Menu

Κλείνουν δεκαετία κιόλας τα Σκωτσεζάκια! Τόσο δεν είναι;

Συντονίζω την έναρξη της καλλιτεχνικής πορείας των Belle and Sebastian με την έναρξη λειτουργίας του ανεξάρτητου label “Jeepster Records” το 1996, το οποίο και ανέλαβε τις μετέπειτα δουλειές του συγκροτήματος μέχρι το 2002. Από εκεί και πέρα ξεκινάει η συνεργασία με την ιστορική Rough Trade.

Η γνωριμία μου με τους B&S συνέβη κάπου στα τέλη του 1997. Αγόρασα το “If you ‘re feeling sinister” , εκείνο το δισκάκι με το παραδομένο σε «καφκική» μοναξιά κορίτσι, μαζί με το “Urban Hymns’ των Verve. Αυτό το τελευταίο και το OK Computer των Radiohead είχαν την τιμητική τους εκείνη την περίοδο στα stands των δισκοπωλείων, στα ραδιόφωνα αλλά και στα σχετικά αφιερώματα του περιοδικού τύπου. Νόμιζα, λοιπόν, πως αυτή ήταν και η πρώτη τους δουλειά, αγνοώντας βέβαια πως είχε προηγηθεί το περιορισμένο σε κυκλοφορία βινύλιο του Tigermilk.

Πάντως η ουσιαστική γνωριμία με τους B&S ξεκινά με το αμέσως επόμενο album τους “The Boy with the Arab Strap”, γνωστό, αγαπημένο κι επιτυχημένο. Οι επόμενοι δίσκοι “Fold your hands child, you walk like a peasant”, το soundtrack στην ταινία “Storytelling” και “Dear Catastrophe Waitress” δεν κατάφεραν να με παρασύρουν όπως το ηχητικό άγγιγμα των πρώτων-πρώτων κυκλοφοριών τους αν και το “Dear Catastrophe Waitress” ήταν ομολογουμένως εμπλουτισμένο με νέα ηχοχρώματα, ίσως και λόγω του παραγωγού Trevor Horn..

Παρόμοια ακούσματα με αυτά των B&S προσφέρουν οι Gentle Waves, με την κοριτσίστικη μελαγχολική φωνή της Isobel Campbell και οι Snow Patrol, οι οποίοι και ξάφνιασαν με την πρόσφατη καλλιτεχνική τους εκτίναξη, το 2004, όταν κυκλοφόρησαν το “Final Straw”, μ’ εκείνο το υπέροχο 7ο κομμάτι, “Run”…Τα συγκροτήματα αυτά ξεπήδησαν από την ίδια παρέα, από την ίδια μουσική οικογένεια… Μάλιστα, πολλές φορές αδυνατώ να ξεχωρίσω τα “παιδιά” της Jeepster Records. Συναντιούνται, φτιάχνουν μουσική, χωρίζουν για λίγο ακολουθώντας προσωπικά μονοπάτια μουσικής δημιουργίας, κάποια ξαναβρίσκονται λίγο αργότερα γιορτάζοντας με το δικό τους τρόπο καλλιτεχνικές επετείους και…ξαναπαίζουν …με τη μουσική. Έχουν σίγουρα διαφορετικές αποχρώσεις στις μουσικές τους αποδόσεις, η αισθητική όμως που προσφέρουν χαρακτηρίζεται από τις ίδιες παιχνιδιάρικες, ίσως και παιδικές μελωδικές προσεγγίσεις. Ξεχωρίζω και φέρνω πάντα στο μυαλό μου, πρώτα-πρώτα, το γεμάτο μελωδικό παράπονο “falling from grace”, αλλά και το “There was magic, then…” των Gentle Waves, κι έπειτα το παραπλανητικό σε όνειρα και βασανιστικό σε ενοχές “Dirty Dream Number Two” των B&S…

Why is this happening to you, you’re not a child?
Why is this happening? You’ve too much on your mind…

….
“In a town so small there’s no escaping you
In a town so small there’s no escape from view
In a town so small there’s nothing left to do”

Τελειώνω με τις εισαγωγικές νοσταλγικές αναδρομές και περνώ στο “The Life Pursuit”, τελευταίο στη σειρά album των B&S. Η αλήθεια είναι πως το single “Funny Little Frog” προϊδέαζε αρνητικά για το υπόλοιπο album, τόσο συνθετικά όσο και στιχουργικά:
“Honey lovin you is the greatest thing
I get to be myself and I get to sing
I get to play at being irresponsible…

You’re my picture on the wall
You’re my vision in the hall…
….
You’re the funny little frog in my throat”

Σίγουρα αναμενόταν κάτι περισσότερο από αυτού του είδους την αφέλεια σε αυτό το στάδιο δισκογραφικής ωριμότητας των νεαρών μουσικών από τη Γλασκώβη.

