Menu

To “The Understanding” θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει το ιδανικό soundtrack του καλοκαιριού. Αυτο το “ιδανικό” βέβαια παίζεται λίγο… Οι Νορβηγοί κατάφεραν να βγάλουν ενα αρκετά καλό δεύτερο album – μετά το “Melody AM” που είχε λάβει πολύ καλές κριτικές απο την πλειονότητα του κόσμου. Ο ήχος του group και του δίσκου μάλλον απροσδιόριστος είναι, πάντα όμως σχηματισμένος πάνω σε ηλεκτρονικές βάσεις. Electropop, ambient, soft φωνητικά με συνοδεία από strings και ονειρικά synths αλλά και σχεδόν funky ήχοι σε ένα album σαφώς πιο πλούσιο – μουσικά αλλά και φωνητικά – από το προηγούμενο.

Η αποκάλυψη του δίσκου είναι το τρομερό “What Else Is There” με guest φωνητικά από την Karin Dreijer, που τραγουδάει με έναν πραγματικά πολύ χαρακτηριστικό τρόπο που είτε θα λατρέψετε είτε θα …μισήσετε. Το πολύ όμορφο “Dead To The World” θυμίζει AIR – σε ακόμα πιο ethereal έκδοση όμως, όπως και το “Someone Like Me”, το οποίο θα μπορούσε ανετα να είχει γραφτεί απο το προαναφερθέν αγαπημένο γαλλικό ντουέτο, ενώ το “Only This Moment” (πολυπαιγμένο στο ελληνικό ραδιόφωνο) είναι ίσως η πιο εμπορική στιγμή του δίσκου, αλλά στο μυαλό μου φέρνει ακόμα και hitάκια στυλ Savage Garden (!), χωρίς αυτό να είναι αναγκαστικά κακό, βέβαια…

Δεν λείπουν και τα ορχηστρικά κομμάτια όπως το πολύ καλό “Alpha Male” που ξεκινάει νωχελικά αλλά μεταλλάσεται σε ένα δυνατό “Jean-Michel Jarre – like” track, αλλά και το αδιάφορο “Boys” που ανήκει στις αδύναμες στιγμές του album (To “Boys” περιλαμβάνεται στο advance / promo copy του album αλλά και στο 2ο CD της limited edition 2CD version του “The Understanding”).

Είμαι σίγουρος ότι πολλοί θα λατρέψουν και άλλοι θα θεωρήσουν αδιάφορο και άνοστο το νέο CD των Royksopp, που ακόμα και στο δικό μου μυαλό και μετά από αρκετές ακροάσεις δεν έχει σαφή θέση στις προτιμήσεις μου (καλό ή απλά μέτριο…; ). Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Royksopp δίνουν και μ’ αυτό το album πολλές υποσχέσεις για κάτι ακόμα καλύτερο στο μέλλον, και είναι στο χέρι τους να ξεπεράσουν σύντομα τον εαυτό τους και να γίνουν ένα πραγματικά δυνατό όνομα για όλους όσους ψάχνονται σε ηλεκτρονικά μονοπάτια λιγότερο συμβατικά και συνηθισμένα.

The Understanding

1. Triumphant
2. Only This Moment
3. 49 Percent
4. Sombre Detune
5. Follow My Ruin
6. Beautiful Day Without You
7. What Else Is There?
8. Circuit Breaker
9. Alpha Male
10. Someone Like Me
11. Dead To The World
12. Tristesse Globale

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.