Menu

Η δημιουργία ενός tribute album για τους DM δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα… Είναι πολλοί παράγοντες που μπορούν – αν ληφθούν υπόψη – να χαρακτηρίσουν (το ίδιο εύκολα) ένα tribute album πετυχημένο ή κακό. Πού τελειώνει όμως ο “σεβασμός” και η αντιγραφή στο original, και που (πρέπει να) αρχίζει η πρωτοτυπία και η διαφορετικότητα στη διασκευή που κάνει κάποιος; Αυτό το ερώτημα μάλλον συνοψίζει και τις αντικειμενικές δυσκολίες σε ένα τέτοιο εγχείρημα.

Απο την άλλη, πρέπει να έχουμε ως δεδομένο ότι διασκευές στους DM υπάρχουν πολλές, άρα το επόμενο δύσκολο έργο είναι η … επιλογή, ανάμεσα σ’ αυτές. Και αυτή η επιλογή φαίνεται ότι στο CD αυτό είναι πραγματικά πετυχημένη. Η UNDO Records και το Hysterika (το official ελληνικό DM fan club στη Ελλάδα) μόνο τυχαίοι δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Η πρώτη, πρόσφατα ιδρυθείσα αλλά από ανθρώπους με μεγάλη (την μεγαλύτερη ίσως στην Ελλάδα) σχέση και ιστορία σχετικά με τους Depeche Mode, το δεύτερο, ένα fan club – βασισμένο στους ίδιους ακριβώς ανθρώπους – που όμοιό του δεν θα βρει κανείς ούτε στη Γερμανία, την κατεξοχήν χώρα των φανατικών DM-modaκηδων….

Οι ΜΙΚΡΟ με την φανταστική έκδοση τους στο “World In my Eyes”, oι Marsheaux με το απίστευτα χαριτωμένο “New Life”, οι Decode με το τραγούδι που τους πρωτογνωρίσαμε όλοι – σε ελαφρώς διαφορετική μορφή όμως – το “Behind The Wheel” (ποιος μπορεί να μην μνημονεύσει τους μήνες επί μηνών που ο Δημήτρης Παπασπυρόπουλος ξεκινούσε και τελείωνε την, καθημερινή τότε, εκπομπή του με αυτό το κομμάτι στον Best Radio…), οι Fotonovela στο “But not tonight”, το “επιθετικό” “Photographic” των ΑΤRΙΑ, η futurepop εκδοχή του “Halo” από την Δημήτρη Κοργιαλά και με πανέμορφα συνοδευτικά γυναικεία φωνητικά και το πραγματικά εμπνευσμένο και ταξιδιάρικο “Clean” των Carpe Diem (ποτέ δεν θα ξεχάσω τα live τους σε παλιά parties του Hysterika) είναι οι κορυφαίες στιγμές αυτής της συλλογής.

Δεν είναι όμως μόνο αυτά που μας έκαναν καλή εντύπωση στο CD. Οι κιθάρες των YEAH στο “Policy Of Truth” δίνουν έναν δυναμικό αλλά σε καμια περίπτωση “άγριο” χαρακτήρα στο κομμάτι, η Ελένη Πέτα ανατρέπει κάθε αρνητική προδιάθεση που θα μπορούσαν να έχουν …κάποιοι, και μας χαρίζει μια σχεδόν μυστικιστική ξενάγηση στον “χαμένο” εαυτό του Martin Gore (“Only when I lose myself”), οι Raining Pleasure προσθέτουν το χαρακτηριστικό τους style στο “Shouldn’t have done that” ενώ οι Mindwaltz και οι Monitor ακολουθούν πιο μελωδικούς δρόμους στα “Shake the disease” και “Little 15”. Και η συλλογή δεν τελειώνει εδώ…

H UNDO τα κατάφερε. Μετά από αναμονή πολλών μηνών (στην πραγματικότητα ετών) η συλλογή επιτέλους κυκλοφόρησε και το αποτέλεσμα μπορεί να χαρακτηριστεί κάτι παραπάνω από “καλό”. Και νομίζω ότι όταν αυτό το σχόλιο προέρχεται από κάποιον που βρίθει αυστηρότητας οσον αφορά -γενικότερα- τις διασκευές σε τραγούδια των Depeche Mode, μάλλον κάτι σημαίνει…

Υ.Γ. Δεν θα μπορούσα να μην σχολιάσω και την συσκευασία. Φανταστική, όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει η UNDO σε όλες τις κυκλοφορίες της.

1.YEAH: Policy Of Truth
2.MIKPO: World In My Eyes
3.ΕΛΕΝΗ ΠΕΤΑ: Only When I Lose Myself
4.RAINING PLEASURE: Shouldn’t Have Done That
5.MINDWALTZ: Shake The Disease
6.MONITOR: Little 15
7.MARSHEAUX: New Life
8.EMIGRE: Somebody
9.FOTONOVELA: But Not Tonight
10.DECODE: Behind The Wheel
11.OBERON: Enjoy The Silence
12.ATRIA: Photographic
13.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΓΙΑΛΑΣ: Halo
14.ΦΟΒΟΙ ΤΟΥ ΠΡΙΓΚΗΠΑ: Never Let Me Down Again
15.ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΟΥ 5ου ΓΑΛΑΞΙΑ: In Your Room
16.ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ: Stripped
17.CARPE DIEM: Clean

Around The World And Back – a greek tribute to depeche mode
Label : Undo Records
Release date : 21.03.2005

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.