Έπειτα, όμως, έκανα ένα ακουστικό άλμα και άκουσα το τελευταίο κομμάτι, το “Mornington Crescent”… Όπως όταν καμιά φορά αγοράζουμε κάποιο αστυνομικό μυθιστόρημα και «περιεργαζόμαστε» αχόρταγα το τέλος για να δούμε ποια είναι η κατάληξη… Κι η κατάληξη με γύρισε γλυκά πίσω…καθοριστικά, με το παίξιμο του πιάνο και τις country υπόνοιες της κιθάρας…πίσω στο Λονδίνο…και στον ομώνυμο σταθμό.

Η φωνή του -πάντα πιστού στη μπάντα- Stuart Murdock φαίνεται να υπηρετεί καλύτερα από κάθε άλλη φορά τη μουσική του συγκροτήματος. Αλλά και οι δεύτερες φωνές ανταποκρίνονται όμορφα στις διαλογικές μουσικές συνθέσεις. Δεν μπορείς να κάνεις διαφορετικά από το να τραγουδήσεις μαζί τους.. Μήπως αυτό δεν θέλουν;;; “for the price of a cup of tea” …“another sunny day”, …

“The lovin is a mess what happened to all of the feeling?
I thought it was for real; babies, rings and fools kneeling
And words of pledging trust and lifetimes stretching forever
So what went wrong? It was a lie, it crumbled apart
Ghost figures of past, present, future haunting the heart”

Προσπαθώ να καταλάβω σε ποια εποχή με παραπέμπουν με τα “White Collar Boy” και “The Blues are still Blue”… Με δυσκολεύουν στη σκέψη αφού τώρα μπορώ μόνο να τους απολαύσω με τις αισθήσεις..
…Re-Try to Boogie!
… “…I left my washing in the launderette
You can put some money on it, you can place a little bet…

Ohhh…what do you know about the 70ies??

Το “Dress Up in You” συμπληρώνει σε μελαγχολία το τελευταίο κομμάτι του δίσκου… Παραπονεμένη μελωδική έκφραση…ούτε λόγος γι’ απογοήτευση… Οι B&S δεν αντέχουν το βάρος βαρύγδουπων χαρακτηρισμών… τελειώνουν το παράπονό τους και σφυρίζουν ανέμελα…ή ακόμα καλύτερα… καπως έτσι: ..λαλαλαλαλαλαλα….

Το επίσης διαφορετικό σε ύφος “sukie in the graveyard” είναι από εκείνα τα runaway…via highway songs… Τραγούδι διαφυγής… Μήπως δεν είναι όλα;; Και όλα παραπέμπουν στην αναζήτηση ενός καταφυγίου σε ένα είδος πίστης …σε μια μελωδία..
Oh, if I could make sense of it all!
I wish that I could sing
I’d stay in a melody
I would float along in my everlasting song
What would I do to believe?”

Act of the Apostle I”: Από τα πιο όμορφα κομμάτια του δίσκου….κι εκεί συμπυκνώνεται το νόημά του…

Τελικά, δεν θα άκουγα έγκαιρα τον δίσκο αυτόν των Belle and Sebastian αν δεν λειτουργούσε μια εσωτερική υπενθύμηση για μουσική τροφή… … “I wish that I could sing, I’d stay in a melody”…

Κάποιες φορές σαν να μας λείπει η πίστη στη μουσική…

Music by a “band for those who are too…weird to be proper outsiders”

Belle & Sebastian – The Life Pursuit

Act Of The Apostle Part 1 / Another Sunny Day / White Collar Boy / The Blues Are Still Blue / Dress Up In You / Sukie In The Graveyard / We Are The Sleepyheads / Song For Sunshine / Funny Little Frog / To Be Myself Completely / Act Of The Apostle Part 2 / For The Price Of A Cup Of A Tea / Mornington Crescent

Released February 2006 (GER) / Rough Trade

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.