Menu

Η περίπτωση του Chris Corner συγκαταλέγεται στην κατηγορία “άβυσσος η ψυχή της μπάντας”, αν δεχτούμε τις φήμες που θέλουν τους Sneaker Pimps να μην τον χρησιμοποιούν για τα φωνητικά στο 5ο τους album που βρίσκεται στα σκαριά, διαγράφοντας φαινομενικά το πλεονέκτημα εκείνο που τους διαφοροποιούσε άρδην από το μέσο όρο των electropop/trip-hop συγκροτημάτων. Φυσικά η δικαίωση ή μη κάθε επιλογής έρχεται μέσα από το ίδιο το τελικό αποτέλεσμα, που ουδείς άλλωστε ελπίζει να υπολείπεται των παρελθοντικών δημιουργικών τους καταθέσεων, όπως ακριβώς μας τις πρόσφεραν στα εξαιρετικά Splinter και Bloodsport. Δεν μπορείς όμως να παραγνωρίσεις πως η αισθαντικότητα της ερμηνείας του, απογείωνε ακόμα και τα πλέον μέτρια κομμάτια τους, συνθήκη που συνοδεύει εν γένει κάθε αξιόλογο τραγουδιστή.

Για την ιστορία του πράγματος, ο Corner αποτελεί συν-ιδρυτικό μέλος μαζί με τον Liam Howe των Sneaker Pimps ήδη από τη νεαρή ηλικία των 15 χρόνων. Μετά την πλήρωση της πρώτης τους δισκογραφική απόπειρας “Becoming X” το 1996, διαπιστώνουν πως τα γλυκερά φωνητικά της Kelli Dayton δε θα μπορέσουν να αναδείξουν τις σκοτεινές μελωδίες που προετοίμαζαν για το “Splinter” κι έτσι προβαίνουν στην πλέον σοφή κίνηση της καριέρας τους, προτάσσοντας τον Corner ως κεντρικό τους τραγουδιστή. Η σκληρή στιχουργική υφή που ντύνει κομμάτια όπως το σπαραχτικό “Half Life” ή το καταγγελτικό “Loretta Young Silks”, βρήκε επιτέλους την ιδανικότερη εκφορά της, ακόμα και σε αισθητικό καθαρά επίπεδο performing.

Δυστυχώς το 4ο κατά σειρά album τους παραμένει ακυκλοφόρητο, έπειτα από την άρνηση της εταιρίας τους να αναλάβει την παραγωγή και προώθησή του, όμως ο Corner δε φαίνεται να πτοείται από τις δυσάρεστες εξελίξεις.
Μέσα από το προσωπικό του σχήμα IΑΜX αποφασίζει να διαχειριστεί εξ ολοκλήρου της δημιουργικές του ανησυχίες, προσφέροντας το “Kiss & Swallow”, ένα δίσκο εμβαπτισμένο στην κολυμπήθρα της μουσικής παρακαταθήκης των 80’s, που συνεχίζει τους ηλεκτρικούς πειρασμούς των Sneaker Pimps. Αξιόλογη προσπάθεια, αλλά με μεταπτώσεις ενδιαφέροντος και σχετικά άνιση.
Το ίδιο πάνω κάτω πράττει και στο νεοπαγές “The Alternative” ή, μάλλον, έτσι μοιάζει αρχικώς. Κι αυτό γιατί ο Corner ξεπερνά και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις, δημιουργώντας ένα δίσκο 11 κομματιών απόλυτα συγκροτημένο, η πλειονότητα του οποίου φυλακίζει την προσοχή σου μέχρι τέλους. Το εναρκτήριο “President” μοιάζει με βαλς βγαλμένο από τη διεστραμμένη αισθητική της “Πόλης Των Χαμένων Παιδιών”, πιθανότατα απόρροια της βερολινέζικης επιρροής κάτω από την οποία δημιουργεί εσχάτως ο Corner. H ζοφερή αχλή των καμπαρέ του μεσοπολέμου διαπνέει, άλλοτε λιγότερο κι άλλοτε περισσότερο, το σύνολο του δίσκου, επιτρέποντας να τη διασπούν τευτονικής ιδιοσυγκρασίας μπασογραμμές και ντραμς, όπως στο ομώνυμο κομμάτι που εντυπωσιάζει με τη στιβαρότητα της ρυθμικής του συνέχειας, μέχρι την άνευ όρων επικράτηση ενός αψεγάδιαστου φαλτσέτο. Κι είναι αξιοθαύμαστο πως κατορθώνει να σχοινοβατεί ανάμεσα στην μαζική “club anthem” παράδοση και την εγκεφαλικότητα που απευθύνεται σε πιο εσωστρεφείς, αλλά όχι λιγότερο έντονες, προσωποπαγείς διαδρομές.

Τίποτα όμως τα παραπάνω εξέχοντα δε θα απολάμβανε τη θαλπωρή μιας ευνοϊκότατης κριτικής αντιμετώπισης, αν δε φρόντιζε η φωνητική ευελιξία του Corner να παίξει τον πρωτεύοντα ρόλο σε επίπεδο τελικών εντυπώσεων. Η συγκινησιακή του ερμηνεία αναλαμβάνει να αποτελέσει το εφαλτήριο της καλλιτεχνικής του καταξίωσης, κυριαρχώντας πάνω σε κάθε δομικό στοιχείο του δίσκου. Και δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά με γνώμονα την ικανότητα του να εκφράσει μια ευρεία γκάμα συναισθημάτων, μεταστρέφοντας τη χροιά της με βάση το εκάστοτε ζητούμενο. Είτε ως κοινωνός upbeat εντάσεων (Spit It Out), είτε παραδομένη στα πάθη πιανιστικών συγκρούσεων (This Will Make You Love), κατορθώνει να κερδίσει κατά κράτος τις λοιπές αρετές του “The Alternative”. Τόσες μάλιστα που είναι αρκετές για να το καταστήσουν απαραίτητο ακρόαμα και απ’ τις πλέον ενδιαφέρουσες σχετικές δισκογραφικές προτάσεις του 2006.

Επίσημο Site

IAMX – The Alternative

Tracklist:
01. President
02. The Alternative
03. Nightlife
04. Lulled by Numbers
05. Song Of Imaginary Beings
06. The Negative Sex
07. Bring Me Back a Dog
08. S.H.E
09. Spit It Out
10. After Every Party I Die
11. This Will Make You Love Again

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.