Menu

Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι πριν το “Batman Begins” (ή μετά από αυτό, αν το θέσουμε σεναριακά, με βάση δηλαδή το story της ταινίας) υπήρξαν μόνο 2 ακόμα Batman movies. Αυτές του Burton. Τις υπόλοιπες δύο (του Joel Schumaher) αρνούμαι να τις συμπεριλάβω στην κινηματογραφική ιστορία του αγαπημένου comic ήρωα, και μάλλον πολύ τους είναι και η μικρή αυτή αναφορά που τους κάνω εδώ.

Έχουμε λοιπόν μια ταινία που πέρασε από σαράντα κύματα, τρεις – τέσσερις σχεδόν σκηνοθέτες που υποτίθεται ότι θα την αναλάμβαναν, casting που μέχρι τελευταία στιγμή δεν ήταν 100% σίγουρο και πάνω απ’ολα έναν πρωταγωνιστή που άλλαζε κάθε τρίμηνο (από John Cusack μέχρι Guy Pearce και David Duchovny)… στα νέα και τις φήμες που διαβάζαμε τα τελευταία χρόνια.

Κι όχι μόνο αυτό. Το νέο Batman είχε να ανταγωνιστεί όλο αυτό το hype αλλά και τα υψηλά standards που είχαν θέσει τα Spiderman και X-men movies, ενώ η ίδια η Warner Bros αδυνατούσε να την προμοτάρει σωστά, αφού όλα άλλαζαν πολύ γρήγορα

H επιλογή του Chris Nolan (Memento, Insomnia) ήταν τελικά ιδανική, ενώ για το cast ό,τι και να πει κανείς θα είναι λίγο. Christian Bale, Michael Caine, Liam Neeson, Gary Oldman, Morgan Freeman, Rutger Hauer… Ας μην ξεγελιόμαστε όμως. Πόσοι μπορούν να φτάσουν τον Burton; Είναι προφανές ότι ο Nolan δεν είχε θέσει τέτοιο στόχο. Ανέλαβε την ταινία του ανθρώπου – νυχτερίδα με σκοπό να βάλει τη δική του σφραγίδα, και προφανώς πιστεύoντας ότι μπορεί να κάνει κάτι καλό χωρίς να έχει ως σημείο αναφοράς τον Burton. Και από ότι φαίνεται τα κατάφερε. Μπορεί η ταινία του Nolan να μην έχει την “τρέλα” του Burton, ή την πιστή στο comic ατμόσφαιρα, αλλά παρουσιάζει στοιχεία σχεδόν πρωτοποριακά, που στην αρχή σου φαίνονται “κάπως” αλλά στη συνέχεια τα απολαμβάνεις. Ο Batman στα μονοπάτια των Νinja! Είναι κι αυτό ένα από τα στοιχεία που κάποιοι έσπευσαν να “αποδοκιμάσουν” αλλά δεν παύει να είναι πετυχημένο ως concept στη ταινία. Ο Bruce Wayne λοιπόν αποφασίζει να γυρίσει τον κόσμο προσπαθώντας να βιώσει από κοντά αλλά και να αποκωδικοποιήσει τρόπους συμπεριφοράς και αιτίες που οδηγούν στην εγκληματικότητα. Στην πορεία, καταλήγει στην Άπω Ανατολή, όπου υπό την επίβλεψη του Ra’s Al Ghul (Ken Watanabe) και με την βοήθεια του Ducard (Liam Neeson) μαθαίνει τις τεχνικές των Ninja και ετοιμάζεται να καταταχτεί στην λεγεώνα των σκιών, που όμως έχει ως έργο και σκοπό …την καταστροφή όλων των παρηκμασμένων και διεφθαρμένων τόπων στον πλανήτη. Μέσα σ’αυτές και το Gotham city. Ο ίδιος επαναστατεί, σώζει όμως τον γκουρού του (Ducard) και επιστρέφει στην πόλη του που στο μυαλό του είναι πάντα στοιχειωμένη από την άδικη δολοφονία του πατέρα του. Και η συνέχεια επί της οθόνης….

Είναι αλήθεια ότι η εκδοχή του Nolan δεν περιέχει πολλά comic στοιχεία. Παρόλα αυτά, καταφέρνει να είναι σκοτεινή, ώριμη και αρκετά ρεαλιστική. Ο Bale τα καταφέρνει μια χαρά στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ ο Michael Caine δίνει ρεσιτάλ ως ο πιστός υπηρέτης Alfred (ρόλος που είχε προσφερθεί αρχικά στον Anthony Hopkins) αλλά και πετυχημένος αντικαταστάτης του πατέρα του. Ο Gary Oldman σε ρόλο έκπληξη (κι όμως κάνει τον “καλό” και τα πάει μια χαρά – αν και το προτιμούμε “κακό”!), ενώ ο Liam Neeson γι ακόμα μια φορά παίζει τον γκουρού (βλέπε Star Wars) που όχι μόνο αναλαμβάνει την εκπαίδευση μιας μπερδεμένης ψυχής, αλλά είναι και ο βασικός υπεύθυνος της μεγαλύτερης ανατροπής στο story της ταινίας. Η Katie Holmes μάλλον είναι ο αδύναμος κρίκος εδώ, χωρίς πάντως να είναι ανασταλτικός παράγοντας στην γενικά πετυχημένη εικόνα της τανίας, ενώ ο κακός Scarecrow (Cillian Murphy – ο οποίος μάλιστα είχε κάνει audition μαζί με τον Bale για το ρόλο του Batman) είναι μεν πολύ αινιγματικός και απολαυστικός ως Dr. Jonathan Crane, αλλά ίσως θα τον θέλαμε λίγο περισσότερο τρομακτικό. Πολύ καλοί και οι Morgan Freeman (ως Lucius Fox) και Rutger Hauer (ως Earle – και διευθύνων σύμβουλος της Wayne Enterprises). Τα σκηνικά είναι πολύ όμορφα με ένα Gotham πραγματικά μαύρο και παρηκμασμένο, όπου οι ταξικές διαφορές είναι τεράστιες και οι ελπίδες για επανάκαμψη ελάχιστες. Το πρώτο μισό της ταινίας είναι μεν αργό όσο αφορά τη δράση, αλλά σεναριακά “γεμάτο”, ενώ στο δεύτερο μισό ο Nolan αποδεικνύει ότι μπορεί κάποιος να φτιάξει μια εντυπωσιακή (αλλά όχι υπερβολική) sci-fi ταινία δράσης χωρίς matrix – clones τεχνικές και άλλα κλισέ που τόσο πια έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε.

Μπορεί η ταινία να μην έκανε το τρομερό (εισπρακτικά) άνοιγμα που είχαν κάνει παρόμοιες ταινίες στις ΗΠΑ (π.χ. Spiderman) – και το οποίο θα της εξασφάλιζε μια σίγουρη συνέχεια σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά δεν έχουμε παρά να ελπίζουμε ότι – πάνω στην ίδια βάση και με παρόμοια έμπνευση – θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ξανά τον σκοτεινό εκδικητή…

Σκηνοθέτης: Chris Nolan
Tαινία Δρασης / Περιπέτεια / Φαντασία
Παίζουν: Christian Bale, Sir Michael Caine, Liam Neeson, Morgan Freeman, Gary Oldman, Katie Holmes, Cillian Murphy, Tom Wilkinson, Ken Watanabe, Rutger Hauer.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.