Menu

Στο όλο κλίμα αναβίωσης των 80s (βλ. The Killers, Interpol κα) και επανόδου κραταιών ονομάτων της σκηνής / γενιάς αυτής (βλ. Duran – Duran ή Φτουράν δεν φτουράν αν προτιμάτε) υπάρχει και η επάνοδος των βετεράνων Simple Minds. Οι τελευταίοι λοιπόν επανέρχονται στη μουσική σκηνή με το “Black ‘n’ White 050505”. Τα ιδρυτικά μέλη λοιπόν Jim Kerr (φωνή) και Charlie Burchill (κιθάρες) ξεπηδούν στο μουσικό κουκλοθέατρο με μια παράσταση με μαριονέτες σε καλούπια από την ήδη γνωστή μουσική τους ταυτότητα αλλά και με σύγχρονα στοιχεία, τουλάχιστον σε επίπεδο παραγωγής και επεξεργασίας.

Το άλμπουμ υπογράφει στην παραγωγή και στη μίξη ο Bob Clearmountain (υπεύθυνος και για την παραγωγή / μίξη του άλμπουμ “Once Upon A Time” του 1985) ο οποίος επανέρχεται και αυτός δριμύτερος δίνοντας στην μπάντα μια νέα μουσική προοπτική / ή οπτική αν προτιμάτε. Όλα τα κομμάτια είναι μέρος του εμβλήματος των Simple Minds που έχουν αναφέρει πολλές φορές σε συνεντεύξεις, press conferences κλπ – “Big Emotional Songs with great heart”.

Στα παραπάνω πλαίσια λοιπόν οι Kerr και Burchill σοφώς δεν παρεκκλίνουν σχεδόν καθόλου από τον ήχο που τους χαρακτηρίζει και τους κάνει αναγνωρίσιμους (κάτι στην μετά Joshua Tree δουλειά των U2 που τουλάχιστον θεωρείται μουσικό ορόσημο).

STAY VISIBLE
Το πρώτο και εισαγωγικό κομμάτι του άλμπουμ ακούγεται σαν θέμα από κατασκοπευτική ταινία. Ο Kerr έχει ηχογραφήσει τα γεμάτα πάθος φωνητικά με την πρώτη απόπειρα στο studio. Το κομμάτι αυτό έχει βέβαια και πολύ καλές προοπτικές για ζωντανές εμφανίσεις.

HOME
Κάτι σαν αναβίωση από το άλμπουμ των Simple Minds “Sons And Fascination” από το 1981. Πειραματική ποπ ( και διασταύρωση (μουσική) μεταξύ Bowie και πρώιμων Magazine. Επάξια λοιπόν έγινε και η επιλογή του να είναι και το πρώτο single από το άλμπουμ αυτό.

STRANGER
Η εισαγωγή θα μπορούσε να ήταν και κομμάτι του Moby πριν προλάβει βέβαια ο Mel Gaynor με τα κρουστά του να του δώσει άλλη πνοή. Και αυτό είναι ό,τι πρέπει για live…

DIFFERENT WORLD
Τι όμορφο κομμάτι! Και το πιάνο του το κάνει ένα πολύ καλό συνοδηγό, στη θέση όμως του CD/mp3 player. Άψογα φωνητικά (πρώτη και δεύτερη φωνή). Το κομμάτι μπορεί επάξια να χαρακτηριστεί και rockabilly (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό).

UNDERNEATH THE ICE
Λίγο tribal στα δεύτερα φωνητικά, από τον Kerr βέβαια, ο οποίος τραγουδάει: ‘When I saw you skating by/ I was underneath the ice’. Ουσιαστικά και το slow κομμάτι της υπόθεσης, του άλμπουμ τέλος πάντων.

JEWELLER
Για πρώτη φορά το κομμάτι περιλαμβανόταν στο περιβόητο (και ακυκλοφόρητο μέχρι στιγμής) άλμπουμ των Simple Minds “Our Secrets Are The Same”. Το ξαναδούλεψαν λοιπόν το κομμάτι και ιδού.

BLACK AND WHITE
Ένα ευφυές επικό τραγούδι, ό,τι καλύτερο έχω ακούσει από αυτούς τα τελευταία χρόνια. Χαίρομαι πολύ που δεν με απογοήτευσαν, γιατί – για να είμαι ειλικρινής – είχα απαιτήσεις για τέτοιου βεληνεκούς κομμάτι, όχι σαν κάτι άλλους!!!

KISS THE GROUND
Το κομμάτι έχει εισαγωγή μία μοναδική κιθάρα από τον Burchill και δένει άψογα με τα φωνητικά.

DOLPHINS
Η electro εισαγωγή είναι ωδή και αναφορά στους ήρωες Kraftwerk. Οι Simple Minds άλλωστε τους έχουν τιμήσει δεόντως σε όλη τη διάρκεια της καριέρας τους. Τα φωνητικά από τον Kerr θυμίζουν κάτι από νεαρό Peter Gabriel στους Genesis. Από μουσικής άποψης το κομμάτι αυτό είναι ένας πραγματικός ύμνος στην πίστη και σίγουρα οι SM άφησαν το καλύτερο για τελευταίο. ΑΨΟΓΟ!!!

Αν και σκωτσέζικη η καταγωγή τους οι Simple Minds αποζημιώνουν με το παραπάνω την αναμονή μας για νέα δουλειά. Πραγματικά χαίρομαι όταν δουλειές συγκροτημάτων που συνόδεψαν την παιδική και εφηβική μου ηλικία, συνοδεύουν και την ενηλικίωση, επιβεβαιώνοντας την κρίση μου, το ένστικτό μου και γιατί όχι το γούστο που ουσιαστικά τέτοια συγκροτήματα μου διαμόρφωσαν. Πραγματικά χαίρομαι…

Simple Minds – Black And White 050505

1. Stay Visible
2. Home
3. Stranger
4. Different World
5. Underneath The Ice
6. Jeweller
7. Black And White
8. Kiss The Ground
9. Dolphins

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.