Menu

Πόσες φορές αποφεύγουμε να αποδομήσουμε τις εντυπώσεις που μας δημιουργούν πράγματα και καταστάσεις από φόβο μήπως οδηγηθούμε στην ουσία τους;;

Η απέριττη και καθαρή απόδοση μιας ιδέας, ενός γεγονότος, ενός ήχου…του ρυθμού (!) είναι υπόθεση δύσκολη, μιας και προϋποθέτει απογυμνωσή τους από κάθε στοιχείο που τα περιπλέκει..
Ο Colin Chapman, γνωστός όχι μόνο ως ιδρυτής της βρετανικής εταιρίας Lotus και πρωταθλητής της Formula 1, αλλά και ως εκπρόσωπος του μινιμαλισμού λόγω των σχεδιαστικών του προτιμήσεων που αφορούσαν σε αυτοκίνητα,  είχε πει κάποτε χαρακτηριστικά «Simplicate, then add lightness».

Η φράση συμπυκνώνει τη φιλοσοφία του Chapman σχετικά με τα αυτοκίνητα, δεν σημαίνει, πάντως, ότι δεν θα μπορούσε να έχει εφαρμογή και στη μουσική. Ίσως διαφορετικά διατυπωμένη: “Simplicate, then there will be light”. Η απλότητα στη σύνθεση μας διευκολύνει να διακρίνουμε ευκολότερα την προέλευση των ήχων και, γιατί όχι, την βασική ιδέα στην οποία στηρίχθηκε ένα μουσικό κομμάτι. Φωτίζει το καλά κρυμμένο (ορισμένες φορές) τοπίο της έμπνευσης και οδηγεί σε ασφαλέστερες και πιο προσιτές συνθετικές δομές.

Στο χώρο της μινιμαλιστικής ηλεκτρονικής μουσικής κυκλοφόρησε σχετικά πρόσφατα (τέλη Μαρτίου 2006) το LP των Human Puppets “Future From The Past”. Ακούγοντας το minimal electro wave ηχόστρωμα στο background των περιεχόμενων κομματιών να υποδέχεται τις άλλοτε παρατεταμένες και άλλοτε κοφτές μελωδικές παρεμβάσεις, τις μελαγχολικές φωνές και τους σκοτεινούς στίχους, γίνεται αντιληπτό ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με νέους εκπροσώπους του μουσικού ρεύματος του μινιμαλισμού. Κι αν κάποιοι από εμάς είχαμε ξεχασμένους, ίσως παραγνωρισμένους τους Polyphonic Size, λόγω των αφελών στιχουργικών επιλογών τους ή τους Land of Giants λόγω των κάπως δυσανεκτικών γυναικείων φωνητικών, ίσως βρέθηκε μια άλλη εκδοχή στη μινιμαλιστική «γωνιά» της ηλεκτρονικής μουσικής που ίσως ενδιαφέρει εκείνους που προτιμούν λιγότερο poppy, πιο σκοτεινές αποδόσεις του είδους, όπως ίσως εκείνες των Γερμανών Keine Ahnung ή ακόμα των Ισπανών Aviador Dro. Θα ενδιαφέρουν σίγουρα, πάντως, εκείνους που αρέσκονται στο να διαβάζουν σκοτεινές ιστορίες και να τρέφουν ανενδοίαστα φόβους, μέχρι να τους καταλάβει το επόμενο κύμα έμπνευσης.

Υπάρχουν κομμάτια στο δίσκο που αποπνέουν τη δυναμική των ξεχωριστών δημιουργιών, όπως το “Chords of Minore” ή το ταξιδιάρικο εισαγωγικό “Reise Nach Deutschland”. Αποδίδουν την αυτοπεποίθηση των δημιουργών με τρόπο που είναι αρκούντως προφανής. Από την άλλη ο κάθε ένας μπορεί να επιλέξει το δικό του προσωπικό αγαπημένο. Το “International” έχει για το συντάκτη της παρούσας παρουσίασης τις απαραίτητες νοσταλγικές αναφορές, ενώ αφήνει μια αίσθηση ανολοκλήρωτου που επιτείνει τις σκοτεινές ρυθμικές προβολές του. Αξίζει, επίσης, να ακουστούν το προσεγμένο “Minimal Man”, αλλά και και το τελευταίο του δίσκου “Lost Loves”.

«Simplicate…»

Human Puppets – Future from the Past

– side a –
1. reise nach deutschland
2. minimal man
3. in the night
4. international
5. chords of minore

– side b –
6. heartbeat
7. misery on sundays
8. κραυγή απόγνωσης
9. moving closer
10. lost loves

Released March 28, 2006 / Kernkrach

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.