισμένοι στα γυναικεία κι αντρικά φωνητικά (Mary & The Boy) και τη συνοδεία πιάνου (The Boy – aka Alex), σύντομα προστέθηκε χορευτική αρωγή (The Exotic) για τα ζωντανά τουλάχιστον δρώμενα επί σκηνής και πριόνι (Daniel)…αυτό το τελευταίο βρε παιδιά δε χρειαζόταν, εκτός κι αν πάσχετε από μαζοχιστική αυτοχειρία …άντε μετά να πείσεις πως δεν είσαι ο σχιζοφρενής δολοφόνος στο έγκλημα που συντελείται απέναντι στο μουσικό μας λήθαργο.

Ψυχικά αναίμακτα πάντως δε τη βλέπω να τη βγάζει ο ανυποψίαστος ακροατής. Το demo σε παίρνει από τα μούτρα και δε σε αφήνει παρά μόνο όταν έχεις χαμηλώσει τις ηθικολογικές άμυνες και του έχεις παραδοθεί ολοκληρωτικά. Ας έκανες κι αλλιώς…οι M&tB  σοδομίζουν κάθε έννοια καθωσπρεπισμού μέσα από εφιαλτικά μουσικά carousel, πνίγουν παιδικά ποιηματάκια σε σπερματικούς λυγμούς απελπισμένων καμπαρετζούδων, μεταμφιέζουν διοπτροφόρα nerd σε μεσαιωνικούς ιεροεξεταστές, ανασταίνουν τη διαστροφή του William Dafoe μέσα από τους ανάλογους διαλόγους και -άκουσον άκουσον- κοινωνούν τις δαιμονικές τους αντηχήσεις ακόμα και σε ρυθμούς 9/8!

Η μουσική αναγωγή στη Βαλπούργεια Νύχτα δεν αφήνει κανένα απ’ έξω μια κι οι εκπλήξεις καλά κρατούν. Στο γαϊτανάκι μπλέκονται ακούσια η Fidgerald, η Chapman, η Kelis, οι Dresden Dolls, η Diamanda Galas, το punk κίνημα, το Hollywood, ο Ζαμπέτας και τα πάσης λογής φύσεως ανομολόγητα πάθη, χαρμάνι ελκυστικότατο μέσα στην απωθητική του διάθεση. Η δε παραγωγή είναι αξιοπρεπέστατη για τα δεδομένα μιας demo παρουσίασης, είναι όμως πρόδηλο πως επιβάλλεται ακόμα φινίρισμα για να σταθεί στα επίπεδα των μουσικών ιδεών που εγκυμονούνται στο παρόν cd. Αναμένουμε λοιπόν το τελικό αποτέλεσμα, ώστε να κριθεί με μεγαλύτερη αυστηρότητα. Το παρόν στοίχημα όμως κερδήθηκε πανηγυρικά αφήνοντας την όποια προσωπική καχυποψία κι επιφυλακτικότητα ρέστη για τα καλά.

1. Fuck Me
2. Milkshake
3. Oh! Yellow Basket
4. Mary & The Boy Killing Themselves
5. I Was Able To Begin Again
6. Mary & The Boy Talking Bout The Revolutions Songs
7. The Revenge Of The Nerds
8. Bobby Peru
9. Somebody Kill
10. Wrinkled Old Lady
11. Soon, I’ll Be Away From You
12. Mary & The Boy Praying For Your Sins

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.