Menu

Όταν ο πιο διάσημος σοκολατοποιός του κόσμου Γουίλι Γουόνκα (Τζόνι Ντεπ) ανακοινώνει ότι θα αφήσει πέντε τυχερά παιδιά να περάσουν μια ολόκληρη μέρα στο εργοστάσιό του για να δουν από κοντά πως παρασκευάζεται η περίφημη σοκολάτα του και να δώσει σε ένα από αυτά το κλειδί της σοκολατοαυτοκρατορίας του, ο κόσμος εισέρχεται σε μια κατάσταση φρενίτιδας.

Ολόκληρα κιβώτια σοκολάτας καταναλώνονται από μικρούς και μεγάλους στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη προς αναζήτηση μιας από τις 5 χρυσές προσκλήσεις.

Ένα φτωχό αγόρι ονόματι Τσάρλι Μπάκετ (Φρέντι Χάιμορ) κερδίζει ένα από τα πολυπόθητα μαγικά χαρτάκια και μαζί με άλλα τέσσερα παιδιά και τους γονείς τους αρχίζουν το ταξίδι στο μαγικό κόσμο του εκκεντρικού Γουίλι Γουόνκα, ο οποίος εκτός από την παρασκευή της σοκολάτας θα τους δώσει ένα μάθημα που θα τους μείνει αξέχαστο.

Δεύτερη κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του Ρόαλντ Ντάλ, έχει σαφώς ένα πιο ‘μαύρο’ Μπαρτονικό χαρακτήρα σε σχέση με την πρώτη. Ο γλυκύτατος Τζόνι Ντεπ είναι καταπληκτικός στο ρόλο του, χάνωντας ελάχιστα από την φυσική ‘τρέλα’ που χαρακτηρίζει τον Τζιν Γουάιλντερ στην ομώνυμη 70s ταινία.

Πολλοί εδώ στην Αμερική βιάστηκαν να βρουν ομοιότητες μεταξύ του Γουίλι Γουόνκα και Μάικλ Τζάκσον (εν μέσω όλων των τελευταίων εξελίξεων της πολύκροτης δίκης του), παρομοιάζοντας το εργοστάσιο του Γουόνκα με το ράντσο της Νέβερλαντ και τον εκκεντρικό χαρακτήρα του Ντεπ με αυτόν του Τζάκσον. Δεν έχουν άδικο, αλλά από την άλλη δε νομίζω να ήταν αυτή η πρόθεση του σκηνοθέτη. Προς απάντηση όλων εκείνων των επικριτών του ριμέικ, ναι είναι μια ‘αμερικανοποιημένη’ εκδοχή, αλλά μέσα από ένα πρίσμα ειρωνίας. Όλοι οι χαρακτήρες -μικρών και μεγάλων- είναι τυποποιημένα στερεότυπα, δοσμένα μέσα από τον μεγενθυντικό φακό του Μπάρτον. Προσωπικά δεν με ενθουσίασαν καθόλου τα μουσικά ιντερλούδια με τους Ούμπα-Λούμπας, τα οποία ήταν ομολογουμένως αστεία-παρωδίες από Μπίτλς μέχρι ΚISS.

Τα σκηνικά, όπως επίσης και η διεύθυνση φωτογραφίας, είναι πολύ προσεγμένα και αν δε σας κάνουν να θέλετε κατεπειγόντως να τρέξετε προς αναζήτηση σοκολάτας μετά το τέλος, τότε μάλλον άλλη ταινία είδατε!

Σκηνοθέτης: Tim Burton
Σενάριο: Roald Dahl (book), John August (screenplay).
Παίζουν: Johnny Depp, Freddie Highmore, David Kelly, Helena Bonham Carter, Christopher Lee, James Fox.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